to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:40 | 09.04.2019

Διεθνή

Οι δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού έχασαν τον έλεγχο του αεροδρομίου στην Τρίπολη

Οι πτήσεις ανεστάλησαν στην Τρίπολη, οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ προ των πυλών της πρωτεύουσας


Το μοναδικό αεροδρόμιο της Τρίπολης που βρισκόταν σε λειτουργία έγινε στόχος χθες Δευτέρα αεροπορικού βομβαρδισμού από τις δυνάμεις που ορκίζονται πίστη στον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, καθώς συνεχίζεται η αιματηρή έφοδός τους στην πρωτεύουσα της Λιβύης. Την επίθεση καταδίκασε έντονα ο ΟΗΕ, ο Γενικός Γραμματέας του οποίου Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε νέα έκκληση να σταματήσουν «αμέσως» οι εχθροπραξίες και τα αντιμαχόμενα μέρη να ξαναρχίσουν «διάλογο για να βρεθεί πολιτική λύση».

Από την Πέμπτη, όταν ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης διέταξε τον αυτοανακηρυγμένο Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ) του να προελάσει στην Τρίπολη, μαίνονται μάχες με δυνάμεις πιστές στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), που αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα. Στις εχθροπραξίες έχουν σκοτωθεί δεκάδες άνθρωποι, ενώ οι μάχες εκτόπισαν πάνω από 3.400 πολίτες. Ο ΛΕΣ ανέλαβε την ευθύνη για την αεροπορική επιδρομή στο διεθνές αεροδρόμιο Μιτίγκα, σε ανατολικό προάστιο της Τρίπολης, που είχε αποτέλεσμα να ανασταλούν αμέσως όλες οι πτήσεις και να εκκενωθούν οι εγκαταστάσεις του, παρότι η επίθεση δεν προκάλεσε θύματα.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου επιτόπου είδε έναν κρατήρα βάθους 1 μέτρου κοντά σε διάδρομο αποπροσγειώσεων κι ένα παλιό στρατιωτικό ελικόπτερο που υπέστη ζημιές από το πλήγμα. Ο Άχμαντ αλ Μισμάρι, εκπρόσωπος του ΛΕΣ, διευκρίνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι την επιδρομή διεξήγαγαν ένα αεροσκάφος MiG-23 κι ένα επιθετικό ελικόπτερο.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη Γασάν Σαλάμε κατήγγειλε ότι αποτελεί «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, το οποίο απαγορεύει τις επιθέσεις εναντίον των πολιτικών υποδομών».

Οι διεθνείς αντιδράσεις

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε την κλιμάκωση της βίας στην περιοχή της Τρίπολης, της πρωτεύουσας της Λιβύης, απευθύνοντας νέα έκκληση να σταματήσουν αμέσως οι μάχες.

«Υπενθυμίζει ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη σύρραξη στη Λιβύη και καλεί όλα τα μέρη να ξαναρχίσουν αμέσως τον διάλογο για να βρεθεί πολιτική λύση», ανέφερε ο εκπρόσωπος του, ο Στεφάν Ντουζαρίκ.

Τουλάχιστον 2.800 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα νότια της πρωτεύουσας της Λιβύης, της Τρίπολης, από τις 4 Απριλίου όταν ξεκίνησαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, ανέφερε χτες σε έκθεσή της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ενώ πολλοί πολίτες είναι εγκλωβισμένοι και αποκομμένοι από τις υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ να σταματήσει την στρατιωτική επίθεση που εξαπέλυσε με σκοπό την κατάληψη της πρωτεύουσας της Λιβύης, Τρίπολη, και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να αποφευχθεί ένας εμφύλιος πόλεμος στη χώρα.

«Απευθύνω έντονη έκκληση προς όλους τους Λίβυους ηγέτες και συγκεκριμένα στον Χάφταρ να σταματήσουν όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι, μετά τη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο.

«Δεν υιοθετήσαμε συμπεράσματα, αλλά υπήρξε σαφής συναίνεση για να ζητήσουμε τον τερματισμό όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λιβύη», ανέφερε.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας εξήγησε στη συνέχεια ότι η έκκληση απευθύνεται ουσιαστικά στον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης. «Ποιος εξαπέλυσε μια επίθεση αν όχι ο Χάφταρ;» υπογράμμισε. «Τα κράτη μέλη ήταν εξαιρετικά ενωμένα», ανέφερε.

«Στο παρελθόν υπήρξαν διάφορες διαιρέσεις και απόψεις», σημείωσε η Μογκερίνι, «αλλά αυτή τη φορά όλα τα κράτη μέλη έχουν συνειδητοποιήσει την ανάγκη να ενωθεί η ΕΕ όταν οι περιφερειακοί παράγοντες δείχνουν λιγότερη εμπιστοσύνη στην υποστήριξη της διαδικασίας του ΟΗΕ ».

«Πρέπει να αποφύγουμε μια στρατιωτική κλιμάκωση που μπορεί να οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο», επέμεινε. «Είναι απολύτως απαραίτητο η διαδικασία να παραμείνει στον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών και κανενός άλλου».

Έκκληση για αυτοσυγκράτηση ώστε να αποφευχθεί "ένα λουτρό αίματος" έκανε το Κρεμλίνο - Η Γαλλία "δεν έχει κρυφή ατζέντα", λέει το Παρίσι

Το Κρεμλίνο έκανε σήμερα έκκληση για αυτοσυγκράτηση "προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη" στη Λιβύη, για να αποφευχθεί "ένα λουτρό αίματος" την ώρα που τουλάχιστον 35 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της επιχείρησης του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ εναντίον της πρωτεύουσας Τρίπολης.

"Η Ρωσία χρησιμοποιεί όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για να καλέσει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να απέχουν από κάθε ενέργεια που μπορεί να οδηγήσει σε ένα λουτρό αίματος και σε νεκρούς ανάμεσα στους αμάχους", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Από την πλευρά της μια γαλλική διπλωματική πηγή δήλωσε σήμερα ότι η Γαλλία δεν γνώριζε εκ των προτέρων για την προέλαση των δυνάμεων του Χάφταρ στην Τρίπολη και ότι δεν επιχειρεί να υπονομεύσει κρυφά την ειρηνευτική διαδικασία στη χώρα.

"Η άμεση ανάγκη στη Λιβύη είναι η προστασία του άμαχου πληθυσμού, ο τερματισμός των συγκρούσεων και η επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όλων των βασικών παικτών στη Λιβύη", είπε ο μη κατονομαζόμενος διπλωμάτης και πρόσθεσε ότι η Γαλλία "δεν έχει κάποια κρυφή ατζέντα".

Οι ΗΠΑ ζητούν την «άμεση διακοπή» της επιχείρησης του Λιβυκού Εθνικού Στρατού

Τη «βαθιά ανησυχία» των ΗΠΑ προκαλούν οι μάχες κοντά στην Τρίπολη και η Ουάσινγκτον ζητεί την «άμεση διακοπή» της εφόδου που διέταξε να γίνει στην πρωτεύουσα της Λιβύης ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, τόνισε την Κυριακή [σ.σ. τα ξημερώματα της Δευτέρας ώρα Ελλάδας] ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

«Έχουμε καταστήσει σαφές ότι εναντιωνόμαστε στη στρατιωτική επίθεση των δυνάμεων του Χαλίφα Χάφταρ και προτρέπουμε να σταματήσουν αμέσως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της λιβυκής πρωτεύουσας», ανέφερε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Η Ρωσία απέτρεψε την Κυριακή την υιοθέτηση Ανακοίνωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που θα καλούσε τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ να σταματήσουν την προέλασή τους στην Τρίπολη, την πρωτεύουσα της Λιβύης, δήλωσαν διπλωμάτες.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

tags: Λιβύη, OHE

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)