to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:49 | 28.08.2012

left.gr

Πολιτική

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών στην Κόρινθο

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε το Κέντρο Κράτησης Μεταναστών που στεγάζεται στο στρατόπεδο του 6ου Συντάγματος Πεζικού στην Κόρινθο.


Τη Δευτέρα, 27/8/2012, κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενο από τους βουλευτές Δημήτρη Τσουκαλά και Βασιλική Κατριβάνου και από το γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Φάνη Κουρεμπέ και τα μέλη Μαρία Θελερίτη και Θοδωρή Βασιλακόπουλο επισκέφθηκε το Κέντρο Κράτησης Μεταναστών που στεγάζεται στο στρατόπεδο του 6ου Συντάγματος Πεζικού. 

Κατά τρόπο απαράδεκτο δεν επιτράπηκε, με εντολή του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, να μπουν στο χώρο κράτησης, να επισκεφτούν τους θαλάμους και να διαπιστώσουν τους όρους διαβίωσης των κρατουμένων από κοντά. 


Σε δηλώσεις των μελών του κλιμακίου αυτού αναφέρονται τα εξής:

"Τα συμπεράσματά μας από την επίσκεψη, με βάση όσα αντιληφθήκαμε από απόσταση και συζητήσαμε με τους υπευθύνους, συνοψίζονται στα παρακάτω:


1. Οι  350 περίπου κρατούμενοι  στεγάζονται σε δύο κτήρια του στρατοπέδου (8 περίπου θάλαμοι) και προαυλίζονται σε περιφραγμένο με συρματοπλέγματα χώρο, περιορισμένης έκτασης (500 τ.μ. περίπου από όσο μπορούσαμε να διαπιστώσουμε). Η αίσθηση που δίνεται από όσο μπορέσαμε να διαπιστώσουμε είναι ότι είναι αρκετά ασφυκτική η κατάσταση, με δεδομένο ότι η προσωρινή κράτηση μπορεί να κρατήσει και μήνες.


2. Κρατούνται, σύμφωνα με την ενημέρωση των υπευθύνων, μόνο ενήλικοι άντρες, οι οποίοι ήταν κρατούμενοι σε διάφορά κρατητήρια της Αθήνας. Το κατά πόσο είναι όλοι ενήλικοι, κατά την εκτίμησή μας, ελέγχεται.


3. Υπάρχει παντελής απουσία νομικής υποστήριξης, ιατρικής περίθαλψης και οργανωμένης υποστήριξης σε θέματα μετάφρασης και ομαλής επικοινωνίας των κρατουμένων ακόμη και με τους αστυνομικούς που έχουν αναλάβει τη φύλαξή τους. Για το θέμα της ιατρικής περίθαλψης, αν προκύψει κάποιο ζήτημα,  παραπέμπεται στο Νοσοκομείο Κορίνθου, εφόσον ακόμη δεν έχει συσταθεί ιατρείο εντός του στρατοπέδου.


4. Τη σίτιση των κρατουμένων, έχουν αναλάβει δύο κορινθιακές εταιρείες μετά από διαγωνισμό απευθείας ανάθεσης, κατά προφορική δήλωση του Αστυνομικού Διευθυντή.


5. Υπάρχει πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό, παρά το γεγονός ότι ο Δήμος μέχρι τη στιγμή της επίσκεψής μας τουλάχιστον, δεν είχε συνδέσει το νερό και δε μεριμνούσε για την αποκομιδή των σκουπιδιών, όπως μας διαβεβαίωσε ο Αστυνομικός Διευθυντής."


Το κλιμάκιο που επισκέφθηκε το στρατόπεδο έκανε την ακόλουθη εκτίμηση:

"Με βάση τα παραπάνω θεωρούμε ότι η κατάσταση στο κέντρο κράτησης δείχνει καταρχάς τη βιασύνη  και την προχειρότητα με την οποία πάρθηκε η απόφαση για την εγκατάσταση του κέντρου στην Κόρινθο και θέτει σοβαρά ερωτήματα για τη νομιμότητά της, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι η συγκεκριμένη απόφαση αντίκειται σε βασικές διατάξεις του ν. 3907/11, που απαγορεύει την εγκατάσταση κέντρων μεταναστών σε ενεργά στρατόπεδα. Με δεδομένη πάντως τη λειτουργία του είναι άμεση η ανάγκη υποστήριξης των κρατουμένων με μεταφραστές, νομικούς, ιατρείο και η έγκυρη και υπεύθυνη ενημέρωση της κορινθιακής κοινωνίας, ώστε να μην πέφτει θύμα παραπληροφόρησης από όσους βρήκαν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν πολιτικά το θέμα προβάλλοντας τις ξενοφοβικές και ρατσιστικές θέσεις τους. 

Θεωρούμε τέλος, ότι η συγκεκριμένη κίνηση τη δεδομένη στιγμή αποτελεί αντιπερισπασμό, εφόσον την ίδια μέρα ο κ. Σαμαράς ακύρωνε οριστικά με το «ουδείς αναμάρτητος», που εκστόμισε ενώπιον της κ. Μέρκελ, την όποια ψευδαίσθηση διατηρούσε ακόμη ο οποιοσδήποτε περί της πιθανότητας  επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου από την παρούσα κυβέρνηση και δήλωνε την πλήρη υποταγή του στις επιταγές των μεγαλοτραπεζιτών που έχουν γονατίσει τη χώρα μας. Αν προσθέσουμε σε αυτό τον επαίσχυντο συμβιβασμό με τη Ζίμενς, την ανακοίνωση περί ξεπουλήματος της Εγνατίας και όσα επισωρεύονται συστηματικά στις πλάτες μας καταλαβαίνουμε ότι η καλλιέργεια του φόβου, που έντεχνα προωθείται με τη λειτουργία των κέντρων κράτησης,  είναι ο καλύτερος αντιπερισπασμός, εφόσον αποπροσανατολίζει πλήρως την κοινή γνώμη.

Σε ό,τι αφορά το κέντρο διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε από κοντά τη λειτουργία του, ώσπου να επιτευχθεί η οριστική κατάργηση τέτοιων κέντρων, και καλούμε κάθε συνειδητοποιημένο πολίτη να συμπράξει, ώστε να νικηθεί ο φόβος και η καχυποψία που συστηματικά καλλιεργείται για προφανείς μικροπολιτικούς λόγους. Η τρομοκρατία του φόβου δεν πρόκειται να περάσει."

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)