to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Το κλίμα του Μπολσονάρου

Ότι ο υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνος για το τροπικό δάσος του Αμαζονίου και κατ’ επέκταση για το κλίμα του πλανήτη μας είναι ο Πρόεδρος Μπολσονάρου και οι αντιπεριβαλλοντικές πολιτικές του


Φωτιές στα δάση του Αμαζόνιου λόγω φυσικών αιτιών συμβαίνουν κάθε χρόνο, πολλές φορές μεγάλες. Φέτος όμως είναι μια χρονιά τραγική, καθώς παρατηρείται αύξηση των πυρκαγιών κατά 85% σε σχέση με το παρελθόν.

Την καταστροφή αυτή δημιούργησαν τα αδηφάγα συμφέροντα μεγάλων αγροβιοχηχανιών (αγροτικών και κτηνοτροφικών) που ενθάρρυνε με τη ρητορική του ο Πρόεδρος Μπολσονάρου στο όνομα της οικονομικής ανάπτυξης της Βραζιλίας. Είχε πει ότι «θα δώσει από μια καραμπίνα και μια άδεια κυκλοφορίας σε όλους τους αγρότες», προφανώς για να αντιμετωπίζουν τους ιθαγενείς που αντιδρούν στην καταπάτηση της γης τους, ή ότι «είναι κρίμα που το βραζιλιάνικο ιππικό δεν ήταν τόσο αποτελεσματικό όσο το αμερικανικό στην εξολόθρευση των ιθαγενών», «οι περιοχές των ιθαγενών είναι πλούσιες σε ορυκτά και μεταλλεύματα, θα ήταν χαζομάρα να υπερασπιστώ το δικαίωμά τους σε αυτή τη γη».

Ταυτόχρονα, υπάρχουν μια σειρά καταγγελίες ότι αγρότες και κτηνοτρόφοι μεγάλων μονάδων είχαν ενημερώσει για φωτιές που θα άναβαν για να καθαρίσουν το δασικό πεδίο προς εκμετάλλευση και τις οποίες η κυβέρνηση αγνόησε, διευκολύνοντας έτσι τα ιδιωτικά συμφέροντα στην περιοχή.

Αυτό, σε συνδυασμό με την απο-δασοποίηση (deforestation) λόγω υλοτομίας, που αυξήθηκε κατά 278% φέτος, σύμφωνα με το Brazil’s National Institute for Space Research (του οποίου ο διευθυντής απολύθηκε μετά τη δημοσιοποίηση αυτών των στοιχείων), υποδεικνύει ότι ο υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνος για το τροπικό δάσος του Αμαζονίου και κατ’ επέκταση για το κλίμα του πλανήτη μας είναι ο Πρόεδρος Μπολσονάρου και οι αντιπεριβαλλοντικές πολιτικές του.

Και είναι ειρωνικό, μέσα σε όλα αυτά, ο Πρόεδρος Μπολσονάρου να κατηγορεί τους Ευρωπαίους ηγέτες για αποικιοκρατία όταν ο ίδιος επιβάλλει ένα νέο είδος αποικιοκρατίας μέσα στην ίδια του τη χώρα, κατά των ιθαγενών, και παγκόσμια, κατά του πλανήτη, αφού τα τροπικά δάση του Αμαζονίου απορροφούν σημαντικό ποσοστό των αερίων θερμοκηπίου, παράγουν κοντά στο ¼ του οξυγόνου και φιλοξενούν 10 εκατομμύρια είδη φυτών και ζώων.

Ταυτόχρονα, η πενιχρή οικονομική βοήθεια της G7 για την αντιμετώπιση της καταστροφής είναι σοκαριστική, αν αναλογιστεί κανείς τα κονδύλια που διατίθενται σε εμπορικές αλλά και στρατιωτικές ανάγκες. Χρειάζεται σοβαρή ενίσχυση σε τεχνογνωσία για την κατάσβεση των πυρκαγιών και την αειφόρο ανάπτυξη που σέβεται τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της χώρας.

Και αν, τέλος, η ηγεσία της Βραζιλίας συνεχίσει να καταπατάει τη γη των αυτοχθόνων και να καταστρέφει τη φυσική άμυνα του συστήματος στην κλιματική αλλαγή, τότε η διεθνής κοινότητα, σύσσωμη και μέσω διεθνών οργανισμών, οφείλει να επιβάλει κυρώσεις στην κυβέρνηση Μπολσονάρου.

Κυρώσεις που επιβάλλονται με περισσή ευκολία για εμπορικούς λόγους, θα ήταν περισσότερο χρήσιμες και δίκαιες αν επιβάλλονταν για λόγους περιβαλλοντικούς. Και ας γίνει η αρχή με την κυβέρνηση Μπολσονάρου τώρα, στην κρίσιμη αυτή στιγμή.

* Η Νατάσσα Ρωμανού είναι φυσικός, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Γκόνταρντ της ΝΑΣΑ και ομότιμη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)