to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:02 | 30.11.2012

Διεθνή

Το κλείσιμο του Megaupload έφερε μείωση κερδών για τις κινηματογραφικές εταιρείες αντί για αύξηση!

Οι "πειρατές" είναι οι καλύτεροι καταναλωτές. Η φράση αυτή έχει ακουστεί ξανά και ξανά άπειρες φορές. Ως εκ τούτου, δε θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη για μεγάλη μερίδα ατόμων το άκουσμα ότι το κλείσιμο του Megaupload νωρίτερα αυτή τη χρονιά είναι αρνητικές επιπτώσεις στα έσοδα του box office.


Τα τελευταία ευρήματα προκύπτουν από μια εργασία με τον τίτλο "Piracy and Movie Revenues: Evidence from Megauload", που διεξήχθη τον περασμένο μήνα από τα Munich School of Management (LMU) και Copenhagen Business School (CBS). Περιληπτικά αναφέρεται:

Σε αυτή την εργασία κάνουμε χρήση ενός, κατά κάποιου τρόπου, πειράματος στην "αγορά" του παράνομου downloading για την μελέτη των εσόδων του box office.

Εξωγενείς μεταβολές προέρχονται από την απρόσμενη διακοπή της δημοφιλούς πλατφόρμας διαμοιρασμού αρχείων Megaupload στις 19 Ιανουαρίου 2012. Η στρατηγική για την εκτίμηση βασίζεται στην προσέγγιση της διαφοράς ανάμεσα σε διαφορές.

 Συγκρίναμε τα έσοδα του box office πριν και μετά το κλείσιμο του Megaupload με μια συγκεκριμένη ομάδα ταινιών που δεν επηρεάστηκαν από το κλείσιμο.

Στη μελέτη αναλύθηκαν εβδομαδιαία στατιστικά από 1344 ταινίες σε 49 χώρες κατά τη διάρκεια μιας πενταετίας. Αυτή είναι η ουσία των αποτελεσμάτων: "Σε όλες των περιπτώσεων διαπιστώθηκε ότι η διακοπή λειτουργίας του Megaupload είχε αρνητικές, και σε ορισμένες περιπτώσεις αμελητέες επιδράσεις στα έσοδα του box office".

Δεν επηρεάστηκαν όλες οι ταινίες αρνητικά: "Για την κατηγορία των blockbusters (προβολές σε παραπάνω από 500 "οθόνες") το πρόσημο είναι θετικό και σε μερικές περιπτώσεις σημαντικά θετικό".

Οι ερευνητές προσπαθούν να εξηγήσουν το γεγονός ότι τα μεγάλα blockbusters "κέρδισαν" αλλά τα γενικά έσοδα μειώθηκαν:

Τα αντιφατικά μας ευρήματα προδιαθέτουν στην υιοθέτηση της θεωρητικής σκοπιάς των επιπτώσεων της (κοινωνικής) δικτύωσης, όπου το file-sharing λειτουργεί ως μηχανισμός για τη διάδοση πληροφοριών σχετικά με ένα προϊόν με μηδενική ή χαμηλή προθυμία διάθεσης χρημάτων από τους χρήστες. Το φαινόμενο διασποράς πληροφοριών μέσω των παράνομων λήψεων φαίνεται ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις ταινίες με μικρότερο κοινό θέασης.

 "Παραδοσιακές" θεωρίες που προβλέπουν αντικατάσταση μπορεί να είναι περισσότερο εφαρμόσιμες σε blockbusters.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η "βουτιά" των εσόδων ήταν προβλεπόμενη για ταινίες μεσαίου και μικρότερου μεγέθους, καθώς οι περισσότεροι προτιμούμε να δούμε κάποια μεγάλη υπερπαραγωγή με τους φίλους μας, ανεξάρτητα με το τι συμβαίνει στο Διαδίκτυο. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι απαραίτητη η "προώθηση" από στόμα σε στόμα από άτομα που χρησιμοποίησαν το Megaupload για τον διαμοιρασμό ταινιών.

Αυτή φυσικά είναι μόνο μια εργασία και είναι σίγουρο ότι θα διεξαχθούν περισσότερες μελέτες που θα αναλύσουν βαθύτερα τα δεδομένα. Μέχρι τότε όμως, ο διάδοχος του Megaupload, Mega, θα έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία.



Πηγή: technewz.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)