to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:35 | 20.01.2022

Κοινωνία

Κλειστά το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου μετά τη χθεσινή επίθεση ακροδεξιών

Υπό κατάληψη βρίσκεται το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου, χωρίς ωστόσο μαθητές να παραμένουν εντός του σχολικού συγκροτήματος


Σύμφωνα με πληροφορίες, νέα αναστάτωση προκλήθηκε σήμερα το πρωί όταν η «Εθνικιστική Νεολαία Θεσσαλονίκης» πέταξε για ακόμη μια φορά τρικάκια έξω από το σχολείο.

Ωστόσο, τα μαθήματα για τους υπόλοιπους μαθητές συνεχίζονται κανονικά μέσω της πλατφόρμας webex, ενώ στο κτήριο του σχολείο παραμένουν καθηγητές υπό το βλέμμα διακριτικής αστυνομικής παρουσίας.

Θυμίζουμε ότι την Τετάρτη, ομάδα 15 ακροδεξιών νεαρών επιτέθηκε και ξυλοκόπησε νέους οι οποίοι καλούσαν τους μαθητές να συμμετάσχουν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο,

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, η συγκεκριμένη ομάδα νεαρών φώναζε εθνικιστικά συνθήματα και στη συνέχεια ανήρτησε πανό με ανάλογο περιεχόμενο στο σχολικό συγκρότημα. Όπως καταγγέλλει μαθητής της Γ’ Λυκείου στο thestival.gr, υπήρχαν μαθητές του σχολείου που χαιρετούσαν ναζιστικά και άλλοι που φώναζαν εθνικιστικά συνθήματα.

Για το περιστατικό, το οποίο σημειώθηκε χθες (19/1/22), εξέδωσε ανακοίνωση η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας το πρωί της Τρίτης, η οποία έκανε λόγο για επίθεση από εξωσχολικών σε μαθητές.

Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση «την ώρα που μαθητές του σχολειού καλούσαν σε γενική συνέλευση μερίδα μαθητών με εξωσχολικούς εμφανίστηκαν στην πόρτα του σχολείου άρχισαν να επιτίθενται λεκτικά στην αρχή και στη συνέχεια με χτυπήματα και προπηλακισμούς προσπαθούσαν να σταματήσουν κάθε συλλογική διαδικασία, κατέβασαν το πανό που ζητούσε «μόρφωση και υγεία για τους μαθητές».

Αλωνίζουν λίγες ώρες μετά την επίσκεψη Θεοδωρικάκου...

Την Τρίτη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος είχε βρεθεί λίγες ώρες πριν στην Θεσσαλονίκη μεταξύ άλλων για συναντήσεις με τον Δήμαρχο Κορδελιού-Ευόσμου Κλεάνθη Μανδαλιανό, παρουσία του υφυπουργού Μακεδονίας και Θράκης Σταύρου Καλαφάτη και του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Μιχαήλ Καραμαλάκη. Και όπως αναφέρει το ίδιο το υπουργείο σε δελτίο Τύπου, «ενημερώθηκε για θέματα εγκληματικότητας και δεσμεύτηκε για ενίσχυση της παρουσίας των αστυνομικών στους δύο δήμους», ενώ στη συνέχεια με δηλώσεις του υποστήριξε ότι «η συνεργασία του υπουργείου με την τοπική αυτοδιοίκηση αναβαθμίζεται με σκοπό την αύξηση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών», ευχαριστώντας μάλιστα τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κ. Ζέρβα  «που στηρίζει ενεργά την πολιτική της κυβέρνησης για απελευθέρωση των πανεπιστημίων από καταλήψεις».

Η πραγματικότητα που βιώνει η εκπαίδευση ωστόσο, περιγράφεται γλαφυρότατα από εκπαιδευτικό του 2ου ΕΠΑΛ, που μιλώντας στο voria.gr αναφέρει πως «υπάρχουν προπηλακισμοί καθηγητών και λεκτικές επιθέσεις, δεν σέβονται κανέναν και κυρίως τις γυναίκες, υπάρχει μια απαξίωση του εκπαιδευτικού. Οι εκπαιδευτικοί φοβούνται πλέον για την σωματική τους ακεραιότητα. Υπάρχουν παραβατικά άτομα, τα οποία κατά καιρούς δημιουργούν προβλήματα αλλά δεν μπορούμε να εντοπίσουμε ποιος κάνει τι κάθε φορά, αν είναι μαθητές ή εξωσχολικοί. Υπάρχουν 700 μαθητές που φοιτούν στο σχολικό συγκρότημα, αρκετοί είναι αυτοί που φορούν μάσκες, κουκούλες. Εμείς δίνουμε μάχη να κρατήσουμε το σχολείο, κάνουμε ό,τι μπορούμε αλλά δεν είμαστε αστυνομικοί, ούτε ντεντέκτιβ, ο ρόλος μας είναι παιδαγωγικός».

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχα επεισόδια είχαν συμβεί και προ μηνών τόσο στα δύο ΕΠΑΛ του Ευόσμου όσο και στα αντίστοιχα δύο ΕΠΑΛ της Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης.

«Έξω οι φασίστες από τα σχολεία μας»

Με ανακοίνωσή της η Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης διαμηνύει «Έξω οι φασίστες από τα σχολεία μας» και καλεί στις σημερινές κινητοποιήσεις πολίτες, εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές».

Όπως τονίζει στο σχετικό κείμενο, τα τελευταία γεγονότα στο ΕΠΑΛ Ευόσμου αποτελούν «οργανωμένη δράση μελών φασιστικών ομάδων, με συμμετοχή και εξωσχολικών», που επιτέθηκαν σε «μαθητές που καλούσαν σε ΓΣ και στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης  20/1». Παράλληλα, «κατέβασαν το πανό που ζητούσε "μόρφωση και υγεία για τους μαθητές"».

Ακολούθησε την επόμενη ημέρα παρουσία τους με συμμετοχή εξωσχολικών στο χώρο, όπου «πέταξαν τρικάκια με εθνικιστικό  περιεχόμενο  και κόλλησαν αφίσες εθνικιστικών ομάδων, ενώ προέτρεπαν και στη μη χρήση μάσκας».

«Επίμονα το 2ο ΕΠΑΛ έχει ζητήσει τη φύλαξη του σχολείου, χωρίς να έχει εισακουστεί», τονίζουν οι εκπαιδευτικοί, ενώ «την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός  Εσωτερικών έκανε δηλώσεις για την επιβολή  ‘‘του νόμου και της τάξης’’ στα Πανεπιστήμια και τους δημόσιους χώρους χωρίς να πει ούτε μία λέξη για τη φασιστική βία στα ΕΠΑΛ του Ευόσμου».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)