to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:30 | 21.11.2013

Κοινωνία

Κοινό μέτωπο φοιτητών και διοικητικών ενάντια στη διάλυση του δημόσιου πανεπιστημίου ενώ ο Αρβανιτόπουλος καλεί σε διάλογο - παγίδα

Αρνούνται οι εργαζόμενοι τον προσχηματικό διάλογο Αρβανιτόπουλου και αποφασίζουν για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους


Ενημέρωση, Παρασκευή, 22/11

Ξεκινούν κατ' ιδίαν συναντήσεις των πρυτάνεων με τον υπουργό Παιδείας (αντί για διευρυμένη σύσκεψη) μετά την προσχηματική πρόσκληση σε διάλογο από τον Κ. Αρβανιτόπουλο. Αναλυτικά το πρόγραμμα των συναντήσεων, εδώ. Την ίδια ώρα, παταγώδης ήταν η αποτυχία της συγκέντρωσης της ΟΝΝΕΔ για «ανοιχτές σχολές» στα Προύλαια. Όπως μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω, οι περισσότεροι φοιτητικοί συλλογοι της Αθήνας στηρίζουν τον αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων με νέο γύρο καταλήψεων.

«Είναι πολύ ευχάριστο ότι, έπειτα από δύο μήνες συνεχών αιτήσεων μας για συνάντηση, αναλαμβάνετε την πρωτοβουλία να μας καλέσετε» αναφέρεται σε επιστολή του κ. Μυλόπουλου, πρύτανη του ΑΠΘ, προς τον υπουργό Παιδείας, που έχει στα χέρια του το «Βήμα». «Δυστυχώς, η πρόσκλησή σας μου κοινοποιήθηκε χθες μετά τις 22:00, γεγονός που δεν μου επιτρέπει να ανταποκριθώ σήμερα, Παρασκευή, για ευνόητους λόγους που έχουν να κάνουν με ανειλημμένες υποχρεώσεις μου (σσ η συνάντηση του κ. Μυλόπουλου με τον υπουργό Παιδείας θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27/11).

Εν τω μεταξύ, παράνομη κρίθηκε εκ νέου, με απόφαση του Πρωτοδικείου, η απεργιακή κινητοποίηση των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), κατόπιν νέας αγωγής που κατέθεσε το Υπουργείο Παιδείας. Είναι η τρίτη φορά που η απεργία κηρύσσεται παράνομη, αλλά όχι καταχρηστική. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πανεπιστημιακός, Θεανώ Φωτίου, σε συνέντευξή της στο ΑΜΠΕ, αναφερόμενη στις δικαστικές αποφάσεις που κρίνουν παράνομες τις απεργίες των διοικητικών υπαλλήλων, τονίζει: «Παράνομη απεργία κρίνεται όποια απεργία έχει προβλήματα τυπικά ως προς την προκήρυξή της. Η απεργία, όμως, δεν κρίθηκε καταχρηστική, που σημαίνει ότι δεν θίγονται οι όροι και λόγοι της απεργίας. Αυτό αντιμετωπίζεται με νέα απεργία, στην οποία βρίσκονται οι διοικητικοί υπάλληλοι, συμμορφωνόμενοι προς τους όρους, που έθεσαν τα δικαστήρια».

Από την πλευρά τους, οι διοικητικοί υπάλληλοι δεν φαίνεται διατεθειμένοι να προσέλθουν στον διάλογο - παγίδα με τον Κ. Αρβανιτόπουλο, τονίζοντας ότι ο διάλογος για τη «διαδικασία της διοικητικής αναδιάρθρωσης των ΑΕΙ» έπρεπε να έχει προηγηθεί των απολύσεων και εφόσον ο υπουργός δεν αποσύρει την υπουργική απόφαση για τις απολύσεις δεν τίθεται θέμα διαλόγου. Παράλληλα, οι διοικητικοί υπάλληλοι αποφασίζουν για την πορεία των κινητοποιήσεών τους, ενώ τόσο στο ΕΚΠΑ, όσο και στο ΕΜΠ έχουν προγραμματιστεί συνεδριάσεις των Συγκλήτων,προκειμένου να εξεταστεί η κατάσταση, όπως αυτή διαμορφώνεται μετά και τις παραιτήσεις των μελών τους.

«Οι φυσιολογικοί άνθρωποι δεν συζητούν υπό αυτές τις συνθήκες» τονίζει «στο Κόκκινο» (105,5) ο διοικητικός υπάλληλος απο το ΕΚΠΑ, Μανώλης Παπαστεφανάκης: 

 
 
ΣΥΡΙΖΑ: «Η κυβέρνηση δεν στοχοποιεί μόνο τους διοικητικούς υπαλλήλους, αλλά τα ίδια τα πανεπιστήμια» 
 

«Την ίδια στιγμή που άλλα πανεπιστήμια παραμένουν κλειστά και σε άλλα χάνεται ήδη το εξάμηνο εξαιτίας της έλλειψης καθηγητών, όπως σε αυτό του Αιγαίου, η κυβερνητική αδιαλλαξία παραμένει άκαμπτη, παρά τους δήθεν διαλόγους που εξαγγέλλει το Υπουργείο Παιδείας», τονίζει το γρ. Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: «Η κυβέρνηση δεν στοχοποιεί μόνο τους διοικητικούς υπαλλήλους, αλλά τα ίδια τα πανεπιστήμια που δεν μπορούν αντικειμενικά να λειτουργήσουν και να παράγουν εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο υπό το βάρος των τραγικών προβλημάτων που υφίστανται εξαιτίας της έλλειψης χρηματοδότησης.  Η κυβέρνηση πρέπει να αποσύρει τώρα το μέτρο της διαθεσιμότητας που διαλύει την εκπαίδευση»

 
 
 
 
 

Ενισχύουν τον αγώνα των διοικητικών οι φοιτητές: Ξεκινά κύκλος καταλήψεων 

Την ίδια ώρα, μετά το κοινό συλλαλητήριο της Πέμπτης με τους διοικητικούς υπαλλήλους, οι φοιτητές διατηρούν αρραγές το κοινό μέτωπο ενάντια στη διάλυση του δημόσιου πανεπιστημίου και αποφασίζουν καταλήψεις σε τμήματα και σχολές. Όπως δήλωσε στο left.gr ο Μιχ. Λινάρδος, γραμματέας Σπουδάζουσας της νεολαίας Συνασπισμού, «για τους φοιτητές ο αγώνας αυτός έχει να κάνει και με τα δικά τους δικαιώματα, για το αν θα μπορούν να σπουδάζουν. Οι απολύσεις είναι εργαλείο επιβολής για μια σειρά μέτρα που πλήττουν και τους φοιτητές όπως η ιδιωτικοποίηση και η επιβολή διδάκτρων. Δίνουμε τον αγώνα σα να είναι δικός μας!». Αναλυτικά, έως την Πέμπτη το βράδυ:

Υπό κατάληψη βρίσκονται 6 σχολές του ΕΜΠ      

                                                                          των Ηλεκτρολόγων

                                                                          Μεταλλειολόγων

                                                                          Ναυπηγών

                                                                          Αρχιτεκτόνων

                                                                          Τοπογράφων

                                                                          ΣΕΜΦΕ

και 8 σχολές του ΕΚΠΑ                                     

                                                                          Φυσικό

                                                                          Μαθηματικό

                                                                          Χημικό

                                                                          Βιολογικό

                                                                          Παιδαγωγικό

                                                                          Πληροφορικής

                                                                          Νομική

                                                                  και η Φιλοσοφική που πήρε σήμερα απόφαση και είναι ένας από τους μεγαλύτερους συλλόγους της Αθήνας. 

 Υπενθυμίζουμε πως μέχρι στιγμής έχουν παραιτηθεί οι Σύγκλητοι δύο εκ των μεγαλυτέρων ιδρυμάτων της χώρας, του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ. Φυσικά, ο αγώνας των διοικητικών έχει ήδη βρει τους... σαμποτέρ του, καθώς η ΟΝΝΕΔ κρυμμένη πίσω από της "Ανοιχτές Σχολές" ετοιμάζει την Παρασκευή συγκέντρωση... διαμαρτυρίας στα Προπύλαια! 

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)