to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:42 | 03.02.2014

Κοινωνία

Χημικά και προσαγωγές αγροτών από την αστυνομία στην Ηλεία (ενημέρωση)

Δεκάδες μπλόκα σε όλη τη χώρα κατά μήκος της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Αθηνών στήνουν από σήμερα οι αγρότες. Μεγάλες συγκεντρώσεις γίνονται στον κόμβο της Νίκαιας στην Θεσσαλία ενώ στο Ηράκλειο και τα Χανιά οι αγρότες έχουν προβεί σε αποκλεισμό των εφοριών. Εντάσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας σημειώθηκαν κοντά στην Ηλεία με αποτέλεσμα τέσσερις προσαγωγές.


(η φωτογραφία από τον κόμβο της Νίκαιας, στη Λάρισα)

«Μπλόκο» καταστολής στη Μαραθιά

Ένταση επικράτησε στην εθνική οδό Πύργου - Πατρών στο ύψος της Μαραθιάς όταν αγρότες που είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο προσπάθησαν να κλείσουν τον δρόμο. Άνδρες των ΜΑΤ, οι οποίοι έκαναν χρήση χημικών, προχώρησαν σε τέσσερις προσαγωγες (περισσότερα εδώ).

Μπλόκα σε όλη τη χώρα

Στους δρόμους βγάζουν τα τρακτέρ τους οι αγρότες σε διάφορα σημεία της χώρας διαμαρτυρόμενοι για τις προωθούμενες φορολογικές ρυθμίσεις, καθώς και για ζητήματα που αφορούν στο υψηλο κόστος  παραγωγής, αλλά και στα δάνεια. Εκατοντάδες τρακτέρ στο κόμβο της Νίκαιας. Εκατοντάδες είναι τα τρακτέρ από Λάρισα και από Καρδίτσα τα οποία έχουν φθάσει στον κόμβο Νίκαιας επί της παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης.

Η προσέλευση ξεκίνησε από νωρίς το πρωί και συνεχιζόταν μέχρι αργά το απόγευμα. Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγροτικών Μπλόκων είχε εκτιμήσει πρόσφατα ότι υπολογίζεται να στηθούν περίπου 30-40 μπλόκα κατά μήκος της εθνικής οδού Αθηνών- Θεσσαλονίκης, καθώς επίσης και σε διάφορους κόμβους του επαρχιακού δικτύου της βόρειας Ελλάδας. Η ΕΛΑΣ επιμένει ότι η εθνική οδός θα παραμείνει ανοιχτή. 


Μπλόκα  υπάρχουν σε διάφορα σημεία στην εθνικό οδό Θεσσαλονίκης – Αθηνών καθώς και σε κόμβους του επαρχιακού δικτύου της βόρειας Ελλάδας.

Το μπλόκο των θεσσαλών αγροτών, έχει στηθεί στον κόμβο της Νίκαιας, στην εθνική Αθήνας - Θεσσαλονίκης, έξω από τη Λάρισα, ενώ την Τρίτη στον Έβρο μετά από απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής θα βγουν τα τρακτέρ στο ύψος της ΕΒΖ στην Ορεστιάδα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αγροτοσυνδικαλιστών, η σημερινή κινητοποίηση αναμένεται να είναι μια από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών, καθώς όπως λένε τα αδιέξοδα είναι πλέον γενικευμένα σε όλα τα αγροτικά νοικοκυριά, και θα δηλώσουν «παρών» αγρότες με τρακτέρ και άλλα γεωργικά μηχανήματα από ολόκληρη τη Θεσσαλία, αλλά και όλες τις περιοχές του νομού Λάρισας, όπως από Αμπελώνα, Τύρναβο, Πλατύκαμπο, παραλιακά  χωριά και αλλού.

Σύμφωνα με τις Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων «βγαίνουμε στους δρόμους όχι «από συνήθεια», από «καπρίτσιο» κι από «ιδιοτέλεια», όπως μας κατηγορούν οι κάθε λογής συκοφάντες μας, αλλά για να μείνουμε στα χωράφια μας. Και σε όσους απ' αυτούς μας λένε, με κυνισμό, «αφού είστε μικροκληρούχοι, φτωχοί αγρότες και δεν σας συμφέρει ν' ασχολείστε με το αγροτικό επάγγελμα, παρατήστε τα να τα πάρουν οι μεγάλοι που τους συμφέρει», τους απαντάμε: «Και να πάμε που; Να προστεθούμε στο 1.500.000 ανέργους της χώρας; Μας κατηγορούν ότι είμαστε «μπαταχτσήδες» και βγαίνουμε στους δρόμους, μόνο και μόνο, γιατί δεν θέλουμε να πληρώνουμε φόρους. Και, δήθεν αφελώς και, τάχα, αθώα, μας ρωτούν: Αφού έχετε κάποιο εισόδημα γιατί να μην πληρώνετε κι εσείς φόρο, όπως πληρώνουν οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι επιχειρηματίες; Τους απαντάμε: Είστε αισχροί ψεύτες και βρωμεροί συκοφάντες. Σε τι λέμε όχι, οι φτωχοί αγρότες; Λέμε όχι στην απόφαση της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ να μαζέψει, μέσω μιας άγριας κι άδικης φορολογίας, λεφτά από την φτωχολογιά της αγροτιάς, την εργατιά, τους μικρομεσαίους επαγγελματίες και εμπόρους, για να τα κατευθύνει στις «χοντρές τσέπες» του μεγάλου κεφαλαίου».

Στον κόμβο της Κολούρας μεταβαίνουν και αγρότες από την Ημαθία, ενώ μπλόκα αναμένεται να στηθούν στην Αλεξάνδρεια, στη δυτική είσοδο της πόλης και στη Νάουσα, στη διασταύρωση του Σιδηροδρομικού Σταθμού, λίγο έξω από τον Κοπανό.


Στην Αχαΐα οι αγρότες καλούν σε  συγκέντρωση στην Πατρών-Πύργου στη διασταύρωση της Κάτω Αχαγιάς, στην Πατρών-Τριπόλεως στο ύψος του Κουρλαμπά και στο Αίγιο στη Γέφυρα του Μεγανίτη.
 
Μπλόκο υπάρχει και στην Ηλεία έξω από την Αμαλιάδα, ενώ οι αγρότες της Κρήτης καλούν την Τρίτη σε κινητοποίηση στα Μεγάλα Χωράφια. Νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας, όπως αναφέρουμε παρπαπάνω, υπήρξε συμπλοκή μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας στον κόμβο της Μαραθιάς που τελείωσε με ρίψη χημικών και τέσσερις προσαγωγές. 

Στις Σέρρες, οι αγρότες έχουν αποφασίσει να τηρήσουν στάση αναμονής μέχρι και την Τετάρτη, ενώ αυτοί σε Δράμα και Καβάλα πρόκειται να βγάλουν τα τρακτέρ τους στον κόμβο Σκαρύ, επί της εθνικής οδού Καβάλας- Δράμας, ενώ για την Τετάρτη προτίθενται να συμμετάσχουν σε συλλαλητήριο στην Κομοτηνή.

Σε αποκλεισμό του κτιρίου, όπου στεγάζονται η Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία και τα Διοικητικά Δικαστήρια, έχουν προχωρήσει από το πρωί αγρότες στα Χανιά ενώ υπό κατάληψη βρίσκεται και η ΔΟΥ Ηρακλείου (δείτε εδώ σχετικό βίντεο). Στην κεντρική είσοδο του κτιρίου που είναι κλειστή, οι αγρότες έχουν αναρτήσει πανό ενώ με φυλλάδια ενημερώνουν τους πολίτες για τα αιτήματά τους. Την κινητοποίηση οργανώνει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων «Ενότητα» που με ψήφισμά της καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει τον νόμο για τη φορολόγηση των αγροτών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της «Ενότητας» Γιώργο Μπικάκη, οι αγρότες βρίσκονται σε δεινή θέση και δεν αντέχουν άλλα μέτρα. «Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει τα διάφορα χαράτσια που ισοπεδώνουν τον αγρότη, την ύπαιθρο την ελληνική κοινωνία.

Ας πάρει μέτρα ανάπτυξης για τον πρωτογενή τομέα και όχι μέτρα αφανισμού», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο ψήφισμα της κινητοποίησης. Ο αποκλεισμός του κτιρίου όπως έχει ανακοινωθεί θα είναι διήμερος, ενώ αγρότες, μέλη της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και κτηνοτρόφοι κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους με συγκέντρωση που οργανώνουν στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης στη θέση «Μεγάλα Χωράφια» της εθνικής οδού Χανίων- Ρεθύμνου. Πρόθεση των οργανωτών της συγκεκριμένης κινητοποίησης είναι να κλείνουν για μικρά χρονικά διαστήματα την Εθνική Οδό ενημερώνοντας τους οδηγούς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

ΣΥΡΙΖΑ: Σταθερά στο πλευρό των αγροτών

«Ο αγροτικός κόσμος βυθίζεται στην απόγνωση αδυνατώντας να ανταποκριθεί στο αυξημένο κόστος παραγωγής, στις χαμηλές τιμές παραγωγού, στην ανεξέλεγκτη δράση των μεγαλεμπόρων και μεσαζόντων, στην έλλειψη ρευστότητας μετά το ξεπούλημα της ΑΤΕ, καθώς στις απειλές πλειστηριασμών από τις τράπεζες. Τελειωτικό χτύπημα στον αγροτικό κόσμο αποτελεί η άγρια φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος από το πρώτο ευρώ, η επιβολή τέλους επιτηδεύματος και το χαράτσι στα αγροτεμάχια», τονίζει σε ανακοίνωσή του το τμ. Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, προτείνοντας και μια δέσμη 8 άμεσων μέτρων «ώστε να διασφαλιστεί η επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών και η ανόρθωση της αγροτικής οικονομίας σε όφελος των κοινωνικών αναγκών» ( σχετικά εδώ).

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)