to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:08 | 24.11.2017

Διεθνή

Κλειστά τις περισσότερες Κυριακές τα μαγαζιά αποφάσισαν οι Πολωνοί βουλευτές

Πολωνοί βουλευτές ενέκριναν σήμερα τη νομοθεσία που προβλέπει ότι σταδιακά θα αναγκαστούν όλα τα καταστήματα, εκτός των μικρότερων, να παραμένουν κλειστά τις περισσότερες Κυριακές από τον Μάρτιο του 2018, σε μια κίνηση που έχει τη στήριξη της πανίσχυρης στην Πολωνία Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.


Ενώ σε κάποιες από τις μεγαλύτερες οικονομίες της δυτικής Ευρώπης ισχύουν περιορισμοί για την λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, η πρακτική αυτή γνώρισε άνθηση στην ανατολική Ευρώπη τις τελευταίες δύο δεκαετίες καθώς οι καταναλωτές αγκάλιασαν τα εμπορικά κέντρα ως ένδειξη οικονομικής ευημερίας ύστερα από δεκαετίες ελλείψεων υπό τα κομμουνιστικά καθεστώτα.

Το νομοσχέδιο, που εγκρίθηκε κυρίως από βουλευτές του κυβερνώντος δεξιού κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνη (PiS), θα αναγκάζει όλα τα εμπορικά καταστήματα, εκτός των πολύ μικρών, να παραμένουν κλειστά για δύο Κυριακές τον μήνα.

Από το 2019, η νέα νομοθεσία, εάν υπογραφεί από τον σύμμαχο του PiS, τον πρόεδρο Αντρέι Ντούντα, θα επιτρέπει στα εμπορικά κέντρα να παραμένουν ανοικτά μόλις μία Κυριακή τον μήνα. Από το 2020, τα εμπορικά κέντρα θα επιτρέπεται να λειτουργούν μόνο για 7 Κυριακές το χρόνο.

Οι βουλευτές ενέκριναν τους περιορισμούς για την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων σήμερα, τη λεγόμενη Μαύρη Παρασκευή, μία ημέρα κατά την οποία οι διεθνείς εταιρίες λιανικού εμπορίου προχωρούν σε γενναίες εκπτώσεις για να προσελκύσουν αγοραστές.

Το νομοσχέδιο δεν προβλέπει περιορισμούς για τις διαδικτυακές αγορές τις Κυριακές. Τα βενζινάδικα, τα εστιατόρια, τα καφέ και τα σινεμά θα επιτρέπεται να λειτουργούν όλες τις Κυριακές.

Το PiS, το συντηρητικό κυβερνών κόμμα, έχει υποστηρίξει ότι χρειάζονται περιορισμοί στην κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων προκειμένου οι υπάλληλοι στον κλάδο του λιανεμπορίου να έχουν την ευκαιρία να περνούν περισσότερο χρόνο με τις οικογένειές τους.

Έρευνα της κρατικής εταιρίας δημοσκοπήσεων CBOS έδειξε ότι το 58% των Πολωνών τάσσεται υπέρ των περιορισμών. Έρευνα της ιδιωτικής εταιρίας Kantar TNS έδειξε ότι το 76% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ μιας λύσης που θα προσφέρει δύο ελεύθερες Κυριακές τον μήνα στους εργαζομένους του λιανεμπορίου χωρίς περιορισμούς στη λειτουργία των καταστημάτων.

Η Επισκοπική Σύνοδος της Πολωνίας χαιρέτισε την κίνηση του κοινοβουλίου. «Ας μην παραβλέπουμε τον Θεό στη δημόσια ζωή και ας μην υποθέτουμε ότι έχουμε το δικαίωμα να οργανώσουμε την ζωή του έθνους σαν να μην υπήρχε Θεός», ανέφερε σε ανακοίνωση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)