to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:00 | 13.05.2013

Διεθνή

Κόφι Ανάν: Ξένες εταιρείες λεηλατούν τους φυσικούς πόρους της Αφρικής

Η φοροαποφυγή, οι κρυφές συμφωνίες για εξορύξεις, και οι μεταφορές κερδών στερούν από την Αφρική τα έσοδα από τους πλούσιους φυσικούς πόρους της, κατήγγειλε ο τέως γενικός γραμματέας του ΟΗΕ


Οι πρακτικές επιχειρήσεων που μεταφέρουν τα κέρδη τους για να αποφύγουν φόρους κοστίζουν στην Αφρική 38 δισ. δολάρια ετησίως, δήλωσε ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης της «Εκθεσης Προόδου για την Αφρική», (Africa Progress Report), στην επιτροπή σύνταξης της οποίας προεδρεύει.

«Η Αφρική χάνει μέσα από τέτοια "παράθυρα" διπλάσια χρήματα από όσα κερδίζει από τους δωρητές», σύμφωνα με την έκθεση. «Είναι σαν να κλέβεις φαγητό από το τραπέζι των φτωχών», είπε ο Κόφι Αναν στο BBC.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό έχει ζημιωθεί περί τα 1,4 δισ. δολάρια σε έσοδα, το διάστημα 2010-2012. Οπως αποκαλύπτεται, ξένες εταιρείες αγόρασαν υποτιμημένα στοιχεία και δραστηριότητες με γνωματεύσεις και αποτιμήσεις της κυβέρνησης και μεγάλων τραπεζών, που έδρασαν ως σύμβουλοι αποκρατικοποιήσεων.

Εν συνεχεία σε μικρό χρονικό διάστημα οι εταιρείες τα πουλούσαν σε υπερπολλαπλάσια αξία αποκομίζοντας κέρδη, και επιτυγχάνοντας τεράστιες αποδώσεις κεφαλαίων που ξεπερνούσαν το 500%.

Η «Εκθεση για την Πρόοδο στην Αφρική» δημοσιεύεται κάθε χρόνο τον Μάϊο. Την συντάσσουν 10 ειδικοί, ανάμεσά τους νυν και πρώην πρόεδροι αφρικανικών χωρών.

«Τα κράτη της Αφρικής πρέπει να βελτιώσουν την διακυβέρνηση, και τα πιο πλούσια κράτη του κόσμου πρέπει να βοηθήσουν για την εισαγωγή παγκόσμιων κανόνων για την διαφάνεια και την φορολογία», είπε ο Κόφι Αναν.

Η παράνομη «διαρροή» κεφαλαίων από την μαύρη ήπειρο είναι χρόνιο πρόβλημα. Εκτιμάται ότι από το 1970 μέχρι το 2008 ανήλθε στα 854 δισεκατομμύρια δολάρια : 89,5 από τη Νιγηρία, 70,5 από την Αίγυπτο, 25,7 από την Αλγερία, 25 από το Μαρόκο, 24,9 από τη Νότια Αφρική.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι, αν και υπάρχουν βελτιώσεις, τα μόνιμα προβλήματα έχουν να κάνουν με θέματα όπως η διαφθορά, η πολιτική αστάθεια, και η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των πολιτικών ελευθεριών στις χώρες της Αφρικής.

Πηγή: «Βήμα»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)