to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:55 | 22.11.2022

Κοινωνία

Κιβωτός του Κόσμου: Έρευνες και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος - Τι ψάχνουν οι αρχές

Έρευνα για τα περιουσιακά στοιχεία του επικεφαλής της Κιβωτού του Κόσμου, στενών συγγενών του και τρίτων πρόσωπων που συμμετέχουν στη διαχείριση των οικονομικών της δομής, δρομολογεί η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος)


Ο ασκός του Αιόλου φαίνεται ότι έχει ανοίξει αναφορικά με την Κιβωτό του Κόσμου μετά τις καταγγελίες για κακοποιητικές συμπεριφορές και υποθέσεις ασέλγειας σε βάρος παιδιών τα οποία φιλοξενούνται στις δομές της.

Ετσι, έρευνα για τα περιουσιακά στοιχεία του επικεφαλής της Κιβωτού του Κόσμου, στενών συγγενών του και τρίτων πρόσωπων που συμμετέχουν στη διαχείριση των οικονομικών της δομής, δρομολογεί ο πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος), πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης.

Η Αρχή θα αναζητήσει εάν αυτά τα πρόσωπα έχουν χειριστεί ορθά τα οικονομικά στοιχεία της δομής.

 Ειδικότερα, η Αρχή θα ελέγξει τη νομιμότητα της απόκτησης περιουσιακών στοιχείων των προσώπων αυτών, και θα ελέγξει και το ενδεχόμενο να έχουν διαπραχθεί ποινικά αδικήματα, όπως αυτό της υπεξαίρεσης.

Ακόμη, θα ανοιχθούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί όλων των ελεγχομένων και θα ερευνηθεί η απόκτηση ακίνητης και κινητής περιουσίας, προκειμένου, σε αντιπαραβολή με τα δηλωθέντα περιουσιακά στοιχεία στις φορολογικές τους δηλώσεις, να διαπιστωθεί εάν τα περιουσιακά αυτά στοιχεία αποκτήθηκαν νόμιμα και εάν δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους. Σημειώνεται ότι τα χρήματα της δομής προέρχονται από χορηγίες, επιχορηγήσεις και προσφορές απλών πολιτών.

Νέος κύκλος καταθέσεων

Υπενθυμίζεται ότι παράλληλα, ξεκίνησε σήμερα νέος κύκλος καταθέσεων, για τις οποίες καλούνται ενήλικοι πρώην τρόφιμοι των δομών και ανήλικοι που φιλοξενούνται ως σήμερα.

Επίσης, αναμένεται να καταθέσουν εργαζόμενοι και εθελοντές.

Μετά τις καταθέσεις των παραπάνω ατόμων, αναμένεται να κληθούν να καταθέσουν όσοι οι καταγγέλλοντες αποδίδουν κακοποιητικές συμπεριφορές. Δηλαδή ο επικεφαλής ιερωμένος Αντώνιος Παπανικολάου, και τρεις εργαζόμενοι.

Υπενθυμίζεται ότι μετά και τις καταγγελίες, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε σήμερα τη νέα διοίκηση της Κιβωτού του Κόσμου. Πρόεδρος της ΜΚΟ αναλαμβάνει η Αλεξάνδρα Μαρτίνου.

Kατέθεσε πρώην εργαζόμενος

Πρώην εργαζόμενος σε δομή της Κιβωτού του Κόσμου βρέθηκε σήμερα στην Εισαγγελία Ανηλίκων προκειμένου να καταθέσει στις Εισαγγελείς που ερευνούν τις καταγγελίες για κακοποιήσεις φιλοξενούμενων παιδιών από πρόσωπα του ΜΚΟ.

Ο μάρτυρας που στο παρελθόν έχει εργαστεί για την Κιβωτό, είναι από τα πρόσωπα τους ισχυρισμούς των οποίων θα εξετάσουν ενδελεχώς οι Εισαγγελείς Ανηλίκων Αικ. Κοπελάκη και η Δάφνη - Κυριακή Τσιχλή που ερευνούν την ενδεχόμενη διάπραξη των αδικημάτων της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια, που διώκεται σε βαθμό κακουργήματος και του πλημμελήματος της σωματικής βλάβης σε βάρος αδύναμων.

Τις επόμενες ημέρες οι δύο Εισαγγελείς θα λάβουν και άλλες μαρτυρικές καταθέσεις, είτε από εργαζόμενους, είτε από παιδιά που φιλοξενήθηκαν σε δομές του ΜΚΟ και καταγγέλουν κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος τους .

Η έρευνα της Εισαγγελίας Ανηλίκων έχει επικεντρωθεί, με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν στην δικογραφία, σε ενέργειες προβεβλημένου στελέχους της ΜΚΟ και τριών προσώπων που εργάζονται σε δομές.

Πληροφορίες από avgi.gr και ΑΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)