to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:19 | 05.02.2021

Διεθνή

Κοιλάδα του Ιορδάνη: Ο ισραηλινός στρατός κατεδάφισε παλαιστινιακό χωριό και εκδίωξε τους 78 κατοίκους του

Ο ισραηλινός στρατός κατοχής κατεδάφισε την κοινότητα Khirbet Humsa al-Fouqa μέσα σε 48 ώρες - Για «έγκλημα πολέμου και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» κάνουν λόγο οι Παλαιστίνιοι, ενώ «προάγει την νοοτροπία αποικιοκρατίας, ρατσισμού και μισούς να κυριαρχήσουν στο κυβερνητικό καθεστώς του Ισραήλ»


Η Παλαιστίνη ζητά ισχυρές και αποτρεπτικές κυρώσεις κατά των πρόσφατων κατεδαφίσεων του Ισραήλ στην κοινότητα Χούμσα αλ-Φούκα στην Παλαιστινιακή βόρεια κοιλάδα του Ιορδάνη.

Υπενθυμίζεται ότι ο ισραηλινός στρατός κατεδάφισε κατασκευές στο παλαιστιανικό χωριό Κιρμπέτ Ούμσα στη βόρεια μεριά της Κοιλάδας του Ιορδάνη, στη δεύτερη μεγάλη επιχείρηση που έχει εξαπολύσει τους τρεις τελευταίους μήνες στη νευραλγική αυτή περιοχή. Η ισραηλινή «πολιτική διοίκηση» ανάγκασε τους 73 κατοίκους του καταυλισμού - οι μισοί εκ των οποίων παιδιά - να μετακινηθούν μερικά χιλιόμετρα προς τα δυτικά, γράφει η ισραηλινή Χααρέτζ. Την Τετάρτη το βράδυ, ο στρατός κήρυξε αιφνιδιαστικά «σκληρή στρατιωτική ζώνη» την περιοχή, παρεμποδίζοντας την είσοδο ακτιβιστών και κατοίκων που αποπειράθηκαν να αποκαταστήσουν τις κατεστραμμένες υποδομές.

(Όλες οι φωτογραφίες είναι από την επέμβαση του ισραηλινού στρατού κατοχής στην περιοχή - πηγές: Χααρέτζ και Times of Israel)

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πρεσβείας της Παλαιστίνης στην Ελλάδα:

Το Υπουργείο Εξωτερικών και Αποδήμων καταδίκασε την κατεδάφιση της κοινότητας Khirbet Humsa al-Fouqa από ισραηλινές δυνάμεις κατοχής σε 48 ώρες ως «έγκλημα πολέμου και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που προάγει την νοοτροπία αποικιοκρατίας, ρατσισμού και μισούς να κυριαρχήσουν στο κυβερνητικό καθεστώς του Ισραήλ. "

"Αυτό που διαπράττουν οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής εναντίον της κοινότητας ισοδυναμεί με μια οργανωμένη πράξη κρατικής τρομοκρατίας που διαπράττεται από το Ισραήλ, τη δύναμη κατοχής, εναντίον του παλαιστινιακού λαού, των περιουσίων και εδαφών σε καθημερινή βάση υπό την εποπτεία ολόκληρου του κόσμου και αγνοώντας παντελώς το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των συνθηκών της Γενεύης ", ανέφερε το υπουργείο σε δήλωσή του.

Ενώ χαιρέτισε την προγραμματισμένη επίσκεψη επιθεώρησης μιας διπλωματικής αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης , τονίζοντας ωστόσο ότι τέτοιες επισκέψεις και καταδίκες δεν επαρκούν, διότι δεν διασφαλίζουν την προστασία των εκτοπισμένων Παλαιστινίων.

"Οι καταδίκες δεν θα αποτρέψουν το Ισραήλ, το κράτος κατοχής, από το να προχωρήσει στην καθημερινή εθνοκάθαρση των Παλαιστινίων στην κοιλάδα του Ιορδάνη", πρόσθεσε.

Κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να επιβάλει αποτρεπτικές κυρώσεις εναντίον του Ισραήλ, του αποικιοκρατικού κράτους, και να το καταστήσει υπεύθυνο για τις παραβιάσεις και τα εγκλήματά του και να το θεωρήσει ως αδίστακτο κράτος.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε χθες ότι οι συνεχιζόμενες ισραηλινές δραστηριότητες εποικισμού στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη αποτελούν σημαντικό εμπόδιο για την επίτευξη ειρήνης βάσει λύσης δύο κρατών. State of Palestine Diplomatic Representation Athens

"Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου προς την κυβέρνηση του Ισραήλ να σταματήσει αμέσως κάθε δραστηριότητα διακανονισμού, η οποία αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για την επίτευξη της λύσης των δύο κρατών και μια δίκαιη, διαρκή και ολοκληρωμένη ειρήνη", δήλωσε ο Γκουτέρες κατά την εναρκτήρια σύνοδο του 2021 η Επιτροπή Άσκησης των Αναπαλλοτρίωτων Δικαιωμάτων του Παλαιστινιακού Λαού.

Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών επανέλαβε ότι το βασικό καθήκον της επιτροπής είναι «να τερματίσει την κατοχή και να πραγματοποιήσει μια λύση δύο κρατών βάσει των συνόρων πριν από το 1967, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις διμερείς συμφωνίες, με Η Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα και των δύο κρατών. "

Ο Γκουτέρες χαιρέτισε το αίτημα του Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς για διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και ένα διευρυμένο κουαρτέτο στη Μέση Ανατολή, λέγοντας ότι η πρόσκληση παρέχει μια θετική ευκαιρία για την προώθηση της ειρήνης στην περιοχή.

Ο Πρωθυπουργός της Κυβέρνησης του Κράτους της Παλαιστίνης, ο Δρ. Shtayyeh κατήγγειλε την κατεδάφιση καταφυγίων και υπόστεγων ζώων καθώς και την κατάσχεση σκηνών που ανήκουν στην κοινότητα ως «οργανωμένη κρατική τρομοκρατία που περιλαμβάνει εθνοκάθαρση του αυτόχθονα πληθυσμού».

Κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει αμέσως, να καταδικάσει αυτήν την επιχείρηση και να παράσχει προστασία στους Παλαιστινίους στα χωριά και τις πόλεις που αντιμετωπίζουν μεγάλης κλίμακας κατεδάφιση των σπιτιών τους και δήμευση των εδαφών τους.

Ο πρέσβης Marwan Toubassi είπε ότι το Ισραήλ η κατοχική δύναμη δεν επιτρέπει την κατασκευή ή την ανάπτυξη Παλαιστινίων στην περιοχή Γ, την οποία κρατεί συχνά για την κατασκευή παράνομων οικισμών της, ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό κοινοβούλιο να προβούν σε σοβαρές ενέργειες σχετικά με αυτές τις Ισραηλινές αποικιακές πολιτικές εθνοκάθαρσης εναντίον του Παλαιστινιακού λαού που θα καταστρέψουν τη δυνατότητα οποιασδήποτε ειρηνευτικής διαδικασίας βάσει της λύσης των δύο κρατών και να τερματίσει την προοπτική δημιουργίας ενός γεωγραφικού γειτονικού και βιώσιμου κράτους της Παλαιστίνης με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με τα σύνορα της 4ης Ιουνίου, που είναι ο μόνος δρόμος για ειρήνη και ασφάλεια για όλους τους ανθρώπους στην περιοχή.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)