to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:31 | 21.10.2014

Πολιτική

Κοινή δήλωση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την τροπολογία που αφορά την κατάργηση Σταθμών Διοδίων

Κοινή δήλωση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την τροπολογία που αφορά την κατάργηση Σταθμών Διοδίων


Ο Υπουργός Οικονομικών, την Πέμπτη 16.10.2014, δεν έκανε αποδεκτή την τροπολογία που κατέθεσαν εμπρόθεσμα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γελαλής, Ηρώ Διώτη (Λάρισας), Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος (Μαγνησίας) και ο ανεξάρτητος βουλευτής Πάρις Μουτσινάς (Μαγνησίας) για την κατάργηση των τριών σταθμών διοδίων (Μοσχοχωρίου, Μακρυχωρίου, Πυργετού) του αυτοκινητόδρομου ΠΑΘΕ. Με αυτό τον τρόπο δεν έδωσε τη δυνατότητα συζήτησής της στη βουλή στην ολομέλεια για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου “Επείγουσα ρύθμιση για την αναπλήρωση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων λόγω πρόωρης λήξης της θητείας του” (Α’ 136) και άλλες διατάξεις.

Η τροπολογία προέβλεπε την κατάργηση των σταθμών διοδίων τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα και να επισκευαστεί ολόκληρο το σύστημα των παράδρομων της ΠΑΘΕ και την κατάργηση των σταθμών διοδίων των παράδρομων τουλάχιστον μέχρι να κατασκευαστούν και να συντηρηθούν οι παράδρομοι, να τηρηθούν δηλαδή οι όροι σύμφωνα με την υπογραφείσα σύμβαση.

Η συγκυβέρνηση όμως επέλεξε για ακόμη μια φορά να βάλει τις ανάγκες των μεγαλοεργολάβων και των εταιριών για περισσότερα κέρδη πάνω από τις ανάγκες της κοινωνίας, πάνω από τα συνταγματικό κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολιτών για ασφαλή και ελεύθερη μετακίνηση και πάνω από τις ανθρώπινες ζωές.

Ακόμη και το πρόσφατο τροχαίο έγκλημα, με θύματα τρία νέα παιδιά τους άφησε αδιάφορους. Επιβεβαιώνουν έτσι ότι πρόκειται για ένα καλοστημένο σχέδιο πολιτικού και εργολαβικού κατεστημένου που εξυπηρετεί τα διαπιστωμένα πλέον υπερκέρδη των λίγων, σε βάρος των πολλών.

Οι πρόσφατες επικαιροποιημένες ληστρικές συμβάσεις πολλαπλασίασαν το κόστος των διοδίων και οδήγησαν σε αυξήσεις στις τιμές τους έως και 60% αναγκάζοντας τους πολίτες του νομού να μετακινούνται καθημερινά σε δρόμους ημιτελείς, επικίνδυνους, χωρίς παράλληλα να υπάρχει αξιόπιστο και ασφαλές εναλλακτικό δίκτυο.

Η κατάσταση στο νομό Λάρισας είναι εξωφρενική. Μόνο εντός των ορίων του νομού υπάρχουν τρεις σταθμοί διοδίων, οι εταιρίες εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια έχουν σταματήσει τα έργα ενώ συνεχίζουν να εισπράττουν το αντίτιμο παράνομα μέσω των διοδίων. Σε απόσταση 100 χιλιομέτρων περίπου, εκτός του ν. Λάρισας, είναι ο τέταρτος σταθμός διοδίων στη Λεπτοκαρυά, με το μεγαλύτερο τμήμα του να είναι υπό κατασκευή. Οι κάτοικοι, οι εργαζόμενοι κι οι επισκέπτες, υποχρεώνονται για την καθημερινή τους μετακίνηση είτε να πληρώνουν το δυσβάσταχτο χαράτσι στα διόδια ή να ταλαιπωρούνται και να ρισκάρουν τις ζωές τους κυριολεκτικά στους επικίνδυνους παράδρομους.

Επιπλέον, οι διώξεις εναντίον πολιτών που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις των περασμένων χρόνων ενάντια στα διόδια, υπερασπιζόμενοι το δίκαιο αίτημα του συνόλου της κοινωνίας, συνεχίζονται.

Η κατάσταση αυτή, τόσο στην περιοχή μας όσο και σε όλη τη χώρα δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε τη μη ύπαρξη διοδίων σε δρόμους που δεν προσφέρουν την προβλεπόμενη από τους κανονισμούς ασφάλεια, τη δραστική μείωση του κόστους των διοδίων και να απαιτούμε να σταματήσουν αμέσως όλες οι οικονομικές και ποινικές διώξεις εναντίον όσων αντιστάθηκαν στην ληστρική εκμετάλλευση των δημόσιων δρόμων από ιδιώτες.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)