to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κοινή παρέμβαση των γραφείων του WWF του Νότου για τα δάση

Τις κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Ένωση καλούν από κοινού τα γραφεία του WWF του Νότου (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία) να αναλάβουν τώρα δράση για την ολοκληρωμένη προστασία των δασών. Ανάμεσα σε άλλα, επισημαίνεται πως στην Ελλάδα το Μνημόνιο έκαψε και τη δασοπυροπροστασία.




Τις κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Ένωση καλούν από κοινού τα γραφεία του WWF του Νότου (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία) να αναλάβουν τώρα δράση για την ολοκληρωμένη προστασία των δασών. Όπως επισημαίνουν:

Δεν αρκεί καταστολή των δασικών πυρκαγιών. Σήμα κινδύνου για τα δασικά οικοσυστήματα

* Υπάρχει ανάγκη για μια παραδειγματική στροφή από τη μονοσήμαντη καταστολή των δασικών πυρκαγιών στη μακροπρόθεσμη αειφορική διαχείριση των δασών. Η ολοκληρωμένη διαχείριση των δασών είναι πιο αποτελεσματική και αποδοτική από τη λειτουργία των γιγαντιαίων μηχανισμών δασοπυρόσβεσης που απαιτούνται για την καταστολή των δασικών πυρκαγιών.

* Η πρόληψη των δασικών πυρκαγιών πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της αειφορικής διαχείρισης των δασών, να συνάδει με όλες τις σχετικές πολιτικές και να ενσωματωθεί στις στρατηγικές προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

* Τα εθνικά συστήματα δασοπροστασίας χρειάζονται άμεση υποστήριξη.

* Ο αποτελεσματικός συντονισμός μεταξύ των διαφόρων φορέων που ασχολούνται με τις δασικές πολιτικές, σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, είναι ζωτικής σημασίας.

* Πρέπει να αναπτυχθούν επειγόντως ισχυρά εργαλεία ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης των πολιτών για την αξία των μεσογειακών δασικών οικοσυστημάτων και την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του WWF στον μεσογειακό Νότο πάνω από 3,7 εκατ. στρέμματα σημαντικών, σε οικολογικό και οικονομικό επίπεδο, δασικών και γεωργικών εκτάσεων έγιναν στάχτη το περασμένο καλοκαίρι. Τεράστιες εκτάσεις σημαντικών οικοσυστημάτων και πολύτιμων παραγωγικών γαιών, όπως τα εθνικά πάρκα: Γαραχονάι (Garajonay) στις Κανάριες Νήσους, Τέιδε (Teide) και Καμπανιέρος (Cabañeros) στην κεντρική Ισπανία, την περιοχή Natura 2000 Σέρρα ντο Καλντεϊράου (Serra do Caldeirão) στη νότια Πορτογαλία και το Εθνικό Πάρκο Πολίνο (Pollino) στην Ιταλία, καθώς και οικονομικά σημαντικές γεωργικές εκτάσεις, όπως οι μαστιχοκαλλιέργειες (Pistacia lentiscus var chia) στη Χίο, επλήγησαν σοβαρά.

 

Στην Ελλάδα το Μνημόνιο, έκαψε και τη δασοπυροπροστασία

Πέραν του εύφλεκτου χαρακτήρα των μεσογειακών δασών -επισημαίνει η οργάνωση- η έλλειψη διαχείρισής τους, η ανθρώπινη αμέλεια και η κλιματική αλλαγή αποτελούν έναν θανάσιμο συνδυασμό που απειλεί τα δάση, την ανθρώπινη ευημερία και τις εθνικές οικονομίες. Επιπλέον στην Ελλάδα τα συστήματα δασοπροστασίας έχουν πλέον υποστεί σοβαρό πλήγμα, από τις δραστικές δημοσιονομικές περικοπές.

Για παράδειγμα τα πέντε ελικόπτερα που ανήκουν στο ελληνικό Πυροσβεστικό Σώμα, παρέμειναν καθηλωμένα κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου του 2012, λόγω της έλλειψης των αναγκαίων πόρων.

Αντιθέτως η ισπανική Πυροσβεστική Υπηρεσία λειτούργησε αποτελεσματικά και κατάφερε να ελέγξει την πλειοψηφία των πυρκαγιών. Όμως, στην περίπτωση της μεγα-πυρκαγιάς στη Βαλένθια, όπου χάθηκε μία ανθρώπινη ζωή και 525.000 στρέμματα, οι ακραίες καιρικές συνθήκες κατέστησαν αδύνατο τον έλεγχο της πυρκαγιάς. Η οικονομική ζημιά εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 90 εκατ. ευρώ.

Η ισπανική κυβέρνηση υπέβαλε αίτημα για βοήθεια μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς έκρινε αδύνατη την κάλυψη του τεράστιου κόστους αποκατάστασης λόγω της οικονομικής κρίσης.
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)