to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:53 | 25.05.2012

πηγή: https://left.gr/95

Οικονομία

Κλεγκ: Έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα έφερνε «αλυσιδωτή αστάθεια»

Μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα πυροδοτούσε μια «αλυσιδωτή αντίδραση αβεβαιότητας» που θα έπληττε τον τραπεζικό τομέα στη Βρετανία, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ αργά το βράδυ της Πέμπτης.


Ο Νικ Κλεγκ προειδοποίησε ότι μια ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση δεν θα έλυνε τα προβλήματα στην Ευρωζώνη, αλλά αντιθέτως θα δημιουργούσε ακόμη μεγαλύτερη αστάθεια στην Ευρώπη και στην παγκόσμια οικονομία.

Σε μια συγκυρία που «οι οικονομίες είναι τόσο εύθραυστες όσο είναι τώρα», υποστήριξε ο Κλεγκ σε συνέντευξή του στην εκπομπή Newsnight του BBC,  «δεν είναι λογικό να τάσσεται κανείς υπέρ της επιπρόσθετης αστάθειας και μάλιστα σε αυτό το βαθμό», παρουσιάζοντας ένα τέτοιο σενάριο «ως μια πορεία για να βγούμε από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε».

«Δεν νομίζω ότι η αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη μπορεί καθ' οιονδήποτε τρόπο να περιγραφεί ως μια συνταγή για την επιτυχία» πρόσθεσε ο Κλεγκ, επικεφαλής του κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, ήσσονος εταίρου στην κυβέρνηση των Συντηρητικών υπό τον Ντέιβιντ Κάμερον. «Η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα αύξανε, αντί να μειώσει, την αβεβαιότητα» σημείωσε.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση της Βρετανίας καλεί τις τράπεζες της χώρας να καταρτίσουν σχέδια για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων για μια περίοδο έξι μηνών. 

Η κεντρική τράπεζα της Βρετανίας έχει προειδοποιήσει πως είτε υπάρξει είτε όχι διάλυση της Ευρωζώνης, η βραχυπρόθεσμη προοπτική μπορεί να είναι επώδυνη για την βρετανική οικονομία όπως και για την υπόλοιπη ΕΕ.

Ο Νικ Κλεγκ τόνισε στην διάρκεια της συνέντευξης πως συμφωνεί με την άποψη ότι σε περίπτωση διάλυσης της Ευρωζώνης, οι βρετανικές τράπεζες θα δέχονταν πλήγματα λόγω της έκθεσής τους στην διατραπεζική αγορά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)