to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κλιματική αλλαγή, παρούσα και εξελισσόμενη

Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε στην καθημερινή ζωή μας και στους θεσμούς διακυβέρνησής μας, ότι η Γη με όλες τις μορφές της ζωής είναι το μόνο μας σπίτι


Σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά την προειδοποίηση της Ένωσης Ανησυχούντων Επιστημόνων, σχετικά με τους μεγάλους περιβαλλοντικούς και άλλους κινδύνους που απειλούν τον πλανήτη μας, οι αριθμοί και τα ποσοστά έρχονται να επιβεβαιώσουν τα λιγοστά βήματα που έχουν γίνει προκειμένου να διασφαλιστεί η περιβαλλοντική ισορροπία.

Συγκεκριμένα, η μείωση στην ποσότητα του πόσιμου νερού που είναι διαθέσιμο ανά κεφαλή διεθνώς , η αύξηση των νεκρών ζωνών των ωκεανών, η συνεχής αύξηση των εκπομπών των «αερίων» του θερμοκηπίου και των παγκόσμιων θερμοκρασιών , συνιστούν την κλιματική αλλαγή που αποτελεί μια καίρια απειλή για τη Γη, όπως απεφάνθη στην πιο πρόσφατη έκθεσή της η Διακυβερνητική Επιτροπή για το Κλίμα. Δυστυχώς, τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι συχνές πλέον πλημμύρες και οι παρατεταμένοι καύσωνες αποτελούν μόνο ένα μικρό δείγμα των καταστροφικών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής καθώς τα επακόλουθά της είναι πολλά:

Η διαφοροποίηση των αποθεμάτων νερού, που θα οδηγήσει εκατομμύρια ανθρώπους στη λειψυδρία

  • Η υποβάθμιση των οικοσυστημάτων εξαιτίας της ερημοποίησης, του αυξημένου κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιών και κατάρρευσης της βιοποικιλότητας.
  • Η αλλαγή του διατροφικού χάρτη, που θα οδηγήσει πολλούς ανθρώπους στην πείνα, σε εμφύλιους πολέμους και μαζικό κύμα μετανάστευσης.
  • Ο περιορισμός των ακτογραμμών πολλών χωρών θα είναι γεγονός, εξαιτίας της ανόδου στάθμης της θάλασσας
  • Η αύξηση της θερμοκρασίας, η οποία θα προκαλέσει αύξηση των αιφνίδιων θανάτων, ειδικά κατά την περίοδο των θερινών μηνών. Όταν πια τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.

Ήδη και στη περιοχή της Μεσογείου, φυσικά φαινόμενα, τα οποία παλαιότερα συνέβαιναν σπανιότερα, κάνουν την εμφάνισή τους όλο και συχνότερα τα τελευταία χρόνια, γεγονός που επιβεβαιώνει την αλλαγή του κλίματος, σύμφωνα και με την εκτίμηση της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας. Οι συνέπειες των παραπάνω αλλαγών θα αποτελέσουν δυσβάστακτο γεγονός για τις τοπικές κοινωνίες ιδίως των πιο αδύναμων χωρών.

Ειδικότερα, φέτος στη Βόννη, η 23η Παγκόσμια Διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή, όπου εξελίχθηκε εκεί ,γνωστή και ως COP23, ξεκίνησε δυσοίωνα, καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας ανακοίνωσε πως το 2017 είναι με βεβαιότητα ένα από τα θερμότερα έτη που έχουν καταγραφεί.

Επίσης, ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα που αξιολογήθηκαν εκεί είναι η διάθεση της σημερινής κυβέρνησης των ΗΠΑ, να διαταράξει τη διεθνή ομοφωνία, όπου κατέληξε στη Συμφωνία του Παρισιού το 2015, με τον Αμερικανό Πρόεδρο να χαρακτηρίζει την κλιματική αλλαγή ως μια «απάτη που επινοήθηκε από τους Κινέζους».

Είναι προφανές ότι η παραπάνω τυχοδιωκτική πολιτική των ΗΠΑ, απαιτεί ραγδαίες και διπλωματικές κινήσεις από μια Ευρώπη ενωμένη που, υπό την πίεσή της , οι ΗΠΑ θα αναγκαστούν να συμμορφωθούν στο πλαίσιο της κλιματικής συμφωνίας, καθιστώντας την Ευρώπη διεθνή ρυθμιστή και θεματοφύλακα της «κλιματικής ειρήνης».

Βέβαια, δεν αποτελούν μόνο οι Αμερικάνοι τα «μαύρα πρόβατα», αφού η έκθεση Προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον δείχνει και άλλους. Εκ των πραγμάτων, είναι εύλογο, ότι όλες οι πολιτικές ηγεσίες πρέπει να προβούν σε διορθωτικές και καίριες κινήσεις σε πολλούς τομείς με απώτερο στόχο την αποτελεσματική προστασία της φύσης, ξεκινώντας από την απεξάρτηση της ευρωπαϊκής οικονομίας από τον άνθρακα και καταπολεμώντας το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Αυτό σημαίνει , ότι πρέπει άμεσα να τεθούν σε εφαρμογή μέθοδοι εξοικονόμησης ενέργειας τροποποιώντας το ενεργειακό πρότυπο και μεταπηδώντας από την εποχή του άνθρακα στην εποχή των καθαρών τεχνολογιών, αξιοποιώντας τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Βάση των συζητήσεων, αποτελεί η Συμφωνία του Παρισιού, στην οποία κατέληξε η παγκόσμια κοινότητα, στις 12 Δεκεμβρίου του 2015. Μια συμφωνία που αποτελεί ένα σχέδιο δράσης για τη συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη «αρκετά κάτω» από τους 2°C και καλύπτει την περίοδο από το 2020 και μετά (η περίοδος έως το 2020 καλύπτεται από το Πρωτόκολλο του Κιότο). Η συμφωνία έχει τεθεί σε ισχύ από 4/11/2016 και μέχρι σήμερα την έχουν υπογράψει 197 χώρες και την έχουν επικυρώσει 170 χώρες.
Επιπρόσθετα και σε επίπεδο ΕΕ, στο πλαίσιο της πολιτικής «Kλίμα - Eνέργεια 2020» έχουν καθοριστεί ως στόχοι για το 2020:

  • 20% μείωση αερίων θερμοκηπίου σε σχέση με το 1990
  • 20% κατανάλωση ενέργειας από ΑΠΕ
  • 20% βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας.

Οι αντίστοιχοι στόχοι στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ «Κλίμα-ενέργεια 2030» είναι:

  • 40% μείωση αερίων θερμοκηπίου σε σχέση με το 1990
  • 27% κατανάλωση ενέργειας από ΑΠΕ
  • 27% βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας

Και σε εθνικό επίπεδο, η χώρα μετέχει στο EU-ETS (Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών) με περίπου 140 βιομηχανικές μονάδες και με φορείς αεροπορικών πτήσεων.
Όσον αφορά στους υπόλοιπους τομείς (γεωργία, μεταφορές, κλπ) εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί ο εθνικός στόχος μείωσης αερίων του θερμοκηπίου που μας έχει τεθεί για το 2020 (4% μείωση εκπομπών για το 2020 σε σχέση με το 2005).

Για το 2030, εκτιμάται ότι, εκτός απροόπτου, ο εθνικός στόχος (16% μείωση εκπομπών σε σχέση με το 2005) θα επιτευχθεί επίσης, χρειάζεται όμως κατάλληλος προγραμματισμός μέτρων.
Η χώρα μας έχει σημειώσει τα τελευταία χρόνια βήματα για τα θέματα προσαρμογής για την κλιματική αλλαγή. Έχει εκπονηθεί και υιοθετηθεί η Εθνική Στρατηγική για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΕΣΠΚΑ), η οποία αποτελεί κείμενο στρατηγικού χαρακτήρα με ενδεικτικές δράσεις σε εθνικό επίπεδο για τις τομεακές πολιτικές.

Στην εποχή λοιπόν της κλιματικής αλλαγής και μέχρι την ανατροπή του φαινόμενου της υπερθέρμανσης, καθίσταται αναγκαία η προσαρμογή της παγκόσμιας οικονομίας σε αυτή την πραγματικότητα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τεθεί σε ισχύ ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός που θα εμπεριέχει μεθόδους προσαρμογής στα νέα κλιματικά και φυσικά δεδομένα και πολιτικές δράσεις που θα συνδέουν την οικονομική - περιβαλλοντική και κοινωνική ανάπτυξη με ισότιμη έμφαση στην περιβαλλοντική ακεραιότητα και τη κοινωνική πρόοδο και φροντίδα. Άλλωστε οφείλουμε να αναγνωρίσουμε στην καθημερινή ζωή μας και στους θεσμούς διακυβέρνησής μας, ότι η Γη με όλες τις μορφές της ζωής είναι το μόνο μας σπίτι.

*Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)