to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:30 | 11.11.2012

πηγή: https://left.gr/91

Πολιτική

«Το ΚΚΕ στη Βουλή αφουγκράζεται την Πλατεία;»

Του Νίκου Βούτση


Χωρίς καμιά αμφιβολία ήταν θετικό το αίσθημα που δημιουργήθηκε στους χιλιάδες πολίτες που διαδήλωσαν και επέμειναν να διαδηλώνουν εναντίον των μέτρων με κόντρα τα χημικά αλλά και την καταιγίδα, όταν διαπίστωσαν ότι διαδήλωναν από κοινού όλες οι πολιτικές δυνάμεις της Αριστεράς. Είναι θετική παρακαταθήκη για το ίδιο το μαζικό κίνημα στην πλέον κρίσιμη και δραματική συνάμα για τον λαό μας καμπή των εξελίξεων.

Τα παραπάνω, αυτονόητα για εμάς του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, δίνουν μια θετική ώθηση στην αναγκαία σύγκλιση και την κοινή δράση «από τα κάτω» όλων των αγωνιζόμενων λαϊκών δυνάμεων στην κρίσιμη μάχη για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και για την πολιτική ήττα των δυνάμεων που τις εφαρμόζουν. Προσδίδουν δε μια ιδιαίτερη δυναμική για να γίνει πιο αποτελεσματικός ο αγώνας εναντίον του συμπαραταγμένου μετώπου της οικονομικής και μιντιακής διαπλοκής, που συγκρατεί και δίνει γραμμή στην αποσταθεροποιημένη πολιτική πλειοψηφία.

Σε άλλο μήκος κύματος κινείται συστηματικά η ηγεσία του ΚΚΕ, με καθημερινές δηλώσεις μέσα κι έξω από τη Βουλή. Αφού πρώτα ακούσαμε τα περί «υποκρισίας» του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στη στήριξη της δικής του πρότασης νόμου για την κατάργηση του Μνημονίου, αφού ύστερα εισπράξαμε τα περί «πασαρέλας» και «βαβούρας» για τη διαδικασία περί την προφανή αντισυνταγματικότητα του ν/σ για τα μέτρα, γίναμε δέκτες μαζί με όλο τον ελληνικό λαό και μιας εμβριθούς ανάλυσης του ΚΚΕ, απολύτως αρνητικής για το ζήτημα της προσφυγής σε εκλογές κάτω από την πίεση του λαϊκού παράγοντα.

Σύμφωνα με τη λογική αυτής της ανακοίνωσης, το αίτημα για τις εκλογές δεν αντιστοιχεί στον βαθμό συνειδητοποίησης του μαζικού κινήματος. Δεν πρόκειται όμως εν προκειμένω για τη συνειδητοποίηση των δραματικών συνεπειών από τα μέτρα, ούτε για την ωριμότητα του αιτήματος να ανατραπεί η μνημονιακή πολιτική, οι οποίες βεβαίως δεν αμφισβητούνται. Αυτό που τίθεται ως ανυπέρβλητο εμπόδιο για να αντιστοιχηθούν οι λαϊκές διαθέσεις με την ανάγκη για νέους πολιτικούς συσχετισμούς και για τη στήριξη της εναλλακτικής αριστερής διακυβέρνησης είναι το ότι δεν έχει συνειδητοποιηθεί, κατά την ηγεσία του ΚΚΕ, ότι η εμφανιζόμενη και προκρινόμενη καθ’ όλες τις ενδείξεις εναλλακτική λύση που θα έχει στο κέντρο της τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ είναι μια λύση ενσωματώσιμη στο σύστημα που δημιουργεί αυταπάτες, αντί να λύνει προβλήματα!

Την ίδια ώρα, η συνολική γραμμή όπως αυτή εκτίθεται, κυριολεκτικά, από τον εισηγητή και τους βουλευτές του ΚΚΕ μέσα στη Βουλή στη συζήτηση του Προϋπολογισμού εστιάζεται στην κατηγορία προς τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ότι η πρότασή μας εξαντλείται μέσα στα όρια των πολιτικών που ορίζουν οι Ολάντ, Μόντι αλλά και ο Ραχόι. Επιπροσθέτως δε επαναλαμβάνεται μονότονα ότι ο μόνος δρόμος για να σπάσει ο λαός τα μνημονιακά δεσμά είναι η λαϊκή εξουσία, η έξοδος από την Ε.Ε., η μονομερής διαγραφή του χρέους, η άρνηση και η καθολική σύγκρουση με τον καπιταλισμό ως σύστημα.

Οι προφανείς αντιφάσεις αυτής της πολιτικής αποκαλύπτουν ταυτόχρονα, όπως συχνά έχει συμβεί στην ιστορία του αριστερού κινήματος, την υπερεκτίμηση του κοινωνικού και του πολιτικού αντιπάλου, αλλά και τη βαθύτατη υποτίμηση της δυναμικής του μαζικού κινήματος. Εις επίρρωση αυτής της ανθενωτικής πολιτικής επαναλαμβάνονται και οι γνωστές αιτιάσεις περί «θολούρας» του κινήματος των πλατειών προ ενός έτους, όπου μάλιστα, για να γίνουν πιο πιστευτά τα λεγόμενα, προστίθενται και οι δυνάμεις της Χρυσής Αυγής στους συγκεντρωμένους, γεγονός που βεβαίως δεν ισχύει, καθώς μάλιστα και η ίδια η φασιστική οργάνωση είχε πάρει τότε και παίρνει και τώρα σαφείς αποστάσεις από τις παλλαϊκές κινητοποιήσεις.

Αναρωτιέται κανείς για το αν η ηγεσία του ΚΚΕ κατανοεί το προφανές, δηλαδή το ότι μια τέτοια γραμμή ακραίου σεχταρισμού βοηθάει στη μακροημέρευση αυτής της παραπαίουσας αλλά και άκρως επικίνδυνης πολιτικής τρόικας που συγκυβερνά. Όταν μάλιστα όλες οι πολιτικές δυνάμεις της Αριστεράς επισημαίνουμε ότι η σημερινή κυβέρνηση κινείται στα όρια των τυπικών συνταγματικών δεσμεύσεων και ότι θα κάνουν τα πάντα ώστε να αποτρέψουν τη στρατηγική ήττα των επιλογών τους.

Οι παραπάνω σκέψεις ενισχύουν την αποφασιστική ενωτική μας στάση προς όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς, παρότι σε άλλες εποχές θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα πεδίο σκληρών και διχαστικών αντιπαραθέσεων. Από την πλευρά μας, συνειδητά αποφεύγουμε μια τέτοια εξέλιξη.

Όχι μόνο γιατί η πλατεία και το μαζικό κίνημα δίνουν άλλα, ελπιδοφόρα μηνύματα αριστερών συγκλίσεων. Αλλά και γιατί το μόνο πεδίο που ωριμάζει και μπορεί να στηρίξει την αριστερή εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης είναι το πεδίο των κοινωνικών και ανθρώπινων αναγκών, όπως αυτές προκύπτουν με επιτακτικό τρόπο μέσα στον λαό για την επιβίωσή του και για την αξιοπρέπειά του.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)