to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κλίμα και περιβάλλον καθορίζουν το μέλλον μας

Ο παράγοντας που καθορίζει το μέλλον του πλανήτη αλλά και τις πολιτικές του επόμενου διαστήματος μοιάζει αόρατος.


Οι εκλογές είναι μόλις μια εβδομάδα μακριά και για ακόμα μια φορά η κλιματική αλλαγή είναι απούσα από το διάλογο. Ο παράγοντας που καθορίζει το μέλλον του πλανήτη αλλά και τις πολιτικές του επόμενου διαστήματος μοιάζει αόρατος.

Κι όμως, η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και δε μπορούμε παρά να αναμετρηθούμε με τον ίδιο μας τον εαυτό για να μπορέσουμε να μιλήσουμε για το μέλλον μας.

Το Δεκέμβριο του 2015 βρεθήκαμε στο Παρίσι, στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα, όπου η ιστορικής σημασίας Συμφωνία των Παρισίων αποτύπωσε την παγκόσμια δέσμευση για περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας στους 1,5-2 βαθμούς Κελσίου αλλά και της σταδιακής αποδέσμευσης των εθνικών οικονομιών από τα ορυκτά καύσιμα. Η Συμφωνία αυτή επικυρώθηκε άμεσα από το ελληνικό Κοινοβούλιο τον Σεπτέμβριο του 2016.

Έκτοτε βρέθηκα σε κάθε Διάσκεψη της Σύμβασης-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP/ UNFCCC) εκπροσωπώντας το Ελληνικό Κοινοβούλιο, το 2016 στο Μαρόκο, το 2017 στη Βόννη, το 2018 στην Κρακοβία. Σε κάθε Διάσκεψη το ζητούμενο ήταν ο καθορισμός συγκεκριμένων βημάτων της διεθνούς κοινότητας ώστε να εφαρμοστεί η Συμφωνία των Παρισίων και να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον άνθρωπο και στα οικοσυστήματα, στην ασφάλεια των τροφίμων και στο καθαρό νερό, στην εξάπλωση ασθενειών όπως η ελονοσία, στις συνέπειες σε γυναίκες και παιδιά. Το αποτέλεσμα της κάθε Διάσκεψης είναι κρίσιμο για τη διασφάλιση των αναγκών της κοινωνικής πλειοψηφίας και ιδιαίτερα των πιο αδύναμων, καθώς και η κλιματική δικαιοσύνη παραμένει ζητούμενο.

Συμμετείχα ακόμα στην ελληνική αντιπροσωπεία που εκπροσώπησε τη χώρα στις εργασίες του Πολιτικού Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στη Νέα Υόρκη τον Ιούνιο 2018, όπου παρουσιάστηκε η Εθνική Έκθεση Αξιολόγησης της Ελλάδας στο πλαίσιο της εθελοντικής αξιολόγησης της χώρας για την εκπλήρωση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Εκφράστηκε και σε αυτό το επίπεδο η υψηλή πολιτική δέσμευση και οι κυβερνητικές πολιτικές που έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο των οχτώ εθνικών προτεραιοτήτων για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, ο ρόλος του Κοινοβουλίου στην επίτευξη των στόχων καθώς και η διασύνδεσή τους με τη νέα Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική.

Η βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη δεν αποτελεί για εμάς ευχολόγιο.  Στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφής η κατεύθυνση: «Ανάπτυξη για όλους- Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής». Για εμάς είναι αυτονόητο ότι η περιβαλλοντική πολιτική έχει σαφές κοινωνικό αντίκτυπο και είναι καθοριστικής σημασίας και για όλες τις άλλες πολιτικές τις οποίες διατρέχει οριζόντια.

Είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ενάντια στην κυριαρχία του νεοφιλελεύθερου μοντέλου του άκρατου ανταγωνισμού, της λιτότητας και της κοινωνικής εξαθλίωσης που εναποθέτει την προστασία του περιβάλλοντος και την προσαρμογή και ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής εξ’ ολοκλήρου στους μηχανισμούς της αγοράς, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, των επενδυτικών ευκαιριών και των ιδιωτικοποιήσεων δημόσιων τομέων.

Δεν παύουμε λοιπόν να δρούμε τοπικά αλλά να σκεφτόμαστε παγκόσμια!

Το μέλλον μας θα καθοριστεί από τη στάση μας απέναντι στα θέματα του κλίματος και του περιβάλλοντος. Και η αριστερά έχει αποδείξει ότι σε αυτόν τον αγώνα είναι μπροστά!

Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω. Αποφασίζουμε για τη ζωή μας!

Κατερίνα Ιγγλέζη, Υποψήφια Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)