to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κοινή πρόταση για κλιματικό νόμο κατέθεσαν το WWF και 12 ακόμα φορείς

Συγκεκριμένη πρόταση 52 άρθρων για τον κλιματικό νόμο παρουσίασε η «WWF Ελλάς», μετά από δίμηνη διαβούλευση με επιστήμονες, φορείς και πολίτες - . Το τελικό κείμενο θα σταλεί στον πρωθυπουργό, την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και τους βουλευτές, ως ουσιαστική συμβολή στη διαδικασία για τη σύνταξη σχεδίου κλιματικού νόμου.


Σε σχετική συνέντευξη Τύπου, η Θεοδότα Νάντσου, επικεφαλής πολιτικής της «WWF Ελλάς» ανέφερε ότι δεν πρόκειται «απλώς για τη συγγραφή μιας πρότασης νόμου» αλλά για μια προσπάθεια που ξεκίνησε από την WWF και το VouliWatch και οδήγησε «μέσα από τη διαδικασία της συμβολής σε αυτή τη διαβούλευση άνθρωποι να καλλιεργήσουν τόσο την κατανόηση του γιατί είναι σημαντικός ένας κλιματικός νόμος, αλλά κυρίως να δουν σε μια πιο συγκροτημένη μορφή όλες τις προκλήσεις που προκύπτουν από την κλιματική κρίση».

Η διαδικασία πλαισιώθηκε από πολλούς φορείς, όπως: Γιατροί του Κόσμου-Ελληνική Αντιπροσωπεία, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Καλλιστώ, Νόμος και Φύση, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Greenpeace, Medasset και SolidarityNow, ΓΣΕΕ.

Οικονομική δραστηριότητα και κοινωνική ζωή

Σε κοινό Δελτίο Τύπου τους, οι οργανώσεις σημειώνουν ότι «η τελική πρόταση αποτελεί μία εμπεριστατωμένη και συνολική πρόταση που καλύπτει σχεδόν το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας και της κοινωνικής ζωής, από το σύστημα παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας, μέχρι τη διατροφή και τα απόβλητα. Παράλληλα, συνδέει τις δύο μεγαλύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις της ανθρωπότητας, την κλιματική κρίση και την απώλεια της βιοποικιλότητας, προβλέποντας φιλόδοξες ρυθμίσεις για την προστασία και αποκατάσταση της φύσης. Τέλος, αναδεικνύει τους πολίτες σε πρωταγωνιστές του μετασχηματισμού προς την κλιματική ουδετερότητα, προστατεύοντας τα δικαιώματά τους, αλλά και κατανέμοντάς τους σημαντικές αρμοδιότητες στη διαμόρφωση και τον έλεγχο της κλιματικής πολιτικής».

 «Η κλιματική κρίση τα αλλάζει όλα. Αλλάζει τον τρόπο ζωής μας όπως τον ξέραμε, άρα θα αλλάξει όλες τις παραγωγικές πολιτικές, θα αλλάξει θεμελιώδεις κανόνες με τους οποίους λειτουργούσε η οικονομία. Σίγουρα αλλάζει θεμελιωδώς το σύστημα διακυβέρνησης» υπογράμμισε η κ. Νάντσου, εστιάζοντας στην σημασία της συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών.

Στην διαβούλευση του WWF για την διαμόρφωση πρότασης για τον κλιματικό νόμο, πήραν μέρος, μέσω ψηφιακής πλατφόρμας, 246 άτομα και φορείς και υποβλήθηκαν συνολικά 522 σχόλια και υπερψηφίσεις σχολίων, ενώ, και εκτός ψηφιακής πλατφόρμας υποβλήθηκαν προτάσεις από οργανώσεις και επιστημονικές ομάδες.

   «Χρειαζόμαστε έναν κλιματικό νόμο, δεν διαθέτει η Ελλάδα εθνική κλιματική νομοθεσία. Κυρίως ενσωματώνουμε την ευρωπαϊκή νομοθεσία» τόνισε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος τομέα ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής της «WWF Ελλάς», προσθέτοντας ότι στόχος της οργάνωσης ήταν να σχηματίσει «έναν νόμο-πλαίσιο ο οποίος είναι αρκετά ευέλικτος, ώστε να επιτρέπει τη διαμόρφωση πολιτικής, αφετέρου όμως να είναι σαφής και δεσμευτικός ως προς τον τελικό προορισμό της κατεύθυνσης της κλιματικής πολιτικής που δεν μπορεί να είναι άλλος από την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας» με συγκεκριμένα ορόσημα-σημεία αξιολόγησης της προόδου.

Στόχος η συγκράτηση της θερμοκρασίας, η φύση ως θεμελιώδες συστατικό ενός υγιούς πλανήτη, η κοινωνική δικαιοσύνη

   «Η πρόταση μας στηρίχτηκε σε τρεις πυλώνες» σημείωσε ο κ. Ιμπραήμ, αναφέροντας ότι ο πρώτος είναι ότι πρόκειται για έναν επιστημονικό τεκμηριωμένο νόμο, ο οποίος «έρχεται να υπηρετήσει τον στόχο της συγκράτησης της θερμοκρασίας κάτω από το όριο του 1,5 βαθμού κελσίου. Αυτός είναι ο στόχος που έχουμε αναλάβει ως ανθρωπότητα». Ο δεύτερος πυλώνας, σύμφωνα με τον κ. Ιμπραήμ, είναι ότι η συγκεκριμένη πρόταση νόμου «αναδεικνύει τη φύση σε ένα ουσιώδες, θεμελιώδες συστατικό ενός κλιματικά υγιούς πλανήτη» και ο τρίτος είναι ο άνθρωπος, καθώς «χρειαζόμαστε έναν κοινωνικά δίκαιο κλιματικό νόμο ο οποίος επιμερίζει δίκαια τα βάρη και τις υποχρεώσεις, ο οποίος αναδεικνύει τους πολίτες σε πρωταγωνιστές του οικολογικού μετασχηματισμού και φυσικά δείχνει πρόνοια, με σημαντικές παρεμβάσεις, για τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».

   Στο πλαίσιο της συζήτησης, σύντομες τοποθετήσεις έγιναν και από μέλη του επιστημονικού συμβουλίου που σχημάτισε η «WWF Ελλάς». Η Μαρία Γαβουνέλη, καθηγήτρια της νομικής σχολής του ΕΚΠΑ, υπογράμμισε ότι «οι διατάξεις αυτού του προτεινόμενου νομοσχεδίου έρχονται και συμπλέκονται με τη νομική υποδομή της χώρας μας» ώστε να δημιουργηθούν «συγκλίσεις πολιτικών» και να ενσωματωθούν διαδικασίες. «Δεν φτιάχνουμε κάτι καινούργιο, κάτι επιπλέον, αλλά ενσωματώνουμε νέα στοιχεία σε υπάρχουσες πολιτικές και διαδικασίες, εμπλουτίζοντας τις και κάνοντας τις απολύτως αποτελεσματικές» είπε η κ. Γαβουνέλη, ώστε «να έχουμε ένα σύστημα που δουλεύει και παράγει αποτελέσματα».

Η κλιματική κρίση, «αν και είναι ένα σύνθετο εγχείρημα, έχει υπαρκτές λύσεις» τόνισε ο Παναγιώτης Δημόπουλος, καθηγητής βοτανικής οικολογίας στο πανεπιστήμιο Πατρών, κατά την εισήγησή του. «Η θέσπιση ενός κλιματικού νόμου είναι το πρώτο μεγάλο βήμα» είπε ο κ. Δημόπουλος, προσθέτοντας ότι «σίγουρα χρειάζεται μια σειρά από εφαρμογές μέτρων μετριασμού των επιπτώσεων και προσαρμογής, τα οποία βεβαίως, όπως αναφέρθηκε και πριν, δεν μπορούν να είναι αποσπασματικά. Πρέπει να ανήκουν σε ολοκληρωμένο πλαίσιο, να ενσωματωθούν σε όλες τις πολιτικές του κράτους και ουσιαστικά να λαμβάνουν υπόψη όλες τις παραμέτρους που αλληλεπιδρούν με το κλίμα»

. Τέλος, εκ μέρους του επιστημονικού συμβουλίου, ο κ. Βασίλης Αντωνιάδης, senior partner της BCG, ανέφερε ότι «το σημείο που κάνει πολύ μεγάλη διαφορά σε αυτή την πρόταση νόμου είναι το πώς αντιμετωπίζεται το μείζον θέμα του πώς θα συστρατεύσουμε μαζί όλη την κοινωνία σε αυτό το κάλεσμα».

   Την εκδήλωση χαιρέτισαν και ο Κωστής Γριμάνης, εκ μέρους της Greenpeace, ο Στέφανος Λουκόπουλος, εκτελεστικός διευθυντής του VouliWatch και η Μαρία Φλώρου, ιδρυτικό στέλεχος της επιθεώρησης Νόμος & Φύση.

Διαβάστε σχετικά και στη σελίδα του WWF

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)