to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:39 | 10.07.2018

Πολιτική

Το ΚΚΕ «τρομοκρατεί» τους εργαζόμενους να μην προβαίνουν σε καταγγελίες στο ΣΕΠΕ;

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, από το βήμα της Βουλής, προσπάθησε να πείσει ότι είναι επικίνδυνες οι καταγγελίες των εργαζομένων στην Επιθεώρηση Εργασίας


Από τη στιγμή που ο εργαζόμενος θα καταγγείλει στην Επιθεώρηση Εργασίας δεν πιάνει δουλεία, μπαίνει σε black list σε ολόκληρο τον κλάδο, ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας.

Το κόμμα του... λαού τρομοκρατεί τους εργαζόμενους να μην καταγγέλλουν και να μη διεκδικούν τα δικαιώματά τους;

Η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, απαντώντας στον κ. Παφίλη, ανέφερε πως επί της ουσίας παροτρύνει τους εργαζόμενους να μην προσφεύγουν και να κάνουν καταγγελίες στο ΣΕΠΕ γιατί θα χάσουν την δουλειά τους.

Υπενθυμίζεται ότι στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από την Ολομέλεια προβλέπεται μείωση του προστίμου για την αδήλωτη εργασία, εφόσον ο εργοδότης προσλάβει τον εργαζόμενο.

Ως εκ τούτου, η αρχιτεκτονική του προστίμου, από αμιγώς εισπρακτική και τιμωρητική λογική θα κινείται πλέον σε μία λογική απόδοσης δικαιοσύνης προς τον εργαζόμενο που ήταν αδήλωτος, δίνοντας πολύ μεγάλο κίνητρο για να γίνουν όσο το δυνατόν πιο μεγάλες χρονικά συμβάσεις εργασίας αλλά και διευκολύνοντας την καταγγελία περιστατικών «μαύρης» εργασίας από τους ίδιους τους εργαζόμενους, οι οποίοι θα έχουν κίνητρο να προβούν σε καταγγελία. 

Για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο επιβάλλεται πρόστιμο 10.500 ευρώ στον εργοδότη και αναδρομική καταβολή ασφαλιστικών εισφορών τριών μηνών. Το πρόστιμο προσαυξάνεται σε περιπτώσεις υποτροπής.

Προβλέπεται δυνατότητα έκπτωσης του προστίμου, εφόσον προσληφθεί άμεσα ο αδήλωτος εργαζόμενος με σύμβαση εργασίας πλήρους απασχόλησης και τρίμηνη αναδρομική καταβολή ασφαλιστικών εισφορών. Η έκπτωση θα είναι ανάλογη της διάρκειας της σύμβασης, ενώ ο εργοδότης υποχρεούται να διατηρεί το σύνολο των θέσεων εργασίας και το καθεστώς απασχόλησης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)