to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:40 | 16.07.2019

Οικονομία

Το Κογκρέσο βάζει φρένο στο ψηφιακό νόμισμα libra

Το σχετικό σχέδιο νόμου έχει διανεμηθεί από τους Δημοκρατικούς, που έχουν την πλειοψηφία στην επιτροπή χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, εις γνώσιν του οποίου έχει περιέλθει το κείμενο


Τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου θέλουν να θέσουν όρια στους ομίλους υψηλής τεχνολογίας, ώστε να μη δραστηριοποιηθούν στην παροχή χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών ή στην έκδοση κρυπτογραφημένων/ψηφιακών νομισμάτων. Το σχετικό σχέδιο νόμου έχει διανεμηθεί από τους Δημοκρατικούς, που έχουν την πλειοψηφία στην επιτροπή χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, εις γνώσιν του οποίου έχει περιέλθει το κείμενο.

Η εταιρεία του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, η Facebook, πρότεινε τη δημιουργία του libra, ενός ψηφιακού νομίσματος, προξενώντας έντονες αντιδράσεις. Το προαναφερθέν νομοσχέδιο προτείνει πρόστιμο 1 εκατ. δολαρίων την ημέρα για παραβίαση των σχετικών κανόνων. Κάτι τέτοιο προφανώς θα προκαλέσει την οργή των Ρεπουμπλικανών της Βουλής των Αντιπροσώπων, οι οποίοι κόπτονται για την καινοτομία. Στη συνέχεια, βέβαια, εάν το νομοσχέδιο λάβαινε τις αναγκαίες ψήφους, θα έπρεπε να περάσει και από τη Γερουσία.

Στο νομοσχέδιο οι τεχνολογικές εταιρείες περιγράφονται ως παρέχουσες υπηρεσίες τεχνολογικής πλατφόρμας με έσοδα τουλάχιστον 25 δισ. δολάρια ετησίως. Η Facebook και άλλοι 28 συνεταίροι, όπως οι Mastercard, PayPal και Uber Technologies, θα συγκροτήσουν τη συμμαχία Libra Association, που θα είναι υπεύθυνη για το νόμισμα. Σε αυτήν δεν θα συμμετάσχουν τράπεζες. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τις εταιρείες να υπαχθούν στις διεθνείς ρυθμίσεις που ισχύουν για τις τράπεζες, εάν θέλουν να εκδώσουν νόμισμα. Τέλος, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε πως τα σχέδια Ζούκερμπεργκ δεν θα προχωρήσουν, εκτός εάν απαντήσει στα ερωτήματα που αφορούν την ασφάλεια δεδομένων, την πάταξη του ξεπλύματος χρήματος, την προστασία των καταναλωτών και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Πληροφορίες: Reuters

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)