to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:08 | 08.11.2019

Πολιτική

Κοινή ανακοίνωση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την αναστολή έναρξης λειτουργίας 38 τμημάτων ΑΕΙ

«Δίχως προηγούμενο σχεδιασμό και επαρκή τεκμηρίωση» το κλείσιμο των 38 σχολών από την κυβέρνηση, σχολιάζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ


Όπως έγινε γνωστό από χθες το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προχωρά, όπως γνωστοποιεί με ανακοίνωσή του το μεσημέρι της Πέμπτης, «στην αναστολή της έναρξης λειτουργίας 38 τμημάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης». Ως δικαιολογία δε, για το σοκ που προκαλεί στην ανώτατη εκπαίδευση, επικαλείται τον ισχυρισμό ότι «δημιουργήθηκαν προεκλογικά για ψηφοθηρικούς λόγους από την προηγούμενη κυβέρνηση», «δίχως προηγούμενο σχεδιασμό και επαρκή τεκμηρίωση».

Σε ανακοίνωσή τους, πέντε βουλευτές Πελοποννήσου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν σχετικά με το θέμα:

«Μοναδικό μέλημα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων στο πεδίο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης φαίνεται να είναι η αλλοίωση του δημόσιου χαρακτήρα των Πανεπιστημίων. Μετά την κατάργηση της Νομικής σχολής του Πανεπιστημίου των Πατρών και της ελεύθερης πρόσβασης των μαθητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, τελευταίο τους κατόρθωμα είναι η αναστολή λειτουργίας 38 νέων πανεπιστημιακών Τμημάτων. Μεταξύ τους, και 3 τμήματα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Το Αγροτικής Οικονομίας στο Άργος, το Στατιστικής και αναλογιστικής Επιστήμης στη Σπάρτη και το Δημόσιας Υγείας στην Τρίπολη, τα οποία θα ξεκινούσαν την ακαδημαϊκή τους λειτουργία το Σεπτέμβρη του 2020.

Χαρακτηριστικό της βιασύνης τους να ακυρώσουν τα μέτρα στήριξής της δημόσιας εκπαίδευσης της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι αμέλησαν όχι μόνο να προχωρήσουν σε στοιχειώδη διάλογο με τα ιδρύματα, αλλά ακόμη και να συμβουλευτούν τις σχετικές αποφάσεις λειτουργίας των τμημάτων, προχωρώντας στην αναστολή του τμήματος Τουρισμού στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το οποίο  λειτουργεί από το τρέχουν ακαδημαϊκό έτος με 100 φοιτητές!

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου δικαιολόγησε την προσθήκη του παραπάνω τμήματος στη λίστα ως παραδρομή. Η απόφαση αναστολής των 38 πανεπιστημιακών τμημάτων, ωστόσο, δεν αποτελεί παραδρομή αλλά είναι ενδεικτική της νοοτροπίας της σημερινής ηγεσίας του Υπουργείου. Κανένας διάλογος με την εκπαιδευτική κοινότητα, υποβάθμιση των περιφερειακών πανεπιστημίων, αγνόηση του αυτοδιοίκητου των ιδρυμάτων.

Πολύ περισσότερο όμως, η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί ένα μόνο μέρος της συνολικότερης στόχευσης της κυβέρνησης της ΝΔ για την Παιδεία. Κατεδάφιση της δημόσιας εκπαίδευσης, λουκέτο στις σχολές, περικοπές στη χρηματοδότηση, αναστολή διορισμών και μείωση του αριθμού των εισακτέων.

Το δημόσιο Πανεπιστήμιο αποτελεί κτήμα όλης της κοινωνίας και κάθε απόπειρα συρρίκνωσης του και αλλοίωσης του δημόσιου χαρακτήρα του στρέφεται εναντίον της. Η προσπάθεια της ΝΔ να γκρεμίσει όσα χτίστηκαν την τετραετία 2015-2019 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στη δημόσια Παιδεία, θα μας βρει σθεναρά απέναντι της».

Υπογράφουν κατά αλφαβητική σειρά: Αραχωβίτης Σταύρος, Γκιόλας Ιωάννης, Παπαηλιού Γεώργιος, Χαρίτσης Αλέξης, Ψυχογιός Γεώργιος

Πρόθεση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι η αποδυνάμωση της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας με σκοπό την προώθηση των ιδιωτικών συμφερόντων σε όλα τα επίπεδα της Εκπαίδευσης

Κοινή ανακοίνωση της ΝΕ Μαγνησίας ΣΥΡΙΖΑ και των βουλευτών Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου και Κατερίνας Παπανάτσιου για την απόφαση του Υπ. Παιδείας να ανασταλεί  η  έναρξη λειτουργίας 38 τμημάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης:

«Από τα πρώτα βήματά της, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έδειξε ξεκάθαρα τις προθέσεις της για την υποβάθμιση και συρρίκνωση της Δημόσιας Eκπαίδευσης, ακυρώνοντας σταδιακά και απαξιώνοντας όλες τις προσπάθειες των προηγούμενων κυβερνήσεων με κορμό τον  ΣΥΡΙΖΑ.

Ξεκίνησε με την αναστολή επ’ αόριστο της λειτουργίας των διετών τμημάτων Eπαγγελματικής Eκπαίδευσης, στη συνέχεια κατάργησε τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, ακολούθησε η κατάργηση της ελεύθερης πρόσβασης των μαθητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ενώ μόλις χτες ανακοινώθηκε  η αναστολή λειτουργίας 38 νέων Τμημάτων, τα οποία ιδρύθηκαν και θα ξεκινούσαν την ακαδημαϊκή τους λειτουργία τον Σεπτέμβριο του 2020, ανάμεσα στα οποία υπάρχουν και τρία  τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ισχυριζόμενοι ότι τα καταργηθέντα τμήματα ήταν προεκλογικές εξαγγελίες, εμπαίζουν τη Πανεπιστημιακή Κοινότητα και τον ελληνικό λαό που θυμάται πολύ καλά ότι η διαβούλευση με τα Ανώτατα Ιδρύματα για το νέο Χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Έρευνας διήρκεσε τουλάχιστον δύο χρόνια και αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας ήταν να ενσωματωθούν οι  ανάγκες και  οι προτάσεις των τοπικών κοινωνιών και των Συγκλήτων των Πανεπιστημίων. Η ακαδημαϊκή έναρξη λειτουργίας τους ήταν στην αποκλειστική ευθύνη των ιδρυμάτων, τα οποία γνωρίζουν τις δυνατότητες και τις προοπτικές τους, ενώ είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες για τη στελέχωσή τους.
Ειδικότερα για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, καταργείται το τμήμα Λογοθεραπείας στη Λαμία, το τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Ηλικία στην Καρδίτσα και το τμήμα Ψυχολογίας στον Βόλο. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα σημαντική δράση και κατατάσσεται πλέον ως 3ο μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της Ελλάδας λαμβάνοντας συνεχώς διακρίσεις στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.

Το Τμήμα Ψυχολογίας στο Βόλο προέκυψε έπειτα από πρόταση του Τμήματος Ειδικής Αγωγής η οποία υιοθετήθηκε από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,  με το σκεπτικό πως σε μια Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών θα ήταν πολύ καλό να υπάρχει ένα Τμήμα Ψυχολογίας που να υποστηρίζει τα Παιδαγωγικά Τμήματα. Άλλωστε, η ψυχολογία είναι συνυφασμένη με τη παιδαγωγική και είναι ένας τομέας με πολύ υψηλή ζήτηση. Η κατάργησή του θα ανακόψει την σημαντική αναπτυξιακή  πορεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Παράλληλα, τους τελευταίους δύο μήνες από την έναρξη της εκπαιδευτικής περιόδου   είδαμε τα κενά στα σχολεία,  την “αναστολή” των 4.500 μόνιμων διορισμών στην Ειδική Εκπαίδευση και την κατάργηση των 10.500 μόνιμων διορισμών στη Γενική Εκπαίδευση.

Όλα τα παραπάνω συνηγορούν στο ότι πρόθεση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι η αποδυνάμωση της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας με σκοπό την προώθηση των ιδιωτικών συμφερόντων σε όλα τα επίπεδα της Εκπαίδευσης».

Υπογράφουν το σχετικό κείμενο: η ΝΕ Μαγνησίας ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και οι βουλευτές Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και Κατερίνα Παπανάτσιου

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)