to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:02 | 15.12.2017

Οικονομία

Κοινή ανακοίνωση της «Προοδευτικής Συμμαχίας» για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής στην ΕΕ

«Προτεραιότητά μας ένα κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο για την επαναφορά της φορολογικής ισότητας»


Σε κοινή ανακοίνωση, με αφορμή την ψήφιση των συστάσεων της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Panama Papers στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προχώρησαν ευρωβουλευτές από τρεις πολιτικές ομάδες (Ευρωομάδα της Αριστεράς, Σοσιαλιστές, Πράσινοι), που συμμετέχουν στην Συντονιστική Επιτροπή της «Προοδευτικής Συμμαχίας» (Progressive Caucus)*.

Οι ευρωβουλευτές είναι οι (αλφαβητικά): Guillaume Balas(S&D, France), Sergio Cofferati (S&D, Italy), Eva Joly(Greens, France), Curzio Maltese (GUE/NGL, Italy), Florent Marcellesi (Greens, Spain), Emmanuel Maurel (S&D, France), Dimitrios Papadimoulis (GUE/NGL, Greece), Georgi Pirinski (S&D, Bulgaria), Ernest Urtasun (Greens, Spain).

Οι ευρωβουλευτές κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της οικονομικής απάτης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Προοδευτικής Συμμαχίας:

«Προτεραιότητά μας ένα κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο για την επαναφορά της φορολογικής ισότητας»

Τα πρόσφατα σκάνδαλα που έφεραν στο φως τα Lux Leaks, Panama Papers και Paradise Papers αποδεικνύουν την έκταση του φαινομένου της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, καθώς και τον αρνητικό ρόλο που έπαιξαν ευρωπαϊκοί ενδιάμεσοι και κράτη μέλη στους μηχανισμούς της φορολογικής απάτης που αποκαλύφθηκαν.

Κάθε χρόνο τα κράτη μέλη της ΕΕ χάνουν 1 τρισεκατομμύριο φορολογικών εσόδων και στερούνται ποσών που θα μπορούσαν να έχουν επενδύσει οι δημόσιες αρχές στην εκπαίδευση, την υγεία ή την εργασία. Οι πολίτες δεν γίνεται πάντα να εξαναγκάζονται να συμβάλλουν περισσότερο όταν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι συνεχίζουν να συγκεντρώνουν κέρδη και να αποφεύγουν τη φορολόγηση. Την ίδια ώρα, το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο στην ΕΕ έχει αποδειχθεί αναποτελεσματικό στο να διαφυλάξει τα δημόσια ταμεία από την φοροδιαφυγή και την φοροαποφυγή.

Έτσι, τα μέλη της Προοδευτικής Συμμαχίας (Progressive Caucus) υπογραμμίζουν την ανάγκη να ληφθούν φιλόδοξα και αποτελεσματικά μέτρα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, προκειμένου να παταχθεί η φοροαποφυγή, η φοροδιαφυγή προσώπων και επιχειρήσεων, και να διασφαλιστεί η φορολογική ισότητα μεταξύ των φορολογουμένων. Στην κατεύθυνση αυτή, δεν θα πρέπει να υποκρινόμαστε: Υπάρχουν κράτη-μέλη που λειτουργούν ως φορολογικοί παράδεισοι, όπως είναι, για παράδειγμα, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα και η Ολλανδία. Οι κυβερνήσεις αυτών των κρατών-μελών, που επιτρέπουν τέτοιες πρακτικές, πρέπει να ξεσκεπαστούν και να δεχθούν τις συνέπειες της στάσης τους υπέρ αυτών των αδικιών, δηλαδή να δεχθούν κυρώσεις, έως ότου εγκαταλείψουν τις τρέχουσες αρνητικές και επικίνδυνες πρακτικές τους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει:

– Να διασφαλίσει ότι οι εταιρείες φορολογούνται εκεί που αποκομίζουν τα κέρδη τους.

– Να θεσπίσει έναν ελάχιστο αποτελεσματικό συντελεστή εταιρικού φόρου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μαζί με μια κοινή ενοποιημένη βάση φορολογίας των επιχειρήσεων, χωρίς επικίνδυνες εξαιρέσεις και παρεκκλίσεις.

– Να θεσπίσει μια πιο φιλόδοξη «μαύρη λίστα» των φορολογικών παραδείσων, η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει τα κράτη-μέλη που επιτρέπουν τη φοροαποφυγή.

– Να λάβει μέτρα για τη προώθηση μιας ισχυρότερης διεθνούς συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών σε φορολογικά θέματα.

– Να υπερκεράσει την ομοφωνία, όσον αφορά ορισμένες φορολογικές αποφάσεις.

– Να θεσπίσει έναν πιο πλήρη κατάλογο των μη συνεργάσιμων κρατών-μελών και ευρωπαϊκών θεσμών, στον οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνονται όλες οι χώρες που εφαρμόζουν μηδενικό (ή σχεδόν μηδενικό) συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων και δεν συμμορφώνονται με κοινές πολιτικές αποφάσεις. Τα κράτη-μέλη και οι θεσμοί του καταλόγου πρέπει να υπόκεινται σε εναρμονισμένες, αποτελεσματικές και αποτρεπτικές κυρώσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει επίσης να παρακολουθεί τις φορολογικές πολιτικές των κρατών μελών και να αντιμετωπίζει τυχόν επιζήμια φορολογικά μέτρα που εισάγουν.

– Να παλέψει εναντίον των «εταιρειών-φαντάσματα» και τους κατόχους των μετοχών τους, που διαδραμάτισαν πολύ αρνητικό ρόλο στους μηχανισμούς που αποκαλύφθηκαν από τα σκάνδαλα των Panama Papers.

Επιπλέον, θα πρέπει να θεσπιστούν μέτρα για τη διασφάλιση μεγαλύτερης διαφάνειας, αρχής γενομένης από:

– Την άμεση καθιέρωση ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού για την προστασία των whistleblowers, που αποκαλύπτουν πληροφορίες προς το δημόσιο συμφέρον.

– Τη θέσπιση της υποχρέωσης δημόσιας υποβολής εκθέσεων ανά χώρα για όλες τις μεγάλες εταιρείες, οι οποίες θα πρέπει να γνωστοποιούν στο κοινό τους φόρους που καταβάλλουν και τα κέρδη τους, καθώς και άλλες σχετικές πληροφορίες, σε κάθε κράτος μέλος στο οποίο εδρεύουν

– Τη διασφάλιση ότι οι πληροφορίες σχετικά με  τα περιουσιακά στοιχεία και τα πνευματικά δικαιώματα  όλων των εταιρειών, τα καταπιστεύματα και τα ιδρύματα είναι διαθέσιμα στο κοινό μέσω ενός κεντρικού μητρώου της ΕΕ.

– Τη διασφάλιση ότι όλες οι φορολογικές αποφάσεις που εκδίδονται από τα κράτη μέλη της ΕΕ δημοσιοποιούνται, ώστε να εξασφαλίζεται ότι οι πολίτες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις γνωρίζουν τις συνθήκες που ισχύουν για τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες.

*Η Προοδευτική Συμμαχία είναι μια πλατφόρμα διαλόγου, που βασίζεται στην οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και στον ανοικτό διάλογο. Στόχος της είναι να επεξεργαστεί τις διαφορές και να χτίσει γέφυρες μεταξύ των προοδευτικών συμμάχων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σε όλη την Ευρώπη. Δημιουργήθηκε από προοδευτικούς ευρωβουλευτές διαφορετικών πολιτικών ομάδων και είναι ανοικτή στον καθένα που μετέχει της κοινότητας του ευρωκοινοβουλίου, υποστηρίζοντας την αλληλεγγύη, τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη και βιωσιμότητα.

Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.progressivecaucus.eu/

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)