to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:59 | 22.02.2016

Διεθνή

Κλειστά τα σύνορα της Σερβίας για τους Αφγανούς πρόσφυγες

Οι σερβικές αρχές στα σύνορα με την ΠΓΔΜ δεν επιτρέπουν την είσοδο σε πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα να βρίσκονται εκατοντάδες εγκλωβισμένοι στην ουδέτερη ζώνη. Η στάση αυτή, όπως εξηγείται, οφείλεται στο γεγονός ότι η Κροατία αρνείται να δεχτεί πρόσφυγες που δηλώνουν ότι κατάγονται από το Αφγανιστάν




Οι σερβικές αρχές στα σύνορα με την ΠΓΔΜ δεν επιτρέπουν την είσοδο σε πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα να βρίσκονται εκατοντάδες εγκλωβισμένοι στην ουδέτερη ζώνη. Η στάση αυτή, όπως εξηγείται, οφείλεται στο γεγονός ότι η Κροατία αρνείται να δεχτεί πρόσφυγες που δηλώνουν ότι κατάγονται από το Αφγανιστάν.

Η σερβική αστυνομία άρχισε από σήμερα το πρωί να εφαρμόζει πλήρως τη συμφωνία για τους πρόσφυγες που επετεύχθη, την περασμένη Πέμπτη, στο Ζάγκρεμπ, στη συνάντηση των αρχηγών αστυνομίας της ΠΓΔΜ, της Σερβίας, της Κροατίας, της Σλοβενίας και της Αυστρίας.

Όπως ανέφερε αρχηγός της σερβικής αστυνομίας Βλάντιμιρ Ρέμπιτς στο πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ, "στην μεθοριακή διάβαση Πρέσεβο, στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε πρόσφυγες που φέρουν βεβαίωση με φωτογραφία και σφραγίδα από το ενιαίο κέντρο ελέγχου στην Γευγελή, που λειτουργεί στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ". Ο Βλάντιμιρ Ρέμπιτς δήλωσε ότι τα σύνορα παραμένουν ανοιχτά για τους πρόσφυγες, αλλά θα εφαρμόζονται με αυστηρότητα τα συμφωνηθέντα στο Ζάγρεμπ προκειμένου να μην εγκλωβιστούν στο έδαφος τής Σερβίας άτομα που δεν δέχεται η Κροατία. Ο αρχηγός της σερβικής αστυνομίας ανέφερε, επίσης, ότι 150 άτομα που φιλοξενούνται σε καταυλισμό στα σύνορα με την Κροατία είναι οικονομικοί μετανάστες και όπως δηλώνουν δεν κατάγονται από το Αφγανιστάν. Γι αυτούς -τόνισε- θα εφαρμοστεί η σερβική νομοθεσία που τους παρέχει το δικαίωμα να καταθέσουν αίτηση ασύλου, ενώ στην περίπτωση που δεν το πράξουν θα απελαθούν.

Εξάλλου, ο υπουργός Εργασίας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούλιν, ο οποίος χειρίζεται το προσφυγικό, εκτίμησε ότι με τη λειτουργία του ενιαίου κέντρου ελέγχου στη Γευγελή θα διευκολυνθεί το έργο της Σερβίας, και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να μειωθούν αισθητά οι προσφυγικές ροές. Προειδοποίησε δε για το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθούν τα κυκλώματα διακινητών, και ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αύξηση του αριθμού μεταναστών που εισέρχονται παράνομα στη Σερβία. Ο κ. Βούλιν εξέφρασε ωστόσο τη βεβαιότητα ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά αυτά τα φαινόμενα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

     
     
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)