to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:03 | 14.12.2012

Πολιτική

ΚΚΕ: Συνεργασία μόνο με... τον εαυτό του

"Δε συνεργαζόμαστε με δυνάμεις που πολέμησαν το ΚΚΕ" επανέλαβε μονότονα η Αλέκα Παπαρήγα στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου αναφορικά με τις θέσεις για το 19ο Συνέδριο του κόμματος που θα γίνει τον Απρίλιο του 2013


Εκτός των κομματικών μέσων, του Ριζοσπάστη και του 902, έξι ακόμη δημοσιογράφοι συμμετείχαν στη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης στον Περισσό, όπου η Αλέκα Παπαρήγα παρουσίασε τις θέσεις για το 19ο Συνέδριο του κόμματος που θα γίνει τον Απρίλιο του 2013. Γνωρίζοντας όμως την ιδιοσυγκρασία της γ.γ., κανείς δεν ήθελε να κάνει την πιο “καυτή” ερώτηση, αυτή που συζητά και όλος ο κόσμος: Φεύγει η Αλέκα;

Τελικά, παίρνοντας όλο το ρίσκο, την έκανε ο Β. Παπαδημητρίου από την ΕΡΑ. Η απάντηση της Αλ. Παπαρήγα κινήθηκε μεν στην αναμενόμενη επιθετικότητα όμως η αοριστία αυτή τη φορά γέννησε ερωτήματα. Οι φράσεις “το ποιος θα είναι Γραμματέας, θα το καθορίσει η νέα ΚΕ” και “έχουμε νέα στελέχη όλων των ηλικιών, πάρα πολύ καλά. Δεν έχει πρόβλημα το ΚΚΕ προσώπων”, απαντούν σε μια κριτική που ασκείται από πολλές μεριές ότι η παραμονή της Αλ. Παπαρήγα στο τιμόνι εξηγείται από την έλλειψη στελεχών, ωστόσο άφησαν ένα παράθυρο ανοιχτό για την επόμενη μέρα που δεν διέφυγε από κανένα.

Αν πάντως η ηγεσία του ΚΚΕ μελετά την αλλαγή στο τιμόνι, τότε  η επιλογή της συνοδεύεται από μια προίκα απομονωτισμού για τους επόμενους: “Με δυνάμεις πολιτικές κι ομάδες που προέκυψαν από διάσπαση του ΚΚΕ, όχι, δε συνεργαζόμαστε, δεν πάνε να λένε ζήτω η δικτατορία του προλεταριάτου; Και θα στο εξηγήσω. Μιλάμε συγκεκριμένα τώρα, ’89, ’90, ’91, μην πάμε μακριά. Αυτές οι δυνάμεις, τη δύσκολη ώρα, των μεγάλων ερωτημάτων και των συγχύσεων, γιατί ανατράπηκε ο σοσιαλισμός και δε μιλάμε τώρα για μέλη και για τον απλό κόσμο, μιλάμε για στελέχη που εκείνη την ώρα άφησαν το καράβι, έκαναν άλλους πολιτικούς σχηματισμούς”.

Όπερ μεθερμηνευόμενον, σημαίνει άρνηση συνεργασίας όχι μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ, τις δυνάμεις που εκπροσωπούν τη διάσπαση του 1991, αλλά και με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μέρος της οποίας αποσχίστηκε από το κόμμα το 1989.

Αυτά είπε η γ.γ. του ΚΚΕ σε ερώτηση που αφορούσε τα σημεία 66 και 67 των θέσεων των οποίων η αντιφατικότητα αντανακλά ίσως διαφορετικές προσεγγίσεις και αναμένεται να συζητηθούν και εντός του Συνεδρίου. Στη μία θέση τονίζεται πως: “Στην πορεία της πολιτικής πάλης είναι ενδεχόμενο να εμφανιστούν πολι­τικές δυνάμεις που εκφράζουν θέσεις μικροαστικών στρωμάτων, συμφω­νούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στον αντικαπιταλιστικό αντιμονοπωλι­ακό χαρακτήρα του κοινωνικοπολιτικού αγώνα, στην αναγκαιότητα αυτός να κατευθύνεται στην εργατική λαϊκή εξουσία – οικονομία. Το ΚΚΕ, διατη­ρώντας την αυτοτέλειά του, θα επιδιώξει την κοινή δράση με αυτές τις δυ­νάμεις, στη στήριξη της Λαϊκής Συμμαχίας”.

Ενώ στην επόμενη σημειώνεται: “Στις συνθήκες του μονοπωλιακού καπιταλισμού εμφανίζονται με δι­άφορες μορφές (άμεση απόσχιση από ΚΚ ή με ρίζα σε παλιότερες αποσχίσεις ή δημιουργία νέων ομάδων -κομμάτων κομμουνιστικής ανα­φοράς) οπορτουνιστικά πολιτικά κόμματα και ομάδες που διαφοροποιού­νται από το ΚΚΕ με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, πρώτ’ απ’ όλα στο κύριο πολιτικό ζήτημα, της μεταρρύθμισης ή επανάστασης. Το ΚΚΕ δεν μπορεί να κάνει καμία πολιτική συνεργασία με αυτές τις πολιτικές δυνάμεις ούτε σε περίοδο συγκέντρωσης δυνάμεων ούτε σε συνθήκες επαναστατικής κατά­στασης”.

Πηγή: mao.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)