to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:52 | 07.07.2013

Πολιτική

Το ΚΚΕ καταγγέλλει δημοσίευμα των Financial Times

Προβοκάτσια σε βάρος του ΚΚΕ και της ευρωκοινοβουλευτικής του ομάδας επιχείρησαν οι Financial Times, σύμφωνα με το 902.gr.


Σε δημοσίευμά της η αμερικάνικη εφημερίδα ισχυρίστηκε ότι οι ευρωβουλευτές του Κόμματος Μπ. Αγγουράκης και Γ. Τούσσας καταψήφισαν τροπολογία για την κατάργηση των «μπόνους» στα στελέχη των χρηματοπιστωτικών ομίλων.

Η απάντηση του 902.gr

Η αθλιότητα των Financial Times, που διαψεύδεται ηχηρά απ' τα πρακτικά της ψηφοφορίας στο ευρωκοινοβούλιο, όπου φαίνεται ότι οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ υπερψήφισαν την τροπολογία, βρήκε πρόθυμους αναμεταδότες στην Ελλάδα. Ειδησεογραφικές κατ' όνομα ιστοσελίδες την αναπαρήγαγαν, δίχως να κάνουν τον κόπο να ερευνήσουν στοιχειωδώς το θέμα. Αλλωστε, σκοπός τους είναι η συκοφάντηση του ΚΚΕ και όχι η έγκυρη ενημέρωση των αναγνωστών τους.

Σε δήλωση προέβη η Ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ σχετικά με τη συκοφαντία της εφημερίδας «FINANCIAL TIMES» κατά των ευρωβουλευτών του Κόμματος.

Αναλυτικά αναφέρει:

«Η σκόπιμη διαστρέβλωση της εφημερίδας “FINANCIAL TIMES” και η συκοφαντία ενάντια στους ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, ότι δήθεν καταψήφισαν σχετική τροπολογία για την κατάργηση των «μπόνους» στα στελέχη των χρηματοπιστωτικών ομίλων, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, γιατί όπως αποδεικνύεται από τα Πρακτικά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη σχετική ψηφοφορία επί της επίμαχης τροπολογίας, οι κομμουνιστές ευρωβουλευτές την υπερψήφισαν.

Με ευθύνη της πλειοψηφίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του εισηγητή Sven Giegold των Πρασίνων, αναβλήθηκε η τελική ψηφοφορία της σχετικής έκθεσης Α7 – 0125/2013 για τον «Συντονισμό των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων σχετικά με ορισμένους οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες».

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα έχει κατ’ επανάληψη τοποθετηθεί τόσο με παρεμβάσεις, όσο και με την ψήφο των ευρωβουλευτών της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την κατάργηση των «μπόνους» των στελεχών του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ερμηνεύοντας τη σκόπιμη διαστρέβλωση της θέσης της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, από την εφημερίδα «FINANCIAL TIMES», φαίνεται ότι αυτό που ενοχλεί είναι η κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ στους σχεδιασμούς των μονοπωλίων, της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων, για την εμβάθυνση της ΟΝΕ, την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ένωση, συνολικά ενάντια στην αντιλαϊκή στρατηγική της ΕΕ.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ συμβάλλει στην πάλη του Κόμματος που πρωτοστατεί στους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες, για τη συγκρότηση της Λαϊκής Συμμαχίας, για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, την αποδέσμευση από την ΕΕ, τη μονομερή διαγραφή του χρέους, με Εργατική – Λαϊκή Εξουσία».

Το κείμενο των Financial Times

Έλληνες κομμουνιστές έσωσαν τους fund managers

Από Alex Barker (Βρυξέλλες) και Madison Marriage (Λονδίνο)

Το κομουνιστικό δίδυμο στο ευρωκοινοβούλιο, Γ. Τούσσας και Χ. Αγγουράκης, θα συνέτριβαν τον καπιταλισμό. Τελικά συνέβαλαν σε μία νίκη ορόσημο για την χρηματοοικονομική βιομηχανία, υπερασπιζόμενοι τα παχυλά μπόνους του κλάδου.

Οι διαχειριστές κεφαλαίων της Ευρώπης θα πρέπει τελικά να ευχαριστήσουν δύο Έλληνες ευρωβουλευτές του ΚΚΕ που έσωσαν τους υψηλά αμειβόμενους του χρηματοοικονομικού κλάδου από την επιβολή πλαφόν στα μπόνους.

Το κομουνιστικό δίδυμο στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, Γιώργος Τούσσας και Χαράλαμπος Αγγουράκης, θα συνέτριβαν τον καπιταλισμό και τις όποιες διατάξεις που ενδεχομένως να προστατεύουν τους επενδυτές. Κατέληξαν όμως, να αντιστοιχούν στο ήμισυ των ψήφων των αναποφάσιστων με αποτέλεσμα την πολιτική νίκη ορόσημο της χρηματοοικονομικής βιομηχανίας καθώς απετράπη η επιβολή του σχεδίου για την επέκταση των αυστηρών κανόνων στις αμοιβές πέρα από τον τραπεζικό κλάδο.

«Αυτοί οι Σταλινιστές ήταν κατά το ήμισυ το πρόβλημα» δήλωσε ο Sven Giegold, μέλος των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του οποίου η πρόταση για επιβολή αυστηρότερων μέτρων στα μπόνους και τις αμοιβές απόδοσης καταψηφίστηκε.

Αν και η ψηφοφορία άμεσα αφορούσε τη μεταρρύθμιση των κεφαλαίων UCITS, ένα λιανικό επενδυτικό προϊόν με καθαρές τοποθετήσεις 6,4 τρισ. ευρώ, θα προκαλούσε μία ευρύτερη αρχή: Θα μπορούσε το πλαφόν στα μπόνους των τραπεζιτών να επεκταθεί στον ευρύτερο χρηματοοικονομικό κλάδο;

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, αν και με οριακή πλειοψηφία, θεσπίζει την πρακτική των μπόνους βάσει των ανώτατων αποδόσεων, τουλάχιστον για αυτή την κοινοβουλευτική θητεία. Οι περιορισμοί καταργούνται και μαζί τους εγκαταλείπεται η εκτίμηση ότι ήταν ακόρεστη η επιθυμία των ευρωβουλευτών να επιβάλουν περιορισμούς στις αμοιβές.

Η τύχη ήταν ανέκαθεν ένας σημαντικός παράγοντας για να επηρεάσει κανείς το δύσκολο κοινοβούλιο της ΕΕ. Το αποτέλεσμα προήλθε από ένα μείγμα παραγόντων όπως παζάρια, ειδικές προτάσεις, λογικά επιχειρήματα και σταλινική αδιαλλαξία. Παράλληλα όμως, δικαίωσε την αλλαγή στις τακτικές lobbying του κλάδου, που προσπάθησαν να αφοπλίσουν τα πολιτικά επιχειρήματα και να στηριχθούν στα λάθη προηγούμενων κακότεχνων προσπαθειών στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής.

«Ήταν πολύ καλύτερη προσέγγιση, χωρίς διαμαρτυρίες με τύμπανα και παράπονα με τα όπλα ανά χείρας» δήλωσε ο Sved Kamall, ο Συντηρητικός βουλευτής της Βρετανίας που συνέβαλε στη διαμόρφωση της πολιτικής συμμαχίας εναντίον της επιβολής των πλαφόν. «Πήραν ένα μάθημα: Μην στέλνετε έναν Βρετανό ή έναν Αμερικανό να κάνει το lobby σε Γάλλο ή Γερμανό ευρωβουλευτή. Εξασφαλίστε ότι η εγχώρια βιομηχανία θα είναι εκείνη που θα μιλάει».

Χρειάστηκε προσπάθεια για να γίνει μία καμπάνια αποτελεσματική αλλά, χαμηλών τόνων. Τα μέτρα προκάλεσαν πανικό στο City του Λονδίνου. Οι ανώτατοι manager ήθελαν να κάνουν κάτι ή να τηλεφωνήσουν σε κάποιον – όπως έκαναν τα τραπεζικά στελέχη των οποίων οι προσωπικές επαφές σε ευρωβουλευτές ώστε να μην επιβληθεί πλαφόν στα μπόνους, γύρισαν δραματικά σε μπούμερανγκ.

«Αποφασίστηκε ότι δεν μπορούσαμε να πάμε όλοι στις Βρυξέλλες με δικηγόρους διαμαρτυρόμενοι για το πόσο άδικο ήταν όλο αυτό» δήλωσε ένας ανώτατος λομπίστας. Αντιθέτως, δόθηκαν ισχυροί πόροι σε ευρωβουλευτές ώστε να «βοηθήσουν» να επιτευχθούν κάποιοι από τους στόχους για τη διαφάνεια, δείχνοντας παράλληλα το πιθανό κόστος για τους αποταμιευτές και τους επενδυτές σε εθνικό επίπεδο από αυτούς τους αυστηρούς περιορισμούς. Οι ευμενείς ευρωβουλευτές έκαναν μεγάλο μέρος της δουλειάς.

Πίσω από την οριακή πλειοψηφία βρίσκεται ένα κρίσιμο διακομματικό παζάρι – που ο κ. Giegold αποκαλεί «ανίερη συμμαχία» - μεταξύ των Βρετανών ευρωσκεπτικιστών και των φιλελεύθερων των οποίων η βασική ανησυχία ήταν τα πλαφόν στα μπόνους και τη γερμανική κεντροδεξιά που ανησυχούσε για τις αμοιβές βάσει απόδοσης που εφαρμόζεται σημαντικά στην εγχώρια βιομηχανία.

Δεν είναι όμως, η τελευταία μάχη. Η ψηφοφορία κρίθηκε στο νήμα. Οι ευρωεκλογές τον επόμενο χρόνο θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα ευρωκοινοβούλιο πιο εχθρικό για τον κλάδο ή με μεγαλύτερο ενδιαφέρον γενικότερα για τον περιορισμό των αμοιβών. H Sharon Bowles, που προεδρεύει της οικονομικής επιτροπής και καταψήφισε τα πλαφόν στα μπόνους, προειδοποίησε να μην υπάρξει εφησυχασμός. 

«Ο κλάδος θα πρέπει να έχει ήδη καταλάβει ότι τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα, εάν αγνοήσουν τους στόχους του ευρωκοινοβουλίου» δήλωσε και συμπλήρωσε: «Αυτή τη φορά γλίτωσαν τα πλαφόν στις αμοιβές, αλλά εάν επιστρέψει το νομοσχέδιο λόγω υπερβολικών μπόνους, τότε κανένας δεν θα μπορέσει να τους υποστηρίξει».

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)