to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:55 | 20.12.2018

Διεθνή

Κλειστό το Γκάτγουικ λόγω πτήσεων drones - «Δεν σχετίζονται με τρομοκρατία» ανακοίνωσε η αστυνομία

Το περιστατικό με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που θεάθηκαν να πετούν στην περιοχή του αεροδρομίου Γκάτγουικ δεν σχετίζεται με τρομοκρατία, ανέφερε η αστυνομία - Το αεροδρόμιο παραμένει κλειστό, είναι άγνωστο πότε θα επαναλειτουργήσει - Ακύρωσε όλες τις πτήσεις από και προς το Γκάτγουικ η easyJet


Eπιβάτες που θα περάσουν τη νύχτα της Πέμπτης στο Γκάτγουικ

Το περιστατικό με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που θεάθηκαν να πετούν στην περιοχή του αεροδρομίου Γκάτγουικ, προκαλώντας χάος στο αεροδρόμιο, δεν σχετίζεται με τρομοκρατία, ανέφερε αργά το βράδυ της Πέμπτης η αστυνομία του Σάσσεξ.

"Η εκτίμησή μας, με βάση τις πληροφορίες που κατορθώσαμε να συλλέξουμε, είναι ότι το περιστατικό δεν σχετίζεται με τρομοκρατία", ανέφερε ο αστυνομικός διευθυντής Τζέισον Τίνγκλεϊ με ανακοίνωσή του.

Πρόσθεσε ότι η αστυνομία συνεργάζεται στενά με τη διεύθυνση του αεροδρομίου και την υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και συνεχίζει να συνομιλεί για το περιστατικό με την κυβέρνηση και άλλες υπηρεσίες για την ταχύτερη δυνατή επίλυση της κατάστασης.

110.000 επιβάτες δεν ταξίδεψαν

Επ' αόριστον κλειστό θα μείνει το αεροδρόμιο του Γκάτγουικ, εξαιτίας μη επανδρωμένων αεροσκαφών που θεάθηκαν στην περιοχή και εκφράζονται φόβοι για την ασφάλεια των πτήσεων. Μόνο σήμερα Πέμπτη, περισσότεροι από 110.000 επιβάτες δεν μπορούν να ταξιδέψουν από και προς το αεροδρόμιο που εξυπηρετεί τη βρετανική πρωτεύουσα.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Αεροδρομίου Γκάτγουικ, Στιούαρντ Ουίνγκεϊτ δήλωσε, σύμφωνα με το Sky News, ότι «δυστυχώς το αεροδρόμιο θα παραμείνει κλειστό ως αποτέλεσμα αυτής της εγκληματικής δραστηριότητας».

Ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Κρις Γκρέιλινγκ ανακοίνωσε προσωρινή άρση περιορισμών στις νυχτερινές πτήσεις σε άλλα αεροδρόμια στη Βρετανία, μετέδωσε το Sky News. Ο Γκρέιλινγκ τόνισε ότι η απόφαση λαμβάνεται για την αποσυμφόρηση του Γκάτγουικ.

Οι πτήσεις διακόπηκαν από το βράδυ της Τετάρτης όταν θεάθηκαν δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) να πετούν στην περιοχή, ενέργεια την οποία οι αρχές χαρακτηρίζουν «σκόπιμη». Άλλο ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος θεάθηκε κοντά στο αεροδρόμιο του Γκάτγουικ το μεσημέρι της Πέμπτης και προς το παρόν δεν έχει καθοριστεί πότε θα επαναληφθούν οι πτήσεις.

Όπως ανέφερε με ανάρτηση στο Twitter η διαχειρίστρια εταιρεία, «όλες οι πτήσεις αναστέλλονται σήμερα λόγω της δραστηριότητας των drones γύρω από το αεροδρόμιο» εξαιτίας «σκόπιμης απόπειρας διατάραξης των πτήσεων».

Όπως δήλωσε ο διευθυντής λειτουργίας του αεροδρομίου, Κρις Γούντρουφ μιλώντας στο BBC, «προφανώς, στόχος μας είναι να ξανανοίξουμε, αλλά μόνο όταν κάτι τέτοιο θα μπορεί να γίνει με ασφάλεια. Αυτήν τη στιγμή δεν λειτουργούμε και δεν μπορώ να σας πω τι ώρα θα ξανανοίξουμε».

Ο Κρις Γούντρουφ είπε ότι ένα ελικόπτερο προσπαθεί να ελέγξει την περιοχή. «Αλλά η αστυνομία μας είπε ότι θα ήταν πολύ επικίνδυνο να καταρρίψουμε το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, γιατί δεν ξέρουμε πού θα κατέληγαν οι αδέσποτες σφαίρες», πρόσθεσε.

Φωτ. από τον Γκάρντιαν

Στο περιστατικό αναφέρθηκε και εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, ο οποίος μίλησε για ενέργεια «ανεύθυνη και εντελώς απαράδεκτη», υπενθυμίζοντας ότι αυτό είναι παράνομο και τιμωρείται με φυλάκιση πέντε ετών.

Το διεθνές αεροδρόμιο του Γκάτγουικ είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στη Βρετανία και το όγδοο στην Ευρώπη. Στα γκισέ των πληροφοριών οι επιβάτες σχηματίζουν ουρές εκατοντάδων μέτρων.

Πολλοί διαμαρτύρονται επειδή αναγκάστηκαν να μείνουν καθηλωμένοι για πολλές ώρες μέσα στο αεροπλάνο τους.

Το αεροδρόμιο κάλεσε όσους επρόκειτο να ταξιδέψουν να επικοινωνούν προηγουμένως με τις αεροπορικές εταιρείες για να επιβεβαιώνουν την πτήση τους.

Το αεροδρόμιο έκλεισε γύρω στις 23.00 το βράδυ της Τετάρτης, όταν θεάθηκαν τα πρώτα δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Ξαναλειτούργησε για περίπου 45 λεπτά κατά τη διάρκεια της νύχτας και έκλεισε και πάλι τα ξημερώματα, καθώς αναφέρθηκαν ξανά πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην περιοχή.

Η αστυνομία αναφέρει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως η ενέργεια αυτή σχετίζεται με τρομοκρατία.

Σύμφωνα με την αστυνομία του Σάσεξ, γίνεται προσπάθεια να εντοπιστούν οι δράστες.

«Κάθε φορά που νομίζουμε ότι πλησιάζουμε τον χειριστή, το μη επανδρωμένο εξαφανίζεται. Όταν σκεφτόμαστε να ξανανοίξουμε το αεροδρόμιο, εμφανίζεται και πάλι», εξηγούν.

Οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις ανέπτυξαν "ειδικό εξοπλισμό" στο αεροδρόμιο Γκάτγουικ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας, καθώς τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που θεάθηκαν να πετούν στην περιοχή αυτή έχουν προκαλέσει χάος, με αποτέλεσμα να καθηλωθούν πτήσεις και να εγκλωβιστούν για ώρες χιλιάδες επιβάτες.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου είπε ότι ο εξοπλισμός αυτός θα βοηθήσει την αστυνομία του Σάσεξ να εντοπίσει τους δράστες.

Ακύρωσε όλες τις πτήσεις από και προς το Γκάτγουικ η easyJet

Η easyJet ακύρωσε όλες τις σημερινές πτήσεις της Πέμπτης από και προς το αεροδρόμιο Γκάτγουικ, μετά το χάος που έχει προκληθεί από μη επανδρωμένα αεροσκάφη που θεάθηκαν να πετούν στην περιοχή του αεροδρομίου, με αποτέλεσμα να καθηλωθούν πτήσεις και να εγκλωβιστούν για ώρες χιλιάδες επιβάτες.

«Σε αυτό το στάδιο, δεν υπάρχει καμία ένδειξη πότε το αεροδρόμιο θα επαναλειτουργήσει και ως εκ τούτου ακυρώνουμε όλες τις πτήσεις προς και από το αεροδρόμιο του Λονδίνου Γκάτγουικ σήμερα», ανακοίνωσε η βρετανική αεροπορική εταιρεία.

«Αναμένουμε η διαταραχή να συνεχιστεί και αύριο», προσθέτει η ανακοίνωση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)