to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:32 | 01.08.2019

Πολιτική

«Κληρονομιές και κληρονομιές»: Η απάντηση του Δ. Καρέλλα στη Δ. Μιχαηλίδου

«Εδώ είμαστε για να παρακολουθούμε τι πρόκειται να κάνουν οι τάχατες νέοι αλλά τόσο παλιοί στο άθλημα της αδιαφορίας για τα θέματα κοινωνικής προστασίας. Θα είμαστε εδώ – κι όχι μόνο για να παρακολουθούμε»


Η δήλωση του Δημήτρη Καρέλλα τέως Γενικού Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης:

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δ. Μιχαηλίδου συναντήθηκε την 31η Ιουλίου με τη διοίκηση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας και έβγαλε ένα δελτίο τύπου με τις γνωστές κοινοτοπίες του «θα»,  το οποίο όμως καταλήγει:

«Θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια,  ώστε να δοθεί λύση στο χρόνιο ζήτημα στελέχωσης των εποπτευόμενων από το υπουργείο ΝΠΔΔ, που άφησε  «κληρονομιά» η προηγούμενη κυβέρνηση».

Ε, αυτό πάει πολύ. Τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας της χώρας προέκυψαν από τη βιαστική και άνευ σχεδίου συγχώνευση των δημόσιων δομών κοινωνικής φροντίδας για παιδιά, ΑμεΑ, χρονίως πάσχοντες και ηλικιωμένους σε κάθε περιφέρεια το 2013. Φυσικά, λόγω τρόικας. Χωρίς να υπάρξει βούληση για την έκδοση οργανισμών λειτουργίας των νέων δομών ώστε, αν όχι να καλυφθούν τουλάχιστον, να εντοπιστούν κενά στις παρεχόμενες υπηρεσίες, τη λειτουργία ή τις θέσεις εργασίας. Πράγμα που σήμαινε ότι κάποιος εργαζόμενος δούλευε με κανονισμό εργασίας της δεκαετίας του 1960 κι άλλος με της δεκαετίας 1990. Και βεβαίως, με τον κανόνα 1 πρόσληψη για 5 αποχωρήσεις για χρόνια που άφησε τα Κέντρα με το μισό από το προβλεπόμενο προσωπικό. Αυτά ήταν η δική τους κληρονομιά!

Η δική μας κληρονομιά είναι οι διοικήσεις ανθρώπων που ενδιαφέρονταν να φέρουν αλλαγές και δούλεψαν σε 24ωρη βάση (δεν ήταν δηλαδή αποτυχημένοι πολιτευτές όπως μέχρι τότε), ανοίγοντας τα ιδρύματα στην κοινωνία και ξαναδίνοντας στοργή και φροντίδα στους φιλοξενούμενους. Κληρονομιά μας είναι οι νέοι, σύγχρονοι οργανισμοί που βρίσκονται στη διαδικασία έκδοσης των προεδρικών διαταγμάτων. Κληρονομιά μας είναι η ήδη νομοθετημένη διαδικασία πρόσληψης συνολικά 393 μόνιμων εργαζομένων σε θέσεις που μέχρι σήμερα καλύπτονταν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Για τις οποίες προσλήψεις, η  κα Μιχαηλίδου απάντησε με αοριστίες όταν ρωτήθηκε σε συνέντευξή της την ίδια μέρα στον τηλεοπτικό σταθμό Open TV και πολύ φοβόμαστε ότι θα προσπαθήσει να τις ακυρώσει. Εκτός, αν κατά το συνήθειο του προϊσταμένου της υπουργού Γ. Βρούτση, επιχειρήσει να τις οικειοποιηθεί ως δικό τους μέτρο.

Εχει κι άλλες κληρονομιές. Είχαμε σχεδιάσει τη δικτύωση όλων των δομών παροχής κοινωνικής φροντίδας, δημόσιων και ιδιωτικών, σε κάθε Περιφέρεια με σημείο αναφοράς τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας που θα άλλαζαν ρόλο. Βάλαμε μπροστά την αποϊδρυματοποίηση των ανθρώπων με αναπηρίες ιδρύματα ώστε επιτέλους να έχουν τη φροντίδα που δικαιούνται, δηλαδή οικογενειακού τύπου. Αυτή τη στιγμή υλοποιείται ένα από τα καλύτερα συστήματα αναδοχής-υιοθεσίας στην Ευρώπη, για να φύγουν τα παιδιά από τα ιδρύματα.         

Εδώ είμαστε για να παρακολουθούμε τι πρόκειται να κάνουν οι τάχατες νέοι αλλά τόσο παλιοί στο άθλημα της αδιαφορίας για τα θέματα κοινωνικής προστασίας. Θα είμαστε εδώ – κι όχι μόνο για να παρακολουθούμε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)