to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:27 | 24.01.2014

πηγή: megatv.com

Οικονομία

"Κλειδώνει" το νέο σύστημα αποδείξεων

Μετά από αλλεπάλληλα... "μπρος-πίσω", το υπουργείο Οικονομικών κατέληξε τελικά σήμερα στο θέμα των αποδείξεων, ξεκαθαρίζοντας ότι θα μετρούν για την εφορία, στο 50% της αξίας τους, οι δαπάνες από super markets και για καύσιμα, καθώς το αναγκαίο ύψος αποδείξεων περιορίστηκε στο 10% του εισοδήματος, από 25% που ίσχυε έως τώρα.


Επίσης, από την υποχρέωση συλλογής αποδείξεων δεν θα εξαιρεθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, καθώς σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα στην κάλυψη του αναγκαίου ποσού.

Με βάση την απόφαση του ΥΠΟΙΚ, για εισόδημα 10.000 ευρώ, οι αναγκαίες αποδείξεις είναι 1.000 ευρώ. Έτσι, για μηνιαία δαπάνη 400 ευρώ σε super markets - καύσιμα, η εφορία παρότι θα μετράει τις μισές, δηλαδή 2.400 ευρώ, το ποσό υπερκαλύπτεται.

Οι αναγκαίες αποδείξεις καλύπτονται ακόμα κι αν οι μηνιαίες δαπάνες σε super markets- καύσιμα είναι 200 ευρώ, καθώς θα μετρήσουν 1.200 ευρώ.

Για εισόδημα 20.000 ευρώ, οι αναγκαίες αποδείξεις είναι 2.000 ευρώ, ποσό που υπερκαλύπτεται με μηνιαίες δαπάνες 400 ευρώ για τρόφιμα και καύσιμα.

Εάν, όμως, οι δαπάνες αυτές περιορίζονται στα 200 ευρώ το μήνα, τότε ο εν λόγω φορολογούμενος θα πρέπει να καλύψει 800 ευρώ από άλλες δαπάνες.

Ειδικά για τα χαμηλότερα εισοδήματα, η συγκέντρωση αποδείξεων μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη, αφού πέρα από το "ψαλίδισμα" των αποδείξεων για τρόφιμα και καύσιμα, μεγάλες ανελαστικές δαπάνες εξακολουθούν να μην μετράνε στην εφορία.

Συγκεκριμένα, δεν μετράνε οι αποδείξεις ούτε για λογαριασμούς ΔΕΚΟ, ούτε για κοινόχρηστα, ούτε για ενοίκια κύριας και φοιτητικής κατοικίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)