to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:57 | 22.09.2017

Κοινωνία

Κλίμα φόβου και παράνομες απολύσεις: «Ο ΟΠΑΠ θέλει να απαλλαγεί από τους παλαιότερους εργαζόμενους»

Τις τελευταίες μέρες ο ΟΠΑΠ, μια από τις πλέον κερδοφόρες επιχειρήσεις, προχωρά σε σειρά απολύσεων εργαζομένων με προϋπηρεσία δεκαετιών με τη δικαιολογία της “χαμηλής βαθμολογίας στην αξιολόγηση - Στάση εργασίας την Πέμπτη 28/9, όταν θα συζητηθεί η εργατική διαφορά στην Επιθεώρηση Εργασίας


Δίωρη στάση εργασίας, 10 π.μ. - 12 μ., την Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη και σε συγκέντρωση στις 10.30 π.μ., στην Επιθεώρηση Εργασίας, οδός Αγησιλάου 10, όπου θα συζητηθεί η εργατική διαφορά, πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στον ΟΠΑΠ αντιδρώντας στις απολύσεις εργαζομένων που προχωρά ο Οργανισμός.

Τις κινητοποιήσεις αποφάσισε το Σωματείο Εργαζομένων στον ΟΠΑΠ, ενώ τις στηρίζει ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, ο οποίος στην ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

«Τις τελευταίες μέρες ο ΟΠΑΠ, μια από τις πλέον κερδοφόρες επιχειρήσεις, προχωρά σε σειρά απολύσεων συναδέλφων - εργαζομένων με προϋπηρεσία δεκαετιών - με τη δικαιολογία της “χαμηλής βαθμολογίας στην αξιολόγηση”. Κάθε εργαζόμενος γνωρίζει ότι οι “αξιολογήσεις” των εργαζομένων από τους εργοδότες είναι μηχανισμός που στόχο έχει την τρομοκράτηση, το ξεζούμισμα των εργαζομένων και αποτελεί προπέτασμα καπνού για να αιτιολογηθούν απολύσεις.

Η πραγματική αιτία των απολύσεων είναι ότι ο ΟΠΑΠ θέλει να απαλλαγεί από τους παλαιότερους εργαζόμενους, ειδικά από όσους δεν παραιτήθηκαν των δικαιωμάτων τους και δεν δέχτηκαν την διαδικασία των “εθελούσιων αποχωρήσεων” που είχε προηγηθεί. Ο ΟΠΑΠ καλλιεργεί συστηματικά κλίμα φόβου και τρομοκρατίας, το οποίο εντείνει με τις απολύσεις, για να βάλει εμπόδια στη διεκδίκηση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

«Όσοι εργαζόμενοι δεν υπέκυψαν, απολύονται σταδιακά»

«Η υπόθεση με τις παράνομες απολύσεις στον ΟΠΑΠ, ξεκίνησε ήδη από το καλοκαίρι του 2014, όταν 400 άτομα εκβιάστηκαν να αποχωρήσουν», τόνισε πρόσφατα στο stokokkino.gr και την Άντυ Κουκλάδα ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΟΠΑΠ, Νίκος Αντωνάκος. «Από τότε που έφυγαν οι συγκεκριμένοι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι, στην θέση τους προσλήφθηκαν 600 νέοι εργαζόμενοι, με καλύτερες μισθολογικές συνθήκες και φυσικά με ρουσφετολογικά κριτήρια». Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να διεκδικούν την σύναψη Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλους.

«Όσοι εργαζόμενοι δεν υπέκυψαν στους εκβιασμούς, απολύονται σταδιακά», πρόσθεσε ο κ. Αντωνάκος. Συγκεκριμένα, την προηγούμενη εβδομάδα, η διοίκηση αποφάσισε να προχωρήσει σε τέσσερις ακόμα παράνομες απολύσεις εργαζομένων στο λογιστήριο, με την δικαιολογία ότι «είχαν χαμηλή βαθμολογία κατά την τελευταία διαδικασία αξιολόγησης». Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι είχαν 20 χρόνια προϋπηρεσία, απολύθηκαν διότι κρίθηκαν ως «ανεπαρκείς», σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της υπεύθυνης προσωπικού της εταιρείας κ. Γιώγα. 
 
«Το σκάνδαλο του ΟΠΑΠ, είναι από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα, καθώς στον διαγωνισμό για την εκχώρησή του, επικράτησαν πολύ συγκεκριμένα συμφέροντα», επισήμανε ο Πρόεδρος των Εργαζομένων. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι «το 33% της εταιρείας ανήκει στην τσέχικη εταιρεία Emma Delta, ενώ μέλη του διοικητικού συμβουλίου είναι μεταξύ άλλων ο Γιώργος Μελλισανίδης και ο Χρήστος Κοπελούζος, που κατέχουν ποσοστά της τάξης του 5%». 
 
Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι, διεκδικούν την σύναψη Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλους και να αρθούν οι τελευταίες απολύσεις των εργαζομένων. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Αντωνάκο, το πρόβλημα έχει γνωστοποιηθεί και οι εργαζόμενοι έχουν καταγγείλει την εργοδοσία για τις παράνομες πρακτικές της, ενώ έχουν ήδη γίνει τριμερείς συναντήσεις με το υπουργείο Εργασίας, τους εργαζόμενους και εκπροσώπους της εργοδοσίας η οποία αρνείται κατηογρηματικά «να βάλει στο τραπέζι τα μισθολογικά θέματα».
 
«Έχουμε κάνει και καταγγελία στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, όπου στις 28 Σεπτεμβρίου θα συζητηθεί η υπόθεση των τεσσάρων εργαζόμενων που απολύθηκαν», υπογράμμισε ο κ. Αντωνάκος, ενώ ανέφερε ότι έχουν ζητήσει συναντήσεις με το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να βρεθεί μια λύση.
 
Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος των Εργαζομένων στον ΟΠΑΠ, προανήγγειλε κλιμάκωση των ενεργειών του Σωματείου αν δεν ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους, ενώ τόνισε ότι ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, η ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, έχουν εκφράσει την στήριξή τους στις καταχρηστικές απολύσεις και θα συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις του Σωματείου.
 
Αναφορικά με τον ΟΠΑΠ, σημείωσε ότι «όλος ο οργανισμός έχει χτιστεί πάνω στα ΜΜΕ, καθώς έχουν μειωθεί στο 50% οι δαπάνες που προσέφερε για δήθεν "κοινωνικές δράσεις", ενώ έχουν διπλασιαστεί τα έξοδα για διαφημίσεις σε όλα τα ηλεκτρονικά και τηλεοπτικά μίντια».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)