to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:17 | 10.09.2021

Πολιτική

Κοινή Δήλωση Σ.Φάμελλου, Π.Πέρκα, Γ. Σταθάκη για την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών

«Προς όφελος μόνο του ιδιώτη, εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος η πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών» τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε κοινή δήλωση τους


Αναλυτικά η δήλωση τους:

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κέρδισε στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και κατάφερε, εν μέσω μνημονίου, να διατηρήσει πλειοψηφικό ποσοστό για το δημόσιο στη ΔΕΠΑ Υποδομών (51%) αλλά, η Ελλάδα χάνει τελικά με επιλογή της  κυβέρνησης ΝΔ το δίκτυο φυσικού αερίου που πουλήθηκε χθες κατά 100% σε έναν ιδιώτη.

Η κυβέρνηση ΝΔ επαναφέρει και υλοποιεί απαιτήσεις του Δεύτερου Μνημονίου, όταν η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου είχε συμφωνήσει την πλήρη ιδιωτικοποίηση του μεριδίου (65%) που κατέχει το δημόσιο στην ΔΕΠΑ, τόσο στην εμπορία, όσο και στις υποδομές.

Για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας είναι η εκχώρηση ενός φυσικού μονοπωλίου, με σταθερό εγγυημένο έσοδο, και ενός εργαλείου άσκησης ενεργειακής πολιτικής σε έναν ιδιώτη. Ο ιδιώτης μέτοχος, που δε θα έχει ανταγωνισμό, θα απολαμβάνει πλέον τις αποδόσεις της ΔΕΠΑ Υποδομών που συγκαταλέγονται στις υψηλότερες στην Ευρώπη (8,18% το WACC για το 2019, 7,45% για το 2020, 7,03% για το 2021 και 7,03% για το 2022).

Το ιδιωτικό αυτό μονοπώλιο θα αποφασίζει πλέον σε ποιες περιοχές της ελληνικής επικράτειας θα επεκταθεί το δίκτυο φυσικού αερίου. Αυτό είναι για τη ΝΔ στρατηγικός ενεργειακός σχεδιασμός και στήριξη της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Η κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει η επέκταση του δικτύου και της χρήσης φυσικού αερίου να μη γίνεται βάση εθνικού ενεργειακού και αναπτυξιακού σχεδίου και με κριτήριο το δημόσιο συμφέρον, αλλά με κριτήριο την κερδοφορία μιας ιδιωτικής εταιρείας.

Το ελληνικό δημόσιο εκχωρεί το 100% ενός εργαλείου άσκησης εθνικής ενεργειακής πολιτικής, σε εταιρία που συμμετέχει όμως το ιταλικό δημόσιο. Σε μία περίοδο ενεργειακής μετάβασης μάλιστα όπου πολλές ευρωπαϊκές χώρες ενισχύουν το δημόσιο έλεγχο στις ενεργειακές υποδομές, η κυβέρνηση ΝΔ επιλέγει ακριβώς το αντίθετο.

Το «όραμα» της κυβέρνησης και στον τομέα της ενέργειας περιορίζεται στο ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, βασικών εργαλείων άσκησης ενεργειακής πολιτικής και στην τακτοποίηση συμφερόντων και γαλάζιων παιδιών.

Σε μια περίοδο ακρίβειας και αισχροκέρδειας στην ενέργεια είναι εγκληματικό λάθος η ελληνική πολιτεία να χάνει ενεργειακά εργαλεία και υποδομές. Και ακόμα πιο εγκληματικό είναι ότι πλέον θα έχουμε ένα ιδιωτικό μονοπώλιο που θα διαχειρίζεται το σύνολο του δικτύου φυσικού αερίου όλης της Ελλάδας.

Σ.Φάμελλος, τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Π.Πέρκα, αναπληρώτρια τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Γ.Σταθάκης, πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)