to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:28 | 10.12.2014

πηγή: Αυγή

Οικονομία

Κλειδώνει σήμερα η παράταση του Μνημονίου

Σήμερα κλειδώνει η παράταση του Μνημονίου, στη συνεδρίαση των προέδρων των οικονομικών εμπειρογνωμόνων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (EuroWorking Group).


Έντονη ανησυχία επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς μετά την απόφαση του Eurogroup για δίμηνη παράταση, ακολούθησε το «κραχ» στο χρηματιστήριο (-12,78% ο γενικός δείκτης) και η άνοδος των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων κοντά στο 8%.

Χθες το βράδυ εστάλη η επιστολή της Ελλάδας για τη δίμηνη παράταση και τη γραμμή ECCL σε όλα τα αρμόδια θεσμικά όργανα και στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (EFSF/ESM).

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ «το συμβούλιο βλέπει ευνοϊκά ένα αίτημα για τεχνική παράσταση δύο μηνών», κατά το οποίο η Ελλάδα θα χρησιμοποιεί τα «κεφάλαια ασφαλείας» για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Συνεπώς, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου η χρηματοδότηση της χώρας είναι δεδομένη.

Βέβαια, για να οριστικοποιηθεί το δίμηνο και να μην ανοίξει ξανά το ίδιο παζάρι, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση της τρόικας στις αρχές του 2015. Και για να γίνει αυτό έφτασαν χθες στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκιά της για να ελέγξουν τα στοιχεία, στα οποία βασίζονται οι εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού στον προϋπολογισμού του 2015.

Η άφιξη αυτή είναι «ένα πρώτο θετικό βήμα», σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Το επόμενο απαραίτητο βήμα θα είναι να πειστούν από αυτά τα στοιχεία, καθώς το ΔΝΤ, μέχρι χθες τουλάχιστον, επέμενε ότι το δημοσιονομικό κενό είναι 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Συνεπώς, το παζάρι συνεχίζεται για το τι θα ακολουθήσει την παράταση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)