to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:25 | 14.05.2016

Οικονομία

Κόφτης - ανάσα και για τα πλεονάσματα

Στην ημερήσια διάταξη της διαπραγμάτευσης για ρύθμιση του χρέους έχει τεθεί και η περαιτέρω μείωση των υψηλών πλεονασμάτων που προβλέπει η συμφωνία του περασμένου Αυγούστου για το 2018 (3,5%) και τουλάχιστον μια δεκαετία


Στην ημερήσια διάταξη της διαπραγμάτευσης για ρύθμιση του χρέους έχει τεθεί και η περαιτέρω μείωση των υψηλών πλεονασμάτων που προβλέπει η συμφωνία του περασμένου Αυγούστου για το 2018 (3,5%) και τουλάχιστον μια δεκαετία. Είναι μάλιστα πιθανόν οι αποφάσεις για τα πλεονάσματα να είναι άμεσες, να συνδυαστούν με αυτές για το χρέος.

Μετά την Κριστίν Λαγκάρντ, που έχει υποστηρίξει ότι η Ελλάδα -και καμιά άλλη χώρα- δεν μπορεί να επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για μακρά περίοδο, το θέμα έθεσε ευθέως χθες και ο Γ. Στουρνάρας. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ζήτησε ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ να υποχωρήσει στο 2%, "ώστε να καταστεί δυνατή η ταχύτερη επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε βιώσιμους και σχετικά υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης".

Εμμέσως το θέμα έθεσε και ο Τζ. Λιου, ο οποίος τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να υποχωρήσουν από τις υψηλές απαιτήσεις για περικοπές και να το κάνουν τώρα. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, μιλώντας σε δημοσιογράφους, τόνισε ότι σκοπεύει να υπογραμμίσει την ανάγκη να αποφευχθεί μια νέα «δραματική κρίση» για τα μέτρα που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα, καθώς πλησιάζουν οι ημερομηνίες αποπληρωμής δανείων του Ιουλίου. Μάλιστα, επέμεινε στην αμερικανική θέση ότι η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση χρέους, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οι ευρωπαϊκές απαιτήσεις στα δημοσιονομικά είναι ιδιαίτερα αυστηρές. «Θα πρέπει να υπάρχει μια κάποια ευελιξία σε αυτές τις συζητήσεις» είπε ο κ. Λιού, και συνέχισε: «Ιδιαίτερα σε καιρούς που πλησιάζει το δημοψήφισμα στη Βρετανία για το Brexit, ένας νέος κύκλος υψηλής έντασης για την Ελλάδα θα ήταν ατυχής». 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)