to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:47 | 19.07.2012

πηγή: https://left.gr/91

Πολιτική

Το ΚΚΕ και το φάντασμα του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν έχει νόημα η πολιτική, ιδεολογική ή όποιας άλλης μορφής αντιπαράθεση με τη σημερινή ηγεσία του ΚΚΕ.


Του Δημήτρη Τσακίρη*

Δεν έχει νόημα η πολιτική, ιδεολογική ή όποιας άλλης μορφής αντιπαράθεση με τη σημερινή ηγεσία του ΚΚΕ. Και αυτή κάνει ό,τι έκαναν όλες οι προηγούμενες. Σκιαμαχεί με τον εαυτό της και εξαντλεί την πολεμική της με τη διαστρέβλωση των θέσεων όλων των άλλων κομμάτων της Αριστεράς, τα οποία και θεωρεί ως τους βασικούς της πολιτικούς αντίπαλους. Από πολιτικής - στρατηγικής άποψης, αφού εγκατάλειψε τα ενδιάμεσα στάδια, τα οποία απαιτούν άσκηση συγκεκριμένων πολιτικών, στον δρόμο προς τον σοσιαλισμό, κατασκεύασε ένα προγραμματικό πλαίσιο με άμεσο στόχο την ανατροπή του συστήματος, το προσομείωσε σε μελλοντικές συνθήκες επαναστατικής κατάστασης και περιμένει να ωριμάσουν αυτές οι συνθήκες για να το θέσει σε εφαρμογή κάποια άλλη γενιά στο μακρινό μέλλον. Αν δεν ωριμάσουν, τόσο το χειρότερο γι' αυτές και τον λαό που αρνείται να ωριμάσει.

Το ΚΚΕ θα υπάρχει, έστω και ως ιστορική αναφορά. Στην προσομείωση που έκανε, εμφανίσθηκε ανεπάντεχα ως σοβαρό εμπόδιο ο ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο δεν είχε υπολογίσει ή μάλλον τον είχε αγνοήσει ως ενδεχόμενο και αμέσως ενεργοποιήθηκαν τα αντανακλαστικά του. Στοχοποίησε τον ΣΥΡΙΖΑ ως μοναδικό του αντίπαλο. Το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. ελάχιστα το ενοχλούν, για να μην πούμε ότι το εξυπηρετούν περισσότερο στη μάχη του κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του λαού που τον υποστηρίζει. Αλληλοσυμπληρώνονται άλλωστε στην κατασυκοφάντηση των εργαζομενων, των ανέργων και των μικρομεσαίων εμπόρων, βιοτεχνών και αγροτών, που εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ και ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ.

Τελευταίο, αλλά πολύ ενδεικτικό δείγμα, αποτελεί η πρόσφατη απόφαση της Κ.Ε. του ΚΚΕ για την εκτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Μεταξύ άλλων εκτίμησε ότι «στα πιο έκδηλα αρνητικά χαρακτηριστικά των αποτελεσμάτων είναι η μεγάλη μείωση της εκλογικής δύναμης του ΚΚΕ, η ενδυνάμωση της Ν.Δ. η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ και η αντοχή της Χρυσής Αυγής». Παράλληλα άσκησε δριμύτατη κριτική στα μέλη του, γιατί δεν ανέδειξαν έγκαιρα τον ΣΥΡΙΖΑ ως νέο πολιτικό φορέα της σοσιαλδημοκρατίας και δεν κατόρθωσαν να προτάξουν το μέτωπο στην αυταπάτη της «αριστερής κυβέρνησης». Μην είσαστε τόσο αυστηροί με τους εαυτούς σας. σύντροφοι. Ήταν πολύ μικρό το χρονικό διάστημα και είναι αλήθεια ότι σας αιφνιδίασε ο αντίπαλος λαός. Εσείς κάνατε ό,τι μπορούσατε. Ειρωνευθήκατε την πρόσκληση για τη συγκρότηση μετώπου των δυνάμεων της Αριστεράς και αντισταθήκατε με περισσή τόλμη στο ενδεχόμενο να κυβερνήσει η Αριστερά. Λοιδωρήσατε τους αγώνες του λαού που δεν στοιχιζόταν μαζί σας στους μοναχικούς σας περιπάτους. Δεν τον πιστεύατε τον λαό. Δεν σας πίστεψε κι αυτός. Δοκιμάστε πάλι. Υπάρχει καιρός.

Προσπαθώ όμως να δω ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα εάν δεν είχατε κάνει αυτά τα τρομερά λάθη, που με τόση αυτοκριτική διάθεση καταλογίζετε στους εαυτούς σας. Τι θα είχε συμβεί  εάν είχατε έγκαιρα εντοπίσει τον κίνδυνο ενίσχυσης του ΣΥΡΙΖΑ και τον είχατε έγκαιρα αναδείξει ως νέο πολιτικό φορέα της σοσιαλδημοκρατίας.

Δύο ήταν τα ενδεχόμενα. Το πρώτο: Εν μια νυκτί το 25% του ελληνικού Λαού θα είχε αφομοιώσει και τις τελευταίες υποσημειώσεις του Μαρξισμού - Λενινισμού και το πρόγραμμά σας θα είχε αποκτήσει ταξική συνειδητοποίηση και στέρεη ιδεολογική βάση, θα απομόνωνε τον ΣΥΡΙΖΑ, θα ψήφιζε ΚΚΕ και την επομένη των εκλογών θα ήταν έτοιμο να καταλάβει τα Χειμερινά ανάκτορα και να ανατρέψει το σύστημα. Τόσο όμορφο για να είναι αληθινό.

Τα δεύτερο: Αυτοί που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ θα έμεναν στα κόμματα που είχαν ψηφίσει στις εκλογές του 2009. Θα ψήφιζαν είτε ΠΑΣΟΚ είτε Ν.Δ. ή θα μοιράζονταν. Σε κάθε περίπτωση, θα προέκυπτε αυτοδύναμη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ή Ν.Δ. και ο δικομματισμός θα ήταν εδραιωμένος. Μικρό το κακό. Θα είχαμε όμως τον ΣΥΡΙΖΑ στο περιθώριο και το ΚΚΕ να ηγεμονεύει στον χώρο της Αριστεράς. Μήπως ήταν αυτό που επιθυμούσατε, σύντροφοι; Κρίμα που ο λαός έδωσε ένα ηχηρό χτύπημα στον δικομματισμό και αμφισβήτησε την ηγεμονία του ΚΚΕ στον αριστερό χώρο. Αλλά γιατί να χολώνεται το ΚΚΕ; Αυτό, όπως δήλωνε, δεν είναι αριστερό κόμμα. Είναι κομμουνιστικό. Ας αφήσει ήσυχη την Αριστερά.

Υπήρχε και ένα τρίτο ενδεχόμενο. Να ψήφιζε ΣΥΡΙΖΑ ένα μικρό κομμάτι των ψηφοφόρων του ΚΚΕ, τόσο ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να αναδεικνυόταν πρώτο κόμμα. Θα ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα και δεν χρειάζεται να σχολιάσουμε γιατί. Για τον λαό ασφαλώς και όχι για το ΚΚΕ, που ίσως θα έμενε εκτός Βουλής. Όπως το ίδιο καμαρώνει, δεν πάσχει από κοινοβουλευτικό κρετινισμό. Θα υπάρξουν σύντομα νέες εκλογές. Μπορεί το τρίτο ενδεχόμενο να επαληθευθεί. Βοηθάει σ’ αυτό και η απόφαση της Κ.Ε. του ΚΚΕ.

Με μπέρδεψε λίγο η πρόταση νόμου που υπέβαλε το ΚΚΕ για κατάργηση των Μνημονίων, καλοδεχούμενη κατά τα άλλα. Είναι πράξη επαναστατική; Θα ανατραπεί το σύστημα; Ή μήπως παρεισέφρησαν τίποτε ρεφορμιστικά, αντεπαναστατικά στοιχεία στις γραμμές; Μήπως κοροϊδεύουμε τον κόσμο και του δημιουργούμε αυταπάτες; To λέω αυτό γιατί και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την ίδια πρόταση. Για προσέξτε λίγο, σύντροφοι.

 

* Ο Δημήτρης Τσακίρης είναι δικηγόρος, μέλος της Κίνησης Δικηγόρων ΣΥΝ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)