to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:36 | 08.01.2021

Κοινωνία

«Κλειδώνει» το άνοιγμα των δημοτικών τη Δευτέρα - Ξεκίνησε η τηλεκπαίδευση για γυμνάσια και λύκεια

Εξ αποστάσεως άρχισαν σήμερα το πρωί τα μαθήματα για τους μαθητές και τις μαθήτριες των Γυμνασίων και των Λυκείων - Οριστική μοιάζει η απόφαση για άνοιγμα των δημοτικών και νηπιαγωγείων τη Δευτέρα 11/1


Εξ αποστάσεως άρχισαν σήμερα το πρωί τα μαθήματα για τους μαθητές και τις μαθήτριες των Γυμνασίων και των Λυκείων. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών, προκειμένου να επανεξετάσει τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα έχουν προκύψει και να αποφανθεί για το εάν και πότε τα μαθήματα σε Γυμνάσια και Λύκεια θα συνεχιστούν δια ζώσης.

«Κλείδωσε» το άνοιγμα των δημοτικών τη Δευτέρα 

Παράλληλα, φαίνεται πως είναι οριστική πλέον η απόφαση για άνοιγμα των δημοτικών και των νηπιαγωγείων, παρά τις χθεσινές ενδοκυβερνητικές παλινωδίες.

Έτσι, η νέα υφυπουργός Παιδείας, αρμόδια την Πρωτοβάθμια την Δευτεροβάθμια και την Ειδική Αγωγή, Ζέττα Μακρή, εμφανίστηκε στην εκπομπή Kοινωνία ώρα Mega όπου επιβεβαίωσε την επαναλειτουργία των σχολείων, λέγοντας πως «οι θέσεις του υπουργείου ήταν ξεκάθαρες. Όταν το επιτρέπουν οι λοιμωξιολόγοι, τα σχολεία ανοίγουν. Οι λοιμωξιολόγοι ήταν κατηγορηματικοί ότι τα δημοτικά πρέπει και μπορούν να ανοίξουν. Και το υπουργείο Παιδείας πήρε τις ανάλογες αποφάσεις».

Είπε πως  η μεταδοτικότητα στα δημοτικά είναι πολύ μικρή, ότι η επαναλειτουργία θα συνοδευτεί με μια σειρά μέτρων όπως «διαφορετικές ώρες προσέλευσης, διαφορετική ώρα αναχώρησης και διαφορετικά διαλείμματα» τα οπόια θα αποφασίζονται από τις εκάστοτε σχολικές επιτροπές, ενώ έκανε λόγο ότι «είναι σε πλήρη συνεννόηση και αρμονία η υπουργός Παιδείας με την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων».

Το ποια τάξη θα πηγαίνει νωρίτερα και ποια αργότερα θα αποφασίζεται από το κάθε σχολείο και την σχολική επιτροπή. Το μέτρο αυτό θα ισχύει στα σχολεία που έχουν πολλούς μαθητές. Κάθε τάξη επίσης θα βγαίνει διαφορετικές ώρες για διάλειμμα, ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός.

Μη ομόφωνη η εισήγηση των ειδικών

Η απόφαση πάντως δεν ήταν ομόφωνη, επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο τον «διχασμό» των εμπειρογνωμόνων σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των σχολείων, αφού αρκετοί ήταν αντίθετοι με το άνοιγμα γενικώς των σχολείων. Εδώ και καιρό έχουν διαφανεί οι διαφορές των επιστημόνων τόσο εντός όσο και εκτός της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας για το άνοιγμα των σχολείων, με μια μερίδα να τάσσεται με την απόφαση της κυβέρνησης για προτεραιότητα στην επιστροφή των μαθητών στα σχολεία και μια άλλη μερίδα να εμφανίζεται πιο επιφυλακτική.

Για την ανάγκη του ανοίγματος των σχολείων σε συνδυασμό όμως με προσεκτικά μέτρα για τον κοροναϊό έκανε λόγο ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής γενετικής του Πανεπιστημίου Γενεύης. Μιλώντας στο Open, τόνισε πως πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία. Τα πράγματα είναι αρκετά ασταθή ώστε να μπορεί κάποιος να προβλέψει με ακρίβεια.

Το άνοιγμα πάντα έχει ρίσκο ανέφερε αρχικά ο κ. Δερμιτζάκης και συνέχισε: «Κοινωνικά, τα σχολεία είναι υψηλής προτεραιότητας. Είναι μεγάλο το κόστος να μένουν τα παιδιά στο σπίτι». Από την άλλη, υπάρχουν ειδικοί όπως ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, που τάχθηκαν κατά της επιστροφής στα θρανία λόγω των επιβαρυμένων επιδημιολογικών δεδομένων.

«Έχει ληφθεί μία απόφαση, να ελπίσουμε να είναι όλα ομαλά, γιατί έχουμε δύσκολο δρόμο», αρκέστηκε συγκεκριμένα να σχολιάσει τη χθεσινή απόφαση της Επιτροπής για άνοιγμα των νηπιαγωγείων, δημοτικών και ειδικών σχολείων και στις «κόκκινες περιοχές» ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» και τον ΑΝΤ1. Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Ειδικών, αρνήθηκε να σχολιάσει την απόφαση που δεν ήταν ομόφωνη, χαρακτηρίζοντας «φυσιολογικό» το να υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των επιστημόνων.

Τι θα γίνει με τη Γ’ Λυκείου – Πότε θα έχουμε αποφάσεις για τις υπόλοιπες σχολικές βαθμίδες

Άγνωστο παραμένει πότε θα δοθεί το πράσινο φως για να ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια καθώς οι ειδικοί αναμένεται να συνεδριάσουν την ερχόμενη εβδομάδα για να εκτιμήσουν επιδημιολογικά την κατάσταση.

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο οι μαθητές της Γ’ Λυκείου να επιστρέψουν νωρίτερα στα θρανία σε σχέση με τους υπόλοιπους μαθητές του Λυκείου, αλλά και του Γυμνασίου. Πάντως, η όποια συζήτηση και αποφάσεις για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα γίνουν περί τα μέσα του μήνα, δηλαδή στις 15-20 Ιανουαρίου, όταν οι λοιμωξιολόγοι θα μπορέσουν να επαναξιολογήσουν τα δεδομένα και να δουν τον αντίκτυπο των γιορτών στην πορεία της πανδημίας.

Όπως είπε στο MEGA, η καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, Ελένη Γιαμαρέλλου:

«Η Γ’ Λυκείου είναι ενήλικα παιδιά, συμπεριφέρονται όπως όλοι μας, και για αυτά αντιμετωπίζουμε το θέμα της πιθανής διασποράς του ιού. Επειδή αυτά τα παιδιά είναι σε μια κρίσιμη θέση γιατί πρέπει να δώσουν εξετάσεις, είναι επόμενο να θέλουμε κάπως να τα βοηθήσουμε. Αποφασίστηκε ότι θα έχουν δυνατότητα να γίνεται τεστ όποτε το ζητήσουν και ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα μπορεί να αποφασιστεί και να γίνεται κατά διαστήματα κανονικό τεστ. Έχουμε κουβεντιάσει πολύ για την Γ’ Λυκείου. Δεν έχει αποφασιστεί κάτι ακόμα. Θα περιμένουμε και τα επιδημιολογικά δεδομένα, η εβδομάδα που έχουμε μπροστά μας είναι κρίσιμη, γιατί θα δούμε τι κάναμε τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Υπάρχει πιθανότητα η Γ’ Λυκείου να ανοίξει πριν τις υπόλοιπες τάξεις. Για να ξέρουμε τι διασπορά έχει γίνει από ένα γεγονός με συνωστισμό, πρέπει να περάσουν 15 ημέρες».

Μ. Τζούφη: «Απόλυτο αλαλούμ και πλήρης διαχειριστική ανεπάρκεια»

Η αναπλ. τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ τόνισε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91.4» πως «η κυβέρνηση δε λαμβάνει υπόψη τη γνώμη των επιστημόνων, ενώ με αντιφατικές δηλώσεις επιτείνει την αγωνία και την αβεβαιότητα», υπενθυμίζοντας την πρόσφατη δήλωση του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα για άνοιγμα όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης στις 11 Ιανουαρίου.

Παράλληλα, επεσήμανε πως το υπουργείο Παιδείας δεν έχει πράξει τίποτα για την ομαλή επαναλειτουργία των σχολείων, αγνοώντας τις προτάσεις των ειδικών, των εκπαιδευτικών και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. «Δε μερίμνησε για την αραίωση των μαθητών και τη λειτουργία με εναλλασσόμενο ωράριο, δεν εξασφάλισε την τακτική διενέργεια δωρεάν τεστ για μαθητές και εκπαιδευτικούς».

Η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ανέφερε ως παράδειγμα αρνητικής αντιμετώπισης, τον τρόπο που λειτούργησαν τα Ειδικά Σχολεία όλο αυτό το διάστημα, υπογραμμίζοντας τις πολλές και σημαντικές ελλείψεις στο προσωπικό και την απουσία διαγνωστικών τεστ.

Τέλος, και υπό το πρίσμα της πανδημίας, κάλεσε την κυβέρνηση να μην εφαρμόσει την Τράπεζα Θεμάτων, αποκλείοντας χιλιάδες μαθητές από την πρόσβαση στα ΑΕΙ, όπως και να ανακοινώσει άμεσα την περικοπή της ύλης των Πανελλαδικών Εξετάσεων, σύμφωνα με τις εισηγήσεις των εκπαιδευτικών.

ΚΚΕ: «Σοβαρές συνέπειες στη μόρφωση»

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σχολιάζει σε ανακοίνωσή του:

«Σήμερα, το αναγκαίο και αυτονόητο είναι πώς θα βρεθούν ξανά μαζί μαθητές και εκπαιδευτικοί με ασφάλεια στα σχολεία. Αυτό σημαίνει: περισσότεροι εκπαιδευτικοί, περισσότερες αίθουσες και τεστ παντού. Όσο δεν γίνονται αυτά,
χάνεται πολύτιμος χρόνος.

Τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά ανοίγουν χωρίς τα απαραίτητα μέτρα, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια μένουν κλειστά για τρεις μήνες, τα Πανεπιστήμια είναι κλειστά για έναν χρόνο με σοβαρές συνέπειες στη μόρφωση, στην ψυχολογία, στην κοινωνικοποίηση μαθητών και φοιτητών. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες!»

Πληροφορίες από in.gr και real.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)