to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:18 | 05.12.2018

Διεθνή

Κλονισμένη από τις ήττες η Μέι επιστρέφει ενώπιον του κοινοβουλίου

Η βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι επιστρέφει σήμερα ενώπιον του κοινοβουλίου για να υπερασπιστεί τη συμφωνία της για το Brexit, κλονισμένη από τις ήττες που υπέστη χθες, οι οποίες έδειξαν την αδυναμία της πλειοψηφίας της και θα μπορούσαν να εμποδίσουν τη διαδικασία του διαζυγίου.


Μετά τη συνεδρίαση που ήταν αφιερωμένη σε ερωτήσεις προς την κυβέρνηση, οι βουλευτές θα ασχοληθούν με τη δεύτερη από τις πέντε συνεδριάσεις που είναι αφιερωμένες στη συζήτηση της συμφωνίας για το Brexit, καρπό 17 μηνών δύσκολων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες, πριν από την ιστορική ψηφοφορία για τη συμφωνία που θα διεξαχθεί στις 11 Δεκεμβρίου.

Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει στη δημοσιότητα σήμερα το πλήρες κείμενο της νομικής άποψης του Γενικού Εισαγγελέα Τζέφρι Κοξ για το περιεχόμενο της συμφωνίας.

Χθες Τρίτη οι βουλευτές έκριναν με 311 ψήφους έναντι 293, πως η κυβέρνηση «περιφρόνησε» το κοινοβούλιο δημοσιεύοντας μια σύνοψη 43 σελίδων της άποψης αυτής, όταν το αρχικό κείμενο αριθμεί πολλές εκατοντάδες.

Σε μια ένδειξη ανησυχητική για την Τερέζα Μέι μια εβδομάδα πριν από την ψηφοφορία για τη συμφωνία για το Brexit, ο κοινοβουλευτικός σύμμαχός της, το μικρό βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP, το οποίο της είναι απαραίτητο για να έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ψήφισε μαζί με την αντιπολίτευση.

Και σαν αυτό να μην αρκούσε, η πρωθυπουργός υπέστη χθες άλλη μια ήττα με την υιοθέτηση τροπολογίας που κατατέθηκε από ένα μέλος του δικού της Συντηρητικού Κόμματος, τον Ντόμινικ Γκριβ, και υποστηρίχθηκε από 25 «αντάρτες» βουλευτές των Τόρις.

Αν η συμφωνία για το Brexit απορριφθεί στις 11 Δεκεμβρίου, ο νόμος προβλέπει ότι η κυβέρνηση οφείλει να επιστρέψει ενώπιον του κοινοβουλίου μέσα σε διάστημα 21 ημερών για να διευκρινίσει τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να προχωρήσει για να συνεχίσει τη διαδικασία του Brexit.

Η διάταξη που εισήχθη από τον Ντόμινικ Γκριβ δίνει στους βουλευτές τη δυνατότητα να τροποποιήσουν το κείμενο που θα τους παρουσιαστεί. Θα είναι έτσι ελεύθεροι να προτείνουν σενάρια διαφορετικά απ' αυτό της κυβέρνησης και να ζητήσουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες ή τη διοργάνωση νέου δημοψηφίσματος, ακόμη και την παραμονή μέσα στην ΕΕ. Όμως η άποψή τους δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

«Αδύναμη και παραπαίουσα»

Τα τραντάγματα αυτά προκάλεσαν πτώση του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου κατά 1,32% σήμερα στην αρχή της συνεδρίασης, με φόντο την πτώση των δεικτών στην Ουόλ Στριτ.

Και ο βρετανικός Τύπος δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει την αδυναμία της Τερέζα Μέι. «Η ημέρα που η Μέι έχασε τον έλεγχο», είναι ο τίτλος της πολύ ευρωσκεπτικιστικής Daily Telegraph, η οποία χαρακτηρίζει τις ήττες αυτές «ταπεινωτικές» για την πρωθυπουργό.

Για την ταμπλόιντ Daily Mirror, η Τερέζα Μέι είναι «αδύναμη και παραπαίουσα» και η πιθανότητα να απορριφθεί στις 11 Δεκεμβρίου η συμφωνία για το Brexit «αυξάνεται γρήγορα».

Χθες Τρίτη η πρωθυπουργός είχε ανοίξει την πρώτη συνεδρίαση συζήτησης για το κείμενο της συμφωνίας υποστηρίζοντας πως αποτελεί «τη μοναδική λύση» για να εξελιχθεί καλά το Brexit και πως απαντά «στις ανησυχίες αυτών που ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης, καθησυχάζοντας παράλληλα αυτούς που ψήφισαν υπέρ της παραμονής».

Όμως η συμφωνία συνασπίζει τις δυσαρέσκειες στους κόλπους της αντιπολίτευσης και μέχρι και μέσα στις τάξεις της πλειοψηφίας, καθώς πολυάριθμοι συντηρητικοί βουλευτές, όπως και το DUP ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να την καταψηφίσουν.

 

«Εθνική ταπείνωση»

Στη διάρκεια των συζητήσεων που παρατάθηκαν μέχρι τη μία σήμερα το πρωί, ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν χαρακτήρισε τη συμφωνία «κακή» για το Ηνωμένο Βασίλειο και την οικονομία του, εκτιμώντας πως η Τερέζα Μέι το μόνο που κατάφερε είναι να ενώσει έναν «εντυπωσιακό συνασπισμό» εναντίον της.

Ο συντηρητικός πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε το κείμενο «εθνική ταπείνωση που γελοιοποιεί το Brexit», καθώς εμποδίζει το Ηνωμένο Βασίλειο να έχει τον έλεγχο της εμπορικής πολιτικής του και των συνόρων του.

Η Τερέζα Μέι από την πλευρά της επέσεισε την απειλή μιας αποχώρησης από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, κάτι που θα είχε βαρειές συνέπειες για τη βρετανική οικονομία. Προειδοποίησε επίσης ότι μπορεί να μην υπάρξει καθόλου Brexit.

Πολλοί βουλευτές επιθυμούν να επιστρέψει η Μέι στις Βρυξέλλες για να ξαναρχίσει τις διαπραγματεύσεις. Πρόκειται να συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις 13 Δεκεμβρίου, μόλις δύο ημέρες μετά την ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Ευρωσκεπτικιστές βουλευτές πιέζουν για μια έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, όταν άλλοι εξακολουθούν να ελπίζουν πως η χώρα θα παραμείνει μέσα στον ευρωπαϊκό οικονομικό χώρο, όπως η Νορβηγία.

DUP: «Συντριπτική» η νομική γνωμοδότηση της βρετανικής κυβέρνησης για το Brexit

Ο αναπληρωτής επικεφαλής του βορειοϊρλανδικού κόμματος που στηρίζει την κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι χαρακτήρισε το πλήρες κείμενο της νομικής γνωμοδότησης της κυβέρνησης για το Brexit συντριπτικό για τη συμφωνία.

Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) είναι δυσαρεστημένο με τη πρόβλεψη του λεγόμενου backstop, η οποία περιλαμβάνεται στη συμφωνία διαζυγίου και θα φέρει τη Βόρεια Ιρλανδία πιο κοντά στην ΕΕ σε σχέση με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο, εάν δεν καταστεί δυνατό να βρεθεί άλλος τρόπος προκειμένου να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

«Συντριπτικό», ανέφερε ο Νάιτζελ Ντοτζ σε ανάρτησή του στο Twitter μετά τη δημοσιοποίηση της γνωμοδότησης. «Η νομική γνωμοδότηση που μόλις δημοσιοποιήθηκε αποδεικνύει ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα είναι πλήρως εντός της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ ενώ η Μεγάλη Βρετανία όχι».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)