to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:39 | 12.05.2021

Διεθνή

Κλιμάκωση: Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα στη Γάζα, παλαιστινιακές ρουκέτες χτύπησαν ξανά το Ισραήλ (ενημέρωση)

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στη φλεγόμενη Γάζα με τον αριθμό των θυμάτων να αυξάνεται ώρα με την ώρα. Αυξάνει την πίεση του το Ισραήλ με τους Παλαιστίνιους να απαντούν με καταιγισμό ρουκετών. Άκαρπη (όπως αναμενόταν) η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ


(στη φωτ.: Οχήματα στην περιοχή Χολόν του Τελ Αβίβ που χτυπήθηκαν από παλαιστινιακή ρουκέτα το βράδυ της Τρίτης)

Για ακόμα ένα 24ωρο συνεχίζονται οι συγκρούσεις των ισραηλινών με τους παλαιστίνιους που αντιστέκονται παρά το σφυροκόπημα. Το αιματοκύλισμα συνεχίστηκε με το Ισραήλ να μετρά συνολικά έξι νεκρούς και την Παλαιστίνη τουλάχιστον 53 ενώ εκατοντάδες είναι οι τραυματίες στη σφοδρότερη σύγκρουση από το 2014.

Η Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα (Τετάρτη) το απόγευμα ότι προχώρησε σε νέα εκτόξευση 130 ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας προς το έδαφος του Ισραήλ, σε απάντηση σε ισραηλινές επιδρομές που σκότωσαν διοικητές της ένοπλης ισλαμιστικής οργάνωσης και κατέστρεψαν ένα ακόμη κτίριο στον παλαιστινιακό θύλακα. Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς εκτόξευσε πυραύλους ενάντια σε τρεις πόλεις του Ισραήλ «σε απάντηση στην επιδρομή στο κτίριο Αλ Σορούκ και στο θάνατο μιας ομάδας ηγετών», ανέφερε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

Σειρήνες της αεράμυνας, που προειδοποιούν για εισερχόμενες ρουκέτες, ήχησαν στο Τελ Αβίβ, σημείωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου ενώ Ισραηλινοί διασώστες αναφέρουν ότι ένα εξάχρονο αγόρι σκοτώθηκε στην ισραηλινή πόλη Σντερότ, που βρίσκεται πολύ κοντά στον παλαιστινιακό θύλακα.

Σφυροκόπημα στη Γάζα

Η ισραηλινή αεροπορία συνέχισε όλο το βράδυ της Τρίτης το σφυροκόπημα στην παλαιστινιακή Λωρίδα της Γάζας, καταστρέφοντας μεταξύ άλλων και το αρχηγείο της αστυνομίας της Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα. 

Στο βίντεο από τον Guardian, η κατάρρευση 13όροφου κτιρίου στη Γάζα ύστερα από ισραηλινό βομβαρδισμό το βράδυ της Τρίτης, και πλάνα από τα πυρά του «Σιδηρού Θόλου», του ανιπυραυλικού συστήματος του Ισραήλ που καταστρέφει στον αέρα τις παλαιστινιακές ρουκέτες.

Είναι από τις λιγοστές φορές που παλαιστινιακές ρουκέτες - συνήθως αυτοσχέδιες και υποτυπώδους κατευθυντικότητας  - «καταφέρνουν» να φτάσουν στην ισραηλινή πρωτεύουσα. Θεωρείται βέβαιο καθώς ήδη έχουν αυξηθεί οι φωνές υπέρ μιας ευρείας επιχείρησης στη Γάζα, πως το Ισραήλ θα απαντήσει με ακόμα σκληρότερη επίθεση στη Λωρίδα. Η Γάζα είναι μια στενή λωρίδα γης, πλάτους 20 χιλιομέτρων και μήκους 40 χλμ., όπου διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας περίπου 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι.

Παράλληλα, στην μικτού πληθυσμού πόλη Λοντ, που εφάπτεται στο Τελ Αβίβ, η οργή των Αράβων κατοίκων ξεχείλισε μετά τη δολοφονία ενός Άραβα από εβραίο κάτοικο της πόλης. Μετά από μια νύχτα ταραχών, ο Μπ. Νετανιάχου επέβαλε «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» στην πόλη, όπου αναμένεται να φτάσουν και δυνάμεις της συνοριοφυλακής.

Από τις παλαιστινιακές ρουκέτες, σκοτώθηκαν την Τρίτη δύο γυναίκες στο Άσκελον, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την αποκλεισμένη επί χρόνια από γη, αέρα και θάλασσα Λωρίδα της Γάζας, ένας άντρας στην περιοχή Χολόν του Τελ Αβίβ, και ένας άντρας και ένα κορίτσι στην πόλη Λοντ κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Λόγω της «βροχής» ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας διακόπηκαν όλες οι πτήσεις από και προς τον αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ. 

Η οργάνωση Χαμάς ανέφερε ότι τα πλήγματα αυτά ήταν η απάντησή της για την καταστροφή, από το ισραηλινό στρατό, ενός πολυόροφου κτιρίου στη Γάζα, όπου στεγάζονταν τα γραφεία πολλών υψηλόβαθμων στελεχών της.

Γάζα: Κτίριο 13 ορόφων κατέρρευσε ύστερα από ισραηλινό βομβαρδισμό

Το βράδυ της Τρίτης, μια πολυκατοικία ύψους 13 ορόφων κατέρρευσε στη Λωρίδα της Γάζας, αφού επλήγη κατά τους ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες, ενώ η στιγμή της, αστραπιαίας, κατάρρευσης καταγράφηκε σε βίντεο

Οι ένοικοι του πολυώροφου κτιρίου, καθώς και όσοι κατοικούσαν γύρω από αυτό, κλήθηκαν να εκκενώσουν την περιοχή, περίπου μία ώρα πριν από τον βομβαρδισμό - πρακτική που εφαρμόζει συχνά το Ισραήλ, συχνά και μόνο για εκφοβιστικούς λόγους.

Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές αν το κτίριο είχε εκκενωθεί πλήρως ή αν υπάρχουν θύματα.

Παιδιά μεταξύ των θυμάτων στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός πολλαπλασίασε την Τρίτη τα αεροπορικά πλήγματα εναντίον φερόμενων θέσεων της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ στη Λωρίδα της Γάζας, όπου 30 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από χθες, μεταξύ των οποίων παιδιά, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του τοπικού υπουργείου Υγείας. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο 15 μελών της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ, και ότι έπληξε 130 «στρατιωτικούς στόχους».

Στο μεταξύ εκατοντάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από την Παρασκευή στις συγκρούσεις που σημειώνονται καθημερινά στην πλατεία των Τεμενών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ασκελόν, Ισραήλ: Ρουκέτα χτύπησε αγωγό καυσίμων

Ένας αγωγός μεταφοράς καυσίμων που συνδέει τις πόλεις Εϊλάτ και Ασκελόν χτυπήθηκε από ρουκέτα που εκτοξεύτηκε από τη Γάζα, μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Channel 12 TV αργά το βράδυ της Τρίτης. Ένας αξιωματούχος του ενεργειακού τομέα επιβεβαίωσε στο πρακτορείο Reuters ότι έχει χτυπηθεί ο αγωγός, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Στα πλάνα που μετέδωσε το κανάλι διακρίνονται φλόγες να υψώνονται από κάτι που μοιάζει με μεγάλη δεξαμενή καυσίμων κοντά στην Ασκελόν, στα νότια του Τελ Αβίβ. Η λειτουργία της μονάδας παραγωγής ενέργειας της Ασκελόν δεν διαταράχθηκε.

Σημειώνεται ότι η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, και άλλες οργανώσεις της παλαιστινιακής αντίστασης, αναβάθμισαν σήμερα τις επιθέσεις με ρουκέτες προς τις συνοριακές ισραηλινές πόλεις, μετά τα αιματηρά αεροπορικά χτυπήματα κατά της Λωρίδας της Γάζας τη Δευτέρα.

Η Χαμάς δήλωσε πως εκτόξευσε 137 ρουκέτες μέσα σε "πέντε λεπτά" σήμερα, Τρίτη, το απόγευμα εναντίον της πόλης Άσκελον και της γειτονικής πόλης Ασντόντ, σε ταυτόχρονα πλήγματα με σκοπό την εξουδετέρωση της ισραηλινής αντιπυραυλικής ασπίδας "Σιδερένιος Θόλος".

Σπίτι στο Άσκελον που υπέστη ζημιές από τις ρουκέτες της Χαμάς - φωτ. από Χααρέτζ

Οι δύο Ισραηλινές που σκοτώθηκαν στην πόλη Άσκελον (νότια) από πυρά ρουκετών που εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας, ήταν ηλικίας  65 και 40 ετών. Επιπλέον, εξαιτίας των πληγμάτων με ρουκέτες τουλάχιστον 70 Ισραηλινοί λαμβάνουν ιατρική φροντίδα στο νοσοκομείο Barzilai στην Άσκελον.

Aπειλές Νετανιάχου: Θα πληρώσουν «βαρύ τίμημα», «το αίμα τους χύνεται»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε αργά το βράδυ της Τρίτης ότι οι παλαιστινιακές οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας «θα πληρώσουν πολύ βαρύ τίμημα», αφού νωρίτερα η ισραηλινή πολεμική αεροπορία εξαπέλυσε πλήγματα στον παλαιστινιακό θύλακα, που απάντησε με βροχή ρουκετών εναντίον του Ισραήλ. «Βρισκόμαστε στο αποκορύφωμα μιας βαριάς εκστρατείας», είπε ο Νετανιάχου, έχοντας δίπλα του τον υπουργό Άμυνας Μπένι Γκαντζ. «Η Χαμάς και ο Ισλαμικός Τζιχάντ πλήρωσαν (…) και θα πληρώσουν πολύ βαρύ τίμημα για την επιθετικότητά τους… το αίμα τους χύνεται», πρόσθεσε.

Ο Γκαντζ από την πλευρά του προειδοποίησε ότι τα ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας δεν είναι παρά «μόνο η αρχή» και κτίρια «θα συνεχίσουν να σωριάζονται» στον θύλακα. «Υπάρχουν ακόμη πολλοί στόχοι στο στόχαστρο, δεν είναι παρά η αρχή» είπε ο υπουργός.

Απάντηση Χαμάς: Είμαστε έτοιμοι

Η Χαμάς «είναι έτοιμη» να αντιμετωπίσει μια κλιμάκωση των ισραηλινών πληγμάτων στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε απόψε ο ηγέτης της, το βράδυ της Τρίτης, σε διάγγελμά του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

«Αν (το Ισραήλ) θέλει την κλιμάκωση, η αντίσταση είναι έτοιμη και αν (το Ισραήλ) θέλει να σταματήσει, είμαστε επίσης έτοιμοι», είπε ο Ισμαήλ Χανίγιε, καλώντας τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας να αποσυρθούν από την Πλατεία των Τεμενών, στην Ιερουσαλήμ, που τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει το θέατρο βίαιων συγκρούσεων μεταξύ Ισραηλινών αστυνομικών και Παλαιστίνιων διαδηλωτών.

Παράλληλα ο δεύτερος στην ιεραρχία της ισλαμιστικής οργάνωσης, ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, δήλωσε ότι είναι έτοιμη να διακόψει τις επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ σε «αμοιβαία βάση», δήλωση που ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ ανέφερε επίσης ότι ο αξιωματούχος της Χαμάς μετά από συνομιλίες που είχε με τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ τόνισε πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να πιέσει το Ισραήλ να σταματήσει να χρησιμοποιεί βία στο τέμενος αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ.

«Ανησυχεί βαθιά» ο ΟΗΕ - Σε αδιέξοδο για κοινή δήλωση το Συμβούλιο Ασφαλείας

«Βαθειά ανησυχία» εκφράζει ο ΟΗΕ για την κλιμάκωση της βίας στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. "Καταδικάζουμε οποιαδήποτε βία και οποιαδήποτε υποκίνηση στη βία, όπως και τις εθνοτικές διαιρέσεις και τις προκλήσεις", δήλωσε ο Ρούπερτ Κόλβιλ κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, την ώρα που στην περιοχή αυτή σημειώνεται η χειρότερη κλιμάκωση της βίας εδώ και χρόνια, η οποία πυροδοτήθηκε από βίαια επεισόδια στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Όσον αφορά τις συγκρούσεις στην πλατεία των Τεμενών, ο Κόλβιλ σημείωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις της τάξης "δεν σεβάστηκαν σαφώς τις τελευταίες ημέρες" την υποχρέωσή τους να απαντούν με αναλογικό τρόπο και να εγγυώνται το δικαίωμα στην ειρηνική συνάθροιση.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πραγματοποίησε σήμερα νέα έκτακτη συνεδρίαση με επίκεντρο τη σύρραξη μεταξύ Ισραηλινών-Παλαιστινίων, αποτυγχάνοντας για μία ακόμη φορά να συμφωνήσει σε μια δήλωση λόγω της επίμονης αντίθεσης των ΗΠΑ για την υιοθέτηση οποιουδήποτε κειμένου, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Για τις ΗΠΑ, βασικό σύμμαχο του Ισραήλ, «το Συμβούλιο Ασφαλείας επισημαίνει την ανησυχία του συνεδριάζοντας, δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας διπλωμάτης, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

«Οι ΗΠΑ δεν φαίνεται να θεωρούν ότι μια δήλωση βοηθά στην αποκλιμάκωση», συμπλήρωσε ένας άλλος διπλωμάτης, υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Σύμφωνα με διάφορες πηγές, τα 14 από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας τάσσονταν υπέρ της υιοθέτησης μιας κοινής δήλωσης που θα στόχευε στο να μειωθεί η ένταση. Κανένα σχόλιο δεν έχει γίνει, προς το παρόν, από την αμερικανική αποστολή στον ΟΗΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή Τορ Βένεσλαντ υπογράμμισε ότι «η κατάσταση επιδεινώθηκε από τη Δευτέρα», αναφέρει μια διπλωματική πηγή.

«Πρόκειται για μια ευρεία κλιμάκωση εδώ και χρόνια», συμπλήρωσε.

Ήδη από τη Δευτέρα, σε μια πρώτη έκτακτη συνεδρίαση, οι ΗΠΑ είχαν αρνηθεί την υιοθέτηση ενός κοινού κειμένου, που είχαν προτείνει η Τυνησία, η Νορβηγία και η Κίνα, με το οποίο καλούνταν οι δύο πλευρές να απόσχουν από κάθε πρόκληση. Οι ΗΠΑ είχαν τότε εξηγήσει ότι δεν είναι σίγουρες πως ένα κείμενο μπορεί να βοηθήσει σε μια αποκλιμάκωση.

Οι ΗΠΑ καταδικάζουν τις επιθέσεις της Χαμάς, αρκούνται σε διατυπώσει περί «Ιερουσαλήμ τόπου συνύπαρξης»

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε απόψε τις συνεχιζόμενες επιθέσεις της Χαμάς και άλλων παλαιστινιακών οργανώσεων εναντίον στόχων στο ισραηλινό έδαφος, τονίζοντας ότι το Ισραήλ έχει το «νόμιμο δικαίωμα στην αυτοάμυνα».

«Η Ιερουσαλήμ, μια πόλη τόσο σημαντική για τους πιστούς όλου του κόσμου, πρέπει να είναι ένας τόπος συνύπαρξης», είπε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων. Η Ψάκι υπογράμμισε ότι ο Λευκός Οίκος εξακολουθεί να στηρίζει τη λύση των δύο κρατών στο Μεσανατολικό. Η Ουάσινγκτον επικεντρώνει όμως τώρα τις προσπάθειές της στην «αποκλιμάκωση της έντασης».

Η επιδρομή της ισραηλινής αστυνομίας στο Αλ Ακσα τη Δευτέρα

Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα, η ισραηλινή αστυνομία εισέβαλε στο τέμενος του Αλ Ακσα, τρίτο ιερότερο χώρο του Ισλάμ, τραυματίζοντας εκατοντάδες παλαιστίνιους. Είχε προηγηθεί η, χωρίς προηγούμενο, απαγόρευση στους Παλαιστίνιους να προσέλθουν στον χώρο ενόψει του τέλους του Ραμαζανιού.

Ζοζέπ Μπορέλ: Η σοβαρή κλιμάκωση στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης αύξησης της βίας μέσα και γύρω από τη Γάζα, πρέπει να σταματήσει

«Η σοβαρή κλιμάκωση στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης αύξησης της βίας μέσα και γύρω από τη Γάζα, πρέπει να σταματήσει» τονίζει με ανακοίνωσή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ. Προσθέτει ότι «αυτό ακολουθεί ημέρες έντασης και συγκρούσεων στην Ιερουσαλήμ, συμπεριλαμβανομένων των ιερών τόπων και της αυξανόμενης βίας σε πόλεις του Ισραήλ και της Δυτικής Όχθης».

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «η ΕΕ είναι απογοητευμένη από τον μεγάλο αριθμό θανάτων και τραυματισμών των αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών. Η προτεραιότητα πρέπει να είναι η προστασία των αμάχων», ενώ επισημαίνεται ότι «η αδιάκριτη εκτόξευση πυραύλων από τη Χαμάς και άλλες ομάδες προς Ισραηλινούς πολίτες είναι απαράδεκτη».

«Αν και αναγνωρίζεται η νόμιμη ανάγκη του Ισραήλ να προστατεύσει τον άμαχο πληθυσμό του, αυτή η απάντηση πρέπει να είναι αναλογική και με μέγιστο περιορισμό στη χρήση βίας», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ σημειώνει ότι «η ΕΕ ζητεί τον άμεσο τερματισμό της συνεχιζόμενης βίας. Όλα πρέπει να γίνουν για να αποφευχθεί μια ευρύτερη σύγκρουση, η οποία, πρώτα απ' όλα, θα επηρεάσει τον άμαχο πληθυσμό και από τις δύο πλευρές. Στην Ιερουσαλήμ, το status quo στους ιερούς τόπους πρέπει να γίνεται σεβαστό και να διασφαλίζεται η ελευθερία της λατρείας».

Τέλος, ο Ύπατος Εκπρόσωπος αναφέρει ότι είναι σε επαφή με τα ενδιαφερόμενα μέρη στην περιοχή και με τη διεθνή κοινότητα, μεταξύ άλλων μέσω του Κουαρτέτου της Μέσης Ανατολής, για την αποκλιμάκωση της κατάστασης ως ζήτημα προτεραιότητας και για την υποστήριξη των προσπαθειών με στόχο τον τερματισμό της περαιτέρω βίας.

Διαβάστε σχετικά:

Αιματηρό σφυροκόπημα της Γάζας από το Ισραήλ, 26 οι νεκροί - Μπαράζ ρουκετών από τη Χαμάς, σκοτώθηκαν δύο Ισραηλινές

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Το Ισραήλ να σταματήσει τους παράνομους εποικισμούς

Τι γράφει ο βρετανικός Guardian για τα αίτια της σημερινής κρίσης στην Παλαιστίνη (αγγλικά)

Πώς μεταδίδει τα γεγονότα το mondoweiss.net

Πληροφορίες από ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)