to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κοινωνία των πολιτών και κράτος αρωγός έδωσαν το «παρών»

Πρωτοφανές το μέγεθος αλληλεγγύης, στήριξης, εταιρικής ευθύνης και μεμονωμένων συνεισφορών - Να μην χαθεί η "μαγιά" ανθρωπιάς που εκφράστηκε μετά την εθνική τραγωδία


Κρατική αρωγή, εταιρική ευθύνη, αλληλεγγύη πολιτών, συμπαράσταση σωματείων, συνδρομή φορέων, ακόμη και μεμονωμένες συνεισφορές "αναγνωρίσιμων" από τους χώρους του θεάματος και του αθλητισμού, και όλα αυτά μαζί με μια έκφραση διεθνούς συμπαράστασης, ήταν το αισιόδοξο νέο που αναδείχθηκε την εβδομάδα που πέρασε, σε μια ελληνική ειδησεογραφία χρωματισμένη σε πένθιμα χρώματα και ποτισμένη με τοξικές μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Στον απόηχο της πρόσφατης εθνικής τραγωδίας, το μέγεθος της ανταπόκρισης από όλα τα τμήματα της κοινωνίας για την στήριξη των πληγέντων εξέπληξε ευχάριστα την κοινή γνώμη εκπέμποντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας και θετικότητας και θα είναι μείζον σφάλμα να μην τύχει στήριξης και ενθάρρυνσης για μια πιο μόνιμη ενεργό παρουσία και δράση της κοινωνίας των πολιτών.

Η κοινωνία των πολιτών έδωσε το "παρών"

Η δραστηριοποίηση αυτή εκφράστηκε ποικιλοτρόπως. Ο υπερδιπλασιασμός των αποθεμάτων αίματος μέσα σε 24 ώρες, η μαζική προσφορά δωρεάν γευμάτων από σούπερ μάρκετ, εστιατόρια, ταχυφαγεία και καφετέριες, μαζί με προσφορά δωρεάν εργασίας, κινήσεις δηλαδή σπάνιες στην Ελλάδα, συνέπεσαν ταυτόχρονα με εξίσου καινοφανή σε πλήθος προσφορά, η οποία ξεκινούσε από τη φιλοξενία αγνώστων πυροπαθών σε σπίτια και έφθανε μέχρι την περίθαλψη οικόσιτων ζώων που χάθηκαν μέσα στον πανικό και τις εθελοντικές "κούρσες" γιωταχήδων εν είδει "σοφέρ" και ταξιτζήδων.

Σημαντικές σε ύψος και καίριες στην αρωγή τους ήταν οι προσφορές από πλευράς εταιρικής ευθύνης και κοινωφελούς προσφοράς ιδρυμάτων, καθώς αυτές ήταν της τάξεως αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, ενώ και η συνδρομή της Πολιτείας στους πληγέντες υπήρξε πολύπλευρη, πέρα από τα συμβατικά και καθιερωμένα, καθώς, πέρα από χρήματα, περιλάμβανε ακόμη από ψυχολογική υποστήριξη μέχρι καίρια συμπαράσταση σε μαθητές που έζησαν τη φρίκη της καταστροφής ή της απώλειας των γονέων τους.

Μερικές από τις κυριότερες κυβερνητικές πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν ήταν:

Αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων

Ακόμη και σε απώλειες που δεν είναι μετρήσιμες, όπως ζωών ή αρτιμέλειας, κάποια χρηματικά ποσά απαλύνουν στον όποιον βαθμό τον πόνο. Έτσι παρέχεται οικονομική ενίσχυση ύψους 10.000 ευρώ σε σύζυγο ή (αν δεν υπάρχει), σε πλησιέστερο συγγενή. Σε ανήλικους που έχασαν γονείς χορηγείται μηνιαίο επίδομα 1.000 ευρώ έως την ενηλικίωσή τους ή έως τα 24 τους αν σπουδάζουν. Ακόμη διορισμό στο Δημόσιο δικαιούνται συγγενικά πρόσωπά α' ή β' βαθμού ή σύζυγος θύματος όπως και όσοι υπέστησαν αναπηρία άνω του 67% λόγω της πυρκαγιάς.

Έκτακτο επίδομα

Χορηγείται εφάπαξ έκτακτο επίδομα στους πληγέντες 5.000 ευρώ, για τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες 6.000 ευρώ και για πληγείσες επιχειρήσεις 8.000 ευρώ. Όπως επίσης επίδομα ανεργίας συν εφάπαξ ποσό 650 ευρώ σε όσους ανασταλεί η εργασία τους μετά την καταστροφή της επιχείρησης στην οποία εργάζονταν και δύο μηνιαίων συντάξεων στους πυρόπληκτους συνταξιούχους του ΕΦΚΑ. Παράλληλα επισπεύδονται αιτήσεις συνταξιοδότησης έως 31.9.2018 σε ασφαλιστική περιοχή ή μόνιμη κατοικία εντός των πληγεισών περιοχών.

Φορολογικές ελαφρύνσεις

Απαλλαγή φέτος από ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα πληγεισών περιοχών, αναστολή ληξιπρόθεσμων οφειλών και εξάμηνη παράταση καταβολής δόσεων σχετιζόμενων με ληξιπρόθεσμα δάνεια ήταν μερικά μέτρα από τη σειρά φορολογικών ελαφρύνσεων και διευκολύνσεων για τους πυρόπληκτους που ανακοίνωσε την Τρίτη στη Βουλή η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου. Όπως ανέφερε, αποφασίστηκε:

Παράταση υποβολής φορολογικών δηλώσεων έως το τέλος Σεπτεμβρίου, υποβολής φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ, παρακρατουμένων φόρων σε πρώτη φάση, έως το τέλος Σεπτεμβρίου και μετά επανεκτίμηση της κατάστασης, καθώς και καταβολής βεβαιωμένων και ρυθμισμένων οφειλών.

Εξειδικεύοντας στη συνέχεια τα εν λόγω μέτρα, από το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώθηκε παράταση προθεσμίας υποβολής δηλώσεων εισοδήματος για τις πληγείσες περιοχές έως 28 Σεπτεμβρίου με απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ 2018. Επίσης χορηγείται εξάμηνη παράταση πληρωμής βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Αναστολή πληρωμής στους επαγγελματίες

Αναστέλλεται η καταβολή τρεχουσών εισφορών, δόσεων εκκαθάρισης και δόσεων ρυθμίσεων έως 31.12.2018. Για τις δόσεις εκκαθαρίσεων που τίθενται σε αναστολή εξοφλούνται μετά την 1.1.2019 σε αντίστοιχες μηνιαίες δόσεις. Δόσεις ρυθμίσεων που τίθενται σε αναστολή εισπράττονται στο τέλος της ρύθμισης σε αντίστοιχες μηνιαίες δόσεις.

Κεφαλαιοποιούνται οι καθυστερούμενες μέχρι το τέλος του προηγούμενου της καταστροφής μήνα ασφαλιστικές εισφορές μετά των πρόσθετων τελών, τόκων, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων. Όσοι βρίσκονται σε καθεστώς ρύθμισης οφειλής διατηρούν τη ρύθμιση σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής των δόσεων.

Αναστέλλεται ακόμη η υποβολή Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων και η καταβολή τρεχουσών εισφορών για 6 μήνες.

Στους ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ και στα εξαρτώμενα μέλη χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα έως 31.12.2018 καθώς και επιμήκυνση των δόσεων οφειλετών συνταξιούχων που ρυθμίζονται ή αποπληρώνονται μέσω της σύνταξης τους από τις 40 δόσεις, που ισχύει σήμερα, στις 60 δόσεις.

Ίδρυμα Ιωάννη Λάτση: δίνει 5 εκατ. ευρώ

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση μετά από απόφαση του Εποπτικού και Εκτελεστικού Συμβουλίου συνεισφέρει στη συλλογική προσπάθεια στήριξης των πληγέντων και αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών και των υποδομών τους διαθέτοντας το ποσό των 5 εκατομμυρίων ευρώ στον ειδικό λογαριασμό αρωγής του Υπουργείου Οικονομικών. Οι δράσεις που θα υλοποιηθούν μέσω αυτής της έκτακτης χρηματοδότησης θα οριστούν σε συνεργασία με την Ελληνική Πολιτεία.

Ίδρυμα Ωνάση: δίνει 5 εκατ. ευρώ

Το Ίδρυμα Ωνάση δηλώνει «παρών» στην εθνική προσπάθεια αλληλεγγύης και ανακοίνωσε την απόφασή του να στηρίξει την Πολιτεία με 5 εκατομμύρια ευρώ. Η στήριξη θα διατεθεί για την κάλυψη των επειγουσών αναγκών, σε συνεργασία με την Πολιτεία, στην προσπάθεια ανοικοδόμησης των πληγεισών περιοχών και γενικότερα την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Ελλάδα.

Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών: δίνει 50.000 ευρώ στους πληγέντες επιχειρηματίες

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών αποφάσισε άμεση οικονομική ενίσχυση ύψους 50.000 ευρώ στους πληγέντες επιχειρηματίες, διάθεση όσων πραγματογνωμόνων κριθεί αναγκαίο, προκειμένου να καταγραφούν οι ζημιές και να προχωρήσει άμεσα η καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης και των αποζημιώσεων. Ακόμη συνεργασία με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών για να αποζημιωθούν σε ελάχιστες ημέρες όσοι είχαν ασφαλίσει τις περιουσίες τους με ασφάλεια πυρός.

Έκτακτη οικονομική βοήθεια 20 εκατ. ευρώ

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης ενέκρινε μετά από αίτημα του υπουργείου Εσωτερικών έκτακτη οικονομική βοήθεια 20 εκατ. ευρώ, από εθνικούς πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών στις περιοχές που έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Στήριξη για μαθητές και φοιτητές

Τέκνα πληγεισών οικογενειών ή που έχασαν γονείς και που φοιτούν ή θα εισαχθούν φέτος σε ΑΕΙ αποκτούν αυτοδικαίως δικαίωμα μετεγγραφής, πλησιέστερο στην οικία τους ίδρυμα. Για όσους συμμετείχαν στις Πανελλαδικές εξετάσεις 2017-2018 ο βαθμός τους προσαυξάνεται κατά 20% και εισάγονται στις αντίστοιχες σχολές ως υπεράριθμοι.

Ρυθμίσεις από τις τράπεζες

Οι τράπεζες αποφάσισαν υπό προϋποθέσεις πλήρη απαλλαγή κληρονόμων αποβιωσάντων από οφειλές από στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, αναστολή πληρωμής δόσεων για πιστωτικές κάρτες και δάνεια (στεγαστικά, καταναλωτικά, επαγγελματικά κ.λπ.) για διάστημα 6-12 μηνών και μακροχρόνια χαμηλότοκα επισκευαστικά δάνεια προς αποκατάσταση ζημιών σε σπίτια και επαγγελματικές εγκαταστάσεις των πληγέντων.

Επίσης, αποχή από ενέργειες εισπράξεων σε απαιτήσεις για στεγαστικά, επαγγελματικά και προσωπικά δάνεια, καθώς και υποχρεώσεις πιστωτικών καρτών και επαγγελματικά δάνεια, καθώς και αναστολή διεξαγωγής πλειστηριασμών έως το τέλος του έτους.

Στέγαση και ψυχολόγοι

Το υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανακοίνωσε μέτρα στέγασης των πληγέντων (200 κλίνες σε κατασκήνωση του Αγίου Ανδρέα και άλλες 40 κλίνες στο Καλαμάκι), σίτισης (μερίδες γευμάτων στο κλειστό γυμναστήριο Ραφήνας), ψυχοκοινωνικής στήριξης στους πληγέντες (κινητές μονάδες με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους).

Περιφέρεια Αττικής

Το Κέντρο Logistics στην Εσπλανάδα - Πλατεία Νερού δίπλα στο Τάε Κβον Ντο του Φαληρικού διέθεσε η Περιφέρεια Αττικής για την προσφορά από τους πολίτες ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, εμφιαλωμένο νερό κ.λπ.) και την τηλεφωνική του γραμμή 210-4819001 για είδη όπως εμφιαλωμένα νερά, χυμούς, τρόφιμα, γάλατα μακράς διάρκειας, φάρμακα κ.λπ.

Δήμοι

Ακόμη και δήμοι μακρινοί από τον τόπο της τραγωδίας συνεισέφεραν παντοιοτρόπως. Όπως ο Δήμος Ζωγράφου, που διέθεσε ήδη στον Δήμο Ραφήνας τις εγκαταστάσεις της κατασκήνωσής του στη Ραφήνα για τη φιλοξενία πληγέντων μαζί με εμφιαλωμένα νερά, γάλα, τρόφιμα, ο Δήμος Πειραιά που διέθεσε υδροφόρα στον Δήμο Μεγαρέων λόγω των αναζωπυρώσεων στην περιοχή, ο Δήμος Θεσσαλονίκης που συνέλεξε στη ΔΕΘ νερά, χυμούς, γάλα, μπισκότα, μπάρες δημητριακών, φρυγανιές, κονσέρβες και μωρομάντηλα.

Δωρεάν αποστολή δεμάτων

Τα ΕΛ.ΤΑ. σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής διέθεσαν το δίκτυό τους στην υπηρεσία των εθνικών αναγκών δημιουργώντας μια αλυσίδα αλληλεγγύης. Η αποστολή της προσφοράς ειδών πρώτης ανάγκης στα θύματα των πυρκαγιών από πολίτες γίνεται δωρεάν από όλα τα ταχυδρομικά καταστήματα της χώρας έως 31 Αυγούστου.

Συγκοινωνίες

Λεωφορεία ΟΣΥ τέθηκαν σε ετοιμότητα στα αμαξοστάσια Ανθούσας και Λιοσίων για μεταφορά των πληγέντων από το λιμάνι της Ραφήνας προς πλατεία Συντάγματος με στάσεις σε σημεία προτίμησής τους. Επιπλέον σε ετοιμότητα τέθηκαν στον τερματικό σταθμό αεροδρομίου δύο συρμοί μετρό για παραλαβή πληγέντων σε εκείνον της Δουκίσσης Πλακεντίας.

Αναστολή πλειστηριασμών ΟΕΚ

Για δανειολήπτες εξ ιδίων κεφαλαίων του τέως ΟΕΚ αναστέλλονται οι υποχρεώσεις καταβολής δόσεων για διάστημα έως 36 μήνες, χωρίς επιβάρυνση, ενώ παρατείνεται ο χρόνος υποβολής αιτήσεων υπαγωγής στις ρυθμίσεις για διάστημα έως 12 μήνες, με έναρξη παράτασης από 19.12.2018. Αποφασίστηκε ακόμη αναστολή πλειστηριασμών για πληγέντες έως 30.9.2019.

Διόδια - άδειες κυκλοφορίας

Μέχρι την αντιμετώπιση της κρίσης από την πυρκαγιά τα διόδια στις πληγείσες περιοχές παρέμειναν ανοιχτά. Αναφορικά με τα κατεστραμμένα από την πυρκαγιά οχήματα, διαγράφονται οι άδειες κυκλοφορίας ώστε να μην χρεωθούν οι ιδιοκτήτες τα τέλη κυκλοφορίας, τα τέλη διαγραφής ή άλλο διοικητικό πρόστιμο.

Διαγραφή των οφειλών από τη ΔΕΗ

Η ΔΕΗ ήδη αποφάσισε διαγραφή των οφειλών για ηλεκτρική ενέργεια σε πελάτες της η οποία έχει καταναλωθεί από 1.1.2018 για οικίες και καταστήματα που καταστράφηκαν καθώς και για οικίες των οικογενειών των θυμάτων προχωρώντας σε γενναίες ρυθμίσεις για παλαιότερες οφειλές στις ίδιες κατηγορίες καταναλωτών.

Καταστήματα

Στη Ραφήνα αλυσίδα σούπερ μάρκετ και καφετέριες προσφέρουν δωρεάν γεύματα και φαγητό. Επίσης, δωρεάν στέγη προσφέρουν ξενοδοχεία της περιοχής.

Ζωοφιλία

Για τα αδέσποτα που διέφυγαν τα χειρότερα στις πυρκαγιές διατέθηκαν οι ειδικές δομές που προσφέρουν βοήθεια, όπως στους Αγίους Θεοδώρους για τα αδέσποτα της Κινέτας.

Εργαζόμενοι

Το σωματείο εργαζομένων ΚΕΕΛΠΝΟ συγκέντρωσε γάζες, Betadine, Fucidin, παιδικές πάνες, μωρομάντηλα, τρόφιμα μακράς συντηρήσεως κ.λπ.

Ανάπηροι - πάσχοντες

Ο ΕΟΠΥΥ θα αντικαταστήσει όλο τον ιατρικό εξοπλισμό και τα τεχνικά βοηθήματα που καταστράφηκαν από τη φωτιά σε άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση με μηδενική συμμετοχή των δικαιούχων.

Μελέτη αποκατάστασης

Με ειδική ρύθμιση το υπουργείο Υποδομών θα αναλάβει τη δωρεάν εκπόνηση των μελετών για την αποκατάσταση των πληγέντων κτηρίων.

Κομισιόν

Την οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας για την αγορά στο μέλλον πυροσβεστικών αεροσκαφών, αλλά και για την επούλωση των πληγών από τις τελευταίες μεγάλες και ολέθριες πυρκαγιές, κυρίως στην ανατολική Αττική, προανήγγειλε ο επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας, Διαχείρισης Κρίσεων και Πολιτικής Προστασίας της Ε.Ε. Χρήστος Στυλιανίδης.

Κύπρος

Με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Κύπρου και σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό, χορηγείται οικονομική ενίσχυση στους Έλληνες πυρόπληκτους 10 εκατ. ευρώ.

ΠΓΔΜ

Η ΠΓΔΜ προσέφερε 6 εκατομμύρια δηνάρια (97.000 ευρώ) ως έκτακτη βοήθεια στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που κόστισαν τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ έγραψε έγκαιρα στον λογαριασμό του στο Τwitter ότι η χώρα του έχει έτοιμα κεφάλαια να διαθέσει στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των ζημιών από τις πυρκαγιές.

Ένοπλες Δυνάμεις

Μέτρα και παρεμβάσεις από τις Ένοπλες Δυνάμεις ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος. Όπως κέντρο επιχειρήσεων υπό την καθοδήγηση του Στρατού Ξηράς στην περιοχή με δυνατότητα να παρέχει τα αναγκαία τρόφιμα και συσσίτια στο προσωπικό που εργάζεται στην περιοχή (πυροσβέστες, αστυνομικούς και εθελοντές).

Ανακοίνωσε ακόμη τη διάθεση 50 μηχανικών, ενώ συζητήθηκε η δυνατότητα να συμβάλουν Μηχανικό και ΜΟΜΑ στην αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής. Παράλληλα οι Ένοπλες Δυνάμεις θα συμβάλουν στη δημιουργία βρεφονηπιακού σταθμού και στην αποκατάσταση του αθλητικού κέντρου του Ν. Βουτζά.

Αποφασίστηκαν επίσης άμεση χορήγηση δεκαήμερης αδείας σε στρατεύσιμους και μόνιμο προσωπικό με οποιαδήποτε εμπλοκή με την περιοχή, άμεση μετάθεση στρατευσίμων και μόνιμου προσωπικού προς την πληγείσα περιοχή προκειμένου να βοηθήσουν τις οικογένειές τους και προσωρινή αναβολή κατάταξης για υπόχρεους στράτευσης τους επόμενους μήνες.

Αίμα

Στα νοσοκομεία της Αττικής συγκεντρώθηκαν την πρώτη ημέρα 1.400 φιάλες αίμα, ενώ κάτι αντίστοιχο συνέβη και στην υπόλοιπη Ελλάδας. Σε ακόμη μεγαλύτερα επίπεδα κινήθηκε η προσφορά αίματος την Τετάρτη. Η ανταπόκριση των πολιτών ήταν εντυπωσιακή και συγκινητική. Εκατοντάδες πολίτες έδωσαν το "παρών" στις μονάδες αιμοληψίας των νοσοκομείων ΓΝΑ Σισμανόγλειο, Γ.Ν. Ελευσίνας Θριάσιο και Γ.Ν. "Η Ελπίς", που με διευρυμένο ωράριο συμμετείχαν στο σχέδιο κάλυψης των αναγκών.

Αθλητισμός

Ο αμυντικός της Άρσεναλ Σωκράτης Παπασταθόπουλος ανακοίνωσε πως θα βοηθήσει, μέσω του καταστήματος που διατηρεί στην Καλαμάτα, διαθέτοντας τα έσοδα όλης της εβδομάδας στους πυροπαθείς. Η δε Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή και η Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες καταθέτουν συμβολικό ποσό 5.000 ευρώ στους λογαριασμούς που έχουν ανοιχθεί στις τράπεζες.

Προσωπικό και φορτηγάκια της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής και της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες τέθηκαν στη διάθεση της δημοτικής αρχής της πληγείσας περιοχής, προκειμένου να βοηθήσουν στην εξομάλυνση της κατάστασης τις πρώτες, δύσκολες, ώρες μετά την καταστροφή.

Να μην χαθεί η "μαγιά"

Έως το κλείσιμο του φύλλου της σημερινής "Αυγής" της Κυριακής, οι προσφορές και οι εκφράσεις αλληλεγγύης συνεχίζονταν με πρωτόγνωρους ρυθμούς. Εάν η κοινωνία των πολιτών λειτουργούσε με αυτόν τον ζήλο 365 ημέρες τον χρόνο, η Ελλάδα θα ήταν μια χώρα - παράδειγμα. Είναι χρέος Πολιτείας, πολιτών, φορέων, συλλόγων, επιχειρήσεων να εκμεταλλευθούν αυτό το θετικό momentum, έστω και αν προέκυψε από μια εθνική τραγωδία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)