to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:39 | 19.09.2017

Διεθνή

Κλιμακώνει την ακραία ρητορική ο Ερντογάν όσο πλησιάζει το δημοψήφισμα στο Ιρακινό Κουρδιστάν

Καταστροφολογίας συνέχεια από τον Τούρκο πρόεδρο ενόψει του δημοψηφίσματος που έχει κηρύξει η αυτόνομη περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν, για την ανεξαρτησία της περιοχής, στις 25 Σεπτεμβρίου


Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν μπορεί να οδηγήσει σε νέες συγκρούσεις στην Μέση Ανατολή.

«Νέες κρίσεις στην περιοχή, όπως απόπειρες για ανεξαρτησία, μπορεί να πυροδοτήσουν νέες συγκρούσεις και θα πρέπει για αυτό το λόγο να αποφευχθούν με κάθε κόστος…Καλούμε την περιφερειακή κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν να ακυρώσει τα βήματα που έχει λάβει προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε ο Ερντογάν ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Η Άγκυρα κλιμάκωσε νωρίτερα την αντίθεσή της στο δημοψήφισμα πραγματοποιώντας στρατιωτικά γυμνάσια με πυροβόλα όπλα και εκτοξευτήρες πυραύλων κατά το μήκος των νότιων συνόρων της, τονίζοντας ότι η διάλυση των γειτονικών χωρών της μπορεί να οδηγήσει σε παγκόσμια σύρραξη.

Ο υπουργός Άμυνας Νουρετίν Τσανικλί δήλωσε στην τουρκική πρωτεύουσα ότι το δημοψήφισμα της 25ης Σεπτεμβρίου εγείρει έναν μεγάλο κίνδυνο, σημειώνοντας ότι η Τουρκία θα λάβει «κάθε απαραίτητο μέτρο» για να αποτρέψει παρόμοια βήματα στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας της όπου κατοικούν κυρίως Κούρδοι. «Μια αλλαγή που θα σημάνει τη παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ εγείρει μια μεγάλη απειλή για την Τουρκία», επισήμανε ο Τσανικλί.

Την ίδια στιγμή, μετά τις ΗΠΑ και την Τουρκία, και το Ιράκ ζητά επίσημα την αναβολή του δημοψηφίσματος.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ-Αμπάντι ζήτησε επίσημα από την περιφέρεια του Κουρδιστάν να αναβάλει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία που προγραμματίζει για τις 25 Σεπτεμβρίου, ανακοινώθηκε σήμερα από το πρωθυπουργικό γραφείο. Το ιρακινό Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο ενέκρινε το αίτημα του Αμπάντι να θεωρήσει «αντισυνταγματική την απόσχιση από το Ιράκ οποιασδήποτε περιφέρειας ή επαρχίας», αναφέρεται στην πρωθυπουργική ανακοίνωση.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κούρδοι: Ένας λαός χωρίς κράτος που ζητεί την αναγνώριση

Το δικαστήριο είναι αρμόδιο να επιλύει τις διενέξεις ανάμεσα στην κεντρική κυβέρνηση και τις περιφέρειες, περιλαμβανομένου του Κουρδιστάν, αλλά δεν έχει τα μέσα για να επιβάλλει τις αποφάσεις του στην κουρδική περιφέρεια, η οποία έχει τη δική της αστυνομία.

Σε κλοιό το Κιρκούκ

Η αυτόνομη περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν έχει ανακοινώσει ότι στις 25 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της, παρά τις προειδοποιήσεις της Βαγδάτης ότι «παίζει με τη φωτιά» και τις δηλώσεις των ΗΠΑ ότι κάτι τέτοιο ενδέχεται να υπονομεύσει τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Το δημοψήφισμα κινδυνεύει να προκαλέσει μεγάλη ένταση στο Κιρκούκ, όπου Κούρδοι, Τουρκμένοι και Άραβες αντιπαρατίθενται για την εξουσία.

Η αστυνομία και οι δυνάμεις ασφαλείας έστησαν οδοφράγματα σε όλη την πόλη αφού ένας Κούρδος σκοτώθηκε σε συγκρούσεις που ξέσπασαν με τους φρουρούς που φυλούσαν τα γραφεία ενός κόμματος των Τουρκμένων. Δύο ακόμη Κούρδοι και ένας Τουρκμένος φρουρός τραυματίστηκαν στα επεισόδια που ξέσπασαν όταν μια αυτοκινητοπομπή Κούρδων που γιόρταζαν για την επικείμενη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος πέρασαν μπροστά από την έδρα του κόμματος.

Η Τουρκία, η οποία έχει αναπτύξει άρματα μάχης και στρατεύματα κοντά στα σύνορα με το ιρακινό Κουρδιστάν στο πλαίσιο στρατιωτικών γυμνασίων, θεωρεί εδώ και χρόνια τον εαυτό της προστάτη της μειονότητας των Τουρκμένων. Όταν Ιρακινοί Κούρδοι ύψωσαν τη σημαία τους στο Κιρκούκ τον Απρίλιο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η πόλη δεν μπορεί να είναι κουρδική.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)