to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:00 | 03.02.2019

Πολιτική

Κλείσιμο της «ψαλίδας» ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στο 2%, στη δημοσκόπηση της «Documento»

Ανατροπή του πολιτικού σκηνικού δείχνει μεγάλη πανελλαδική δημοσκόπηση της Vox Pop Analysis, που δημοσιεύει η εφημερίδα Documento.


Από το 4,6% τον Ιούλιο η ψαλίδα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έκλεισε στο 3,5% τον Σεπτέμβριο και έφτασε στο 2% τώρα

Η τρίτη δημοσκόπηση της Vox Pop Analysis που δημοσιεύει σήμερα το Documento διεξάχθηκε από τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου μέχρι την Τρίτη 29 Ιανουαρίου, συνεπώς συνέπεσε με την εξαγγελία του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο για την αύξηση του κατώτατου μισθού και φυσικά με την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών στο ελληνικό κοινοβούλιο λίγες ημέρες πριν.

Το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η ψαλίδα μεταξύ των δύο κομμάτων κλείνει ακόμη περισσότερο, με τη ΝΔ να προηγείται κατά 2 μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στη δημοσκόπηση του περασμένου Σεπτεμβρίου η διαφορά ήταν 3,5 μονάδες και σε εκείνη του Ιουλίου του 2018 στις 4,6.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι το 64% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η συμφωνία των Πρεσπών «δεν θα είναι» ή «μάλλον δεν θα είναι» προς το συμφέρον της χώρας. Πιθανότατα δηλαδή το εν λόγω ποσοστό να απαντά συναισθηματικά για το πώς βλέπει γενικότερα τη συμφωνία και το ενδεχόμενο ένα άλλο κράτος να χρησιμοποιεί το όνομα «Μακεδονία» έστω και με γεωγραφικό προσδιορισμό. Ωστόσο η εκτίμηση αυτή δεν μοιάζει να επηρεάζει, σε σημαντικό τουλάχιστον βαθμό, τη στάση του κόσμου μπροστά στην κάλπη. Μάλιστα όσο πιο ενημερωμένος είναι κάποιος για τη συμφωνία τόσο τείνει να την αποδεχτεί.

Σε κάθε περίπτωση το κυβερνών κόμμα από τον Ιούλιο του 2018, όταν το Documento δημοσίευσε την πρώτη δημοσκόπηση της Vox Pop Analysis, ψαλιδίζει συνεχώς τη διαφορά του με τη ΝΔ. Τότε η ψαλίδα μεταξύ των δύο κομμάτων ήταν 4,6 μονάδες, για να πέσει στις 3,5 τον περασμένο Σεπτέμβριο και ακόμη περισσότερο, στις 2 μονάδες, σήμερα.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα κόμματα, δείχνει να εδραιώνεται η εκτίμηση ότι η επόμενη Βουλή θα είναι πεντακομματική (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Χρυσή Αυγή, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ), ενώ σε περίπτωση που εισέλθει και έκτο κόμμα, αυτό, όπως είναι σήμερα η κατάσταση, θα τοποθετείται δεξιότερα της ΝΔ.

Δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προηγείται πλέον στην ερώτηση «Ποιος πιστεύετε ότι είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός;» συγκεντρώνοντας την προτίμηση του 29,2% των ερωτηθέντων, με το 28,4% να απαντά «ο Κυριάκος Μητσοτάκης». «Κανένας από τους δύο» απαντά το 39,9%. Οσον αφορά, τέλος, το μείζον ζήτημα της πολιτικής ατζέντας, για πρώτη φορά το κυβερνών κόμμα ισοβαθμεί στο ζήτημα της καταπολέμησης της ανεργίας (προνομιακό μέχρι πρόσφατα πεδίο της ΝΔ) με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο η Πειραιώς διατηρεί σαφές προβάδισμα στο ζήτημα της ανάπτυξης και της ασφάλειας, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ υπερέχει σε όλα τα υπόλοιπα θέματα, όπως η διαχείριση και η καταπολέμηση της διαφθοράς, το κοινωνικό κράτος και οι εργασιακές σχέσεις.

Ακόμη ένα ενδιαφέρον πολιτικό συμπέρασμα που συνάγεται από τη δημοσκόπηση της Vox Pop Analysis είναι ότι αυτήν τη φορά από την τάση συρρίκνωσης των λεγόμενων «μικρών» κοινοβουλευτικών κομμάτων δείχνει να ευνοείται και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, η συσπείρωση του κυβερνώντος κόμματος παραμένει ακόμη σε πολύ χαμηλά επίπεδα, σε αντίθεση με εκείνη της ΝΔ. Εντούτοις αυξήθηκε σε σχέση με τη δημοσκόπηση του περασμένου Σεπτεμβρίου, γεγονός που του επιτρέπει να ελπίζει ότι μπορεί να καλύψει τη διαφορά που το χωρίζει από τη ΝΔ. 

Κλείνει κι άλλο η ψαλίδα 

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ λαμβάνει ποσοστό 29,5% (ίδιο με του Σεπτεμβρίου), ο ΣΥΡΙΖΑ 27,5% (από 26%), 9,2% από 8,1% η Χρυσή Αυγή, 4,8% από 5,6% το ΚΙΝΑΛ και 3,5% από 4% το ΚΚΕ. Κάτω από το όριο εισόδου στη Βουλή (3%) βρίσκονται το Ποτάμι (0,7%), οι ΑΝΕΛ (0,9%), η Ενωση Κεντρώων (1,9%), η Ελληνική Λύση (2,2%), το ΜέΡΑ25 (0,7%), η Δημιουργία, Ξανά (0,9%), η Πλεύση Ελευθερίας (1,3%), η ΛΑΕ (0,9%), η ΑΝΤΑΡΣΥΑ (0,9%), η Κοινωνία (0,7%) και ο ΛΑΟΣ (0,5%). Τα λοιπά κόμματα παίρνουν 2,3%, ενώ «Δεν έχω αποφασίσει» απαντά το 5,6%, «λευκό/άκυρο» το 2,4%, «Δεν θα ψηφίσω» το 1,4% και «Δεν θέλω να απαντήσω» το 2,2%.

Στην παράσταση νίκης και την ερώτηση «Ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα έρθει πρώτο στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές;» το 55,8% απαντά «η ΝΔ», το 27,4% «ο ΣΥΡΙΖΑ», το 6,5% απαντά «άλλο», ενώ το 9,1% απαντά «δεν γνωρίζω» και 1,3% δεν απαντά.

Η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει χαμηλή και συγκεκριμένα βρίσκεται στο 65,99% από 57,59% του περασμένου Σεπτεμβρίου, ενώ της ΝΔ βρίσκεται στο 82,01% από 77,9% τον Σεπτέμβριο.

Στην ερώτηση «Ποιο από τα παρακάτω κόμματα θα μπορούσατε να ψηφίσετε;» το 33,3% των ερωτηθέντων «ίσως» ή «σίγουρα» θα ψήφιζε τον ΣΥΡΙΖΑ και το 61% δεν θα τον ψήφιζε ποτέ, ενώ τη ΝΔ «ίσως» και «σίγουρα» θα ψήφιζε το 43,4%, ενώ δεν θα την ψήφιζε ποτέ το 49,5%. Το πιο υψηλό ποσοστό αποδοκιμασίας συγκεντρώνουν οι ΑΝΕΛ, καθώς δεν θα τους ψήφιζε ποτέ το 83,3%, και ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 74,4%.

Ο Τσίπρας καταλληλότερος 

Στο ερώτημα «Ποιος πιστεύετε ότι είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός;» το 29,2% θεωρεί τον Αλ. Τσίπρα, το 28,4% τον Κυρ. Μητσοτάκη, το 39,9% δεν εγκρίνει κανέναν από τους δύο, το 1,9% δεν γνωρίζει, ενώ δεν απάντησε το 0,6%.

Ενδιαφέρον έχουν και οι απαντήσεις στα ερωτήματα σχετικά με το ποια κυβέρνηση μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τα θέματα-προβλήματα της καθημερινότητας: στην καταπολέμηση της διαφθοράς το 29,3% απαντά «μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ» και μόλις το 19,4% «μια κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ»• στην ανάπτυξη της χώρας το 26,9% απαντά «ο ΣΥΡΙΖΑ» και το 35% «η ΝΔ»• στη δίκαιη φορολογική πολιτική το 26,8% απαντά «ο ΣΥΡΙΖΑ» και το 25,6% «η ΝΔ»• στο κοινωνικό κράτος το 30,8% «ο ΣΥΡΙΖΑ» και το 23,4% «η ΝΔ»• στη βελτίωση των εργασιακών σχέσεων το 30% απαντά «ο ΣΥΡΙΖΑ» και το 23,8% «η ΝΔ» και, τέλος, στην ασφάλεια της χώρας το 24,3% «ο ΣΥΡΙΖΑ» και το 34,7% «η ΝΔ».

Στο ερώτημα «Η συμφωνία των Πρεσπών θα είναι προς το συμφέρον της χώρας;» το 54,7% απαντά «όχι», το 9,5% «μάλλον όχι», το 21,4% «ναι», το 11,1% «μάλλον ναι», ενώ το 2,8% απαντά «Δεν γνωρίζω» και το 0,6% δεν απαντά.

Επίσης, το 65,3% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η χώρα οδεύει «μάλλον προς τη λάθος κατεύθυνση», το 31,2% «Μάλλον προς τη σωστή κατεύθυνση», το 2,7% απαντά «Δεν γνωρίζω», ενώ το 0,9% δεν απάντησε. Για την προσωπική του οικονομική κατάσταση το επόμενο διάστημα το 42,7% πιστεύει ότι θα επιδεινωθεί, το 31,2% ότι θα μείνει ίδια, το 20,2% ότι θα βελτιωθεί, «Δεν γνωρίζω» απάντησε το 5,7%, ενώ δεν απάντησε το 0,2%.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗΣ

Εταιρεία: Voxpop Analysis IKE. Εντολέας: Documento. Ημερομηνία διεξαγωγής: Η έρευνα διενεργήθηκε από τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου μέχρι την Τρίτη 29 Ιανουαρίου. Μέθοδος: Η δειγματοληψία έγινε με river sampling από το διαδίκτυο με αλγοριθμική δειγματοληψία στον γενικό πληθυσμό (ηλικία 17+) και στη συνέχεια με ειδική στόχευση στο φύλο και στην ηλικία (ηλικιακή ομάδα 65+) με χρήση δομημένου ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου. Τα καλώς συμπληρωμένα ερωτηματολόγια ανήλθαν σε 7.536. Από αυτά εξάχθηκε ένα τυχαίο και αντιπροσωπευτικό δείγμα με βάση το φύλο, την ηλικία, τη γεωγραφία (σε επίπεδο περιφέρειας) και την ψήφο στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Διάστημα εμπιστοσύνης: 95%. Μέγιστο περιθώριο σφάλματος: +/-3,5%. Αρ. Μητρώου ΕΣΡ 63. Η έρευνα διενεργήθηκε βάσει των κανόνων της ESOMAR για τη διαδικτυακή έρευνα

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)