to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:13 | 21.07.2014

πηγή: Ναυτεμπορική

Διεθνή

Κοινό μέτωπο Φατάχ - Χαμάς κατά της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα

Ο πρόεδρος του Κράτους της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς και ο επικεφαλής της Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ ζήτησαν να τερματιστεί «η ισραηλινή επίθεση» εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, καθώς και την άρση του αποκλεισμού του παλαιστινιακού θύλακα, στη διάρκεια συνάντησής τους στη Ντόχα του Κατάρ, όπως δήλωσε κορυφαίος Παλαιστίνιος αξιωματούχος.


Οι δύο άνδρες, οι οποίοι συναντώνται για πρώτη φορά από την έναρξη - την 8η Ιουλίου - της ισραηλινής επιχείρησης εναντίον της Γάζας, την οποία ελέγχει η Χαμάς, αποφάσισαν «να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις με τις διάφορες παλαιστινιακές οργανώσεις και τις επαφές».

 

Οι δύο άνδρες, οι οποίοι συναντώνται για πρώτη φορά από την έναρξη - την 8η Ιουλίου - της ισραηλινής επιχείρησης εναντίον της Γάζας, την οποία ελέγχει η Χαμάς, αποφάσισαν «να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις με τις διάφορες παλαιστινιακές οργανώσεις και τις επαφές» στο εξωτερικό προκειμένου να συμφωνηθεί εκεχειρία, πρόσθεσε ο Σάεμπ Ερεκάτ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο Άζαμ Αλ Άχμεντ, αξιωματούχος της Φάταχ, του κινήματος του κ. Αμπάς, «θα μεταβεί στην Αίγυπτο» που είχε τον ρόλο διαμεσολαβητή στις προηγούμενες συγκρούσεις μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, αλλά και την πρωτοβουλία την προηγούμενη εβδομάδα για μια εκεχειρία, την οποία είχε υποστηρίξει ο Αραβικός Σύνδεσμος, όμως είχε απορρίψει η Χαμάς.

Η άρση του αποκλεισμού της Γάζας, που επιβλήθηκε το 2006, είναι μια από τις προϋποθέσεις που θέτει η Χαμάς για να συμφωνήσει σε εκεχειρία.

Το παλαιστινιακό κίνημα ζητεί επίσης να ανοίξει το συνοριακό πέρασμα της Ράφα στην Αίγυπτο και την απελευθέρωση των Παλαιστίνιων κρατουμένων που είναι φυλακισμένοι στο Ισραήλ.

«Αυτές δεν είναι προϋποθέσεις, αλλά δεσμεύσεις τις οποίες πρέπει να τηρήσει το Ισραήλ», υπογράμμισε ο κ. Ερεκάτ, καταγγέλλοντας «έναν πόλεμο που διεξάγεται, όχι εναντίον της Γάζας, αλλά εναντίον του συνόλου του παλαιστινιακού λαού, της συμφιλίωσής του και του σχεδίου των δύο κρατών», ενός ισραηλινού και ενός παλαιστινιακού.

Από την πλευρά της, η Αίγυπτος ανακοίνωσε ότι είναι διατεθειμένη να τροποποιήσει την ειρηνευτική της πρόταση ώστε να συμπεριλάβει κάποιους από τους όρους της Χαμάς, όπως δήλωσαν τρεις Αιγύπτιοι αξιωματούχοι.

«Η Αίγυπτος δεν έχει πρόβλημα να προσθέσει κάποιους από τους όρους της Χαμάς, με την προϋπόθεση ότι θα τους εγκρίνουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές», σημείωσε ανώτερος Αιγύπτιος αξιωματούχος.

Εκεχειρία ζητεί η Ρωσία

Από την πλευρά της η Ρωσία ζήτησε σήμερα να υπάρξει εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς καθώς και «μια άμεση συντονισμένη δράση από τη διεθνή κοινότητα», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Ο νέος αυτός επικίνδυνος κύκλος βίας δείχνει ξεκάθαρα την ανάγκη μιας εκεχειρίας», επισημαίνει τα υπουργείο σημειώνοντας ότι «το εύρος των απωλειών και της καταστροφής που έχει υποστεί ο πληθυσμός (της Γάζας) απαιτούν μια άμεση συντονισμένη δράση της διεθνούς κοινότητας».

Η Μόσχα «επανέλαβε την υποστήριξή της στις προσπάθειες της Αιγύπτου ώστε να επιτευχθεί μιας εκεχειρία μεταξύ της Γάζας και του Ισραήλ» και επιθυμεί να συνεχίσει «να εργάζεται ενεργά με τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές ώστε να υπάρξει το συντομότερο δυνατό μια αποκλιμάκωση της κατάστασης και μια σταδιακή εξομάλυνση», σύμφωνα με το υπουργείο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)