Ο χρόνος στο Κοινοβούλιο του Περού κυλάει διαφορετικά από ό,τι στους δρόμους της χώρας Σε ένα επιβλητικό ημικύκλιο από χρυσές και κίτρινες στήλες, τα 130 μέλη της Βουλής κάθισαν ξανά την Τρίτη για να συζητήσουν την επίσπευση των εκλογών στο Περού, οι οποίες θα διεξαχθούν τελικά τον Απρίλιο του 2024, σε ενάμιση χρόνο από τώρα.
Οι διαδηλώσεις στο εσωτερικό της χώρας συνεχίζονται δύο εβδομάδες μετά την πτώση του Πέδρο Καστίγιο. Ήδη 26 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε συγκρούσεις με την αστυνομία και τον στρατό. Όλα μακριά από τη Λίμα, την πρωτεύουσα, που ασκεί την πολιτική, επιχειρηματική και οικονομική εξουσία στη χώρα. Οι διαδηλωτές ζητούν το κλείσιμο της Βουλής και νέες εκλογές, αλλά τίποτα από αυτά δεν πρόκειται να συμβεί σύντομα. Οι βουλευτές απέρριψαν την απόφαση να διεξαχθούν εκλογές το Δεκέμβριο του 2023 και συμφώνησαν στην πιο μακρινή ημερομηνία. Θα παραμείνουν στην εξουσία για άλλους 20 μήνες.
Το κείμενο που απορρίφθηκε από τους βουλευτές την περασμένη Παρασκευή προέβλεπε εκλογές τον Δεκέμβριο του 2023, αλλά έλαβε μόνο 49 ψήφους. Αυτή την Τρίτη κέρδισε 93 ψήφους η πρόταση να τις μεταθέσουν για τον Απρίλιο του 2024. Υποστηρίζουν ότι αυτός είναι ο συντομότερος δυνατός χρόνος για την προετοιμασία νέων εκλογών. Μεταξύ άλλων λόγων, πέραν των νομικών προθεσμιών, υποστηρίζουν ότι πρέπει να πραγματοποιήσουν πολιτικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να διεξαχθούν εκλογές με μεγαλύτερες εγγυήσεις για τους πολίτες. Μια βουλεύτρια της Δεξιάς εξήγησε: «Θα ήταν πολύ ανεύθυνο να κλείσουμε αυτή τη Βουλή για να κάνουμε εκλογές στις ίδιες συνθήκες και να επιλέξουμε μια χειρότερη από αυτή που θα κλείσουμε». Μια χειρότερη από τη δική μας, εννοούσε.
Το Κοινοβούλιο του Περού είναι ο πολιτικός θεσμός με τη χειρότερη αξιολόγηση από τους πολίτες. Ένα μήνα πριν ο Καστίγιο προβάρει δημοσίως μια αδέξια αυτοανατροπή που τον οδήγησε στη φυλακή με την κατηγορία της εξέγερσης, ο πρόεδρος είχε μεγαλύτερη υποστήριξη από τους πολίτες παρά από το κοινοβούλιο. Πολλοί αναρωτιούνται τώρα ποια νομιμοποίηση έχουν αυτοί οι βουλευτές για να πραγματοποιήσουν τις εκλογικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα για να βγει από την πολιτική κρίση.
Στο μεταξύ η πολιτική ένταση συνεχώς αυξάνεται. Η νέα πρόεδρος Ντίνα Μπολουάρτε, η οποία ανέλαβε τα καθήκοντά της με την ιδέα να κυβερνήσει μέχρι το 2026, όταν θα έληγε η θητεία του Καστίγιο, αποκαλεί ήδη τη δική της «μεταβατική κυβέρνηση». Εν μέσω διαδηλώσεων και βίας, η Μπολουάρτε κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης διάρκειας 30 ημερών και επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας σε 15 περιοχές. Οι θάνατοι, ιδίως των νέων, συνέχισαν να αυξάνονται. Η πρόεδρος απαίτησε από τους βουλευτές πρόωρες εκλογές, αλλά αυτό δεν ήταν στο χέρι της. «Μην κλείνετε τα μάτια», τους επέπληξε αυτή την εβδομάδα.
Εάν οι Περουβιανοί προσέλθουν στις κάλπες τον Απρίλιο του 2024, η νέα Βουλή και ο/η νέος/α πρόεδρος θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους τον Ιούλιο του ίδιου έτους, δηλαδή σε 20 μήνες από τώρα. Ο πολιτικός επιστήμονας Φερνάντο Τουέστα υποστηρίζει ότι οι βουλευτές έχουν αναγκαστεί να συζητήσουν το θέμα υπό την πίεση του δρόμου, αλλά το κάνουν «εν μέσω συμφερόντων και της απροθυμίας τους να κάνουν ένα βήμα μπροστά». Στο Περού δεν επιτρέπεται επανεκλογή στο Κοινοβούλιο -ή σε οποιοδήποτε άλλο θεσμικό όργανο- γεγονός που αναγκάζει τους 130 βουλευτές να αποχωρήσουν και εξηγεί, εν μέρει, την απροθυμία τους να κλείσουν πρόωρα μια θητεία. Αλλά η φωνή του λαού ήταν πολύ δυνατή. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Περουβιανού Οικονομικού Ινστιτούτου, το 83% των Περουβιανών επιθυμεί να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα.
ΠΗΓΗ: El País