to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Κίτρινη» κάρτα στον Βαρβιτσιώτη από Μουίζνιεκς για το Φαρμακονήσι

Επιστολή Μουίζνιεκς: Ο επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα Νιλς Μουίζνιεκς πήρε αφορμή από τους όρους «παράνομοι μετανάστες» και «παράνομες μεταναστευτικές ροές» που χρησιμοποιούσε ο υπ. Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης σε επιστολή του στις 28 Ιανουαρίου με θέμα το Φαρμακονήσι


«Η επιλογή της γλώσσας είναι πολύ σημαντική και ο όρος “παράνομος μετανάστης”, που χρησιμοποιείται ευρέως σε ευρωπαϊκά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, συνδέει τους μετανάστες με παράνομες πράξεις που εμπίπτουν στον ποινικό κώδικα. Προτιμώ τη χρήση των όρων “παράτυπος μετανάστης” και “παράτυπη μετανάστευση”, καθώς είναι πιο ουδέτερη και δεν φέρει τον στιγματισμό του όρου “παράνομος”. Αυτό τον όρο προτιμούν, επίσης, όλο και περισσότερο οι διεθνείς οργανισμοί». 
Ο επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα Νιλς Μουίζνιεκς πήρε αφορμή από τους όρους «παράνομοι μετανάστες» και «παράνομες μεταναστευτικές ροές» που χρησιμοποιούσε ο υπ. Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης σε επιστολή του στις 28 Ιανουαρίου με θέμα το Φαρμακονήσι και στην απάντησή του την Παρασκευή (τη δημοσιοποίησε χτες) ζήτησε προσοχή στη χρήση των όρων. Πού να άκουγε και τον όρο «λαθρομετανάστης», για τον οποίο υπερηφανευόταν ο πρωθυπουργός στη Βουλή ότι τον εξήγαγε στην Ευρώπη, μαζί με τις «απαγορευμένες τακτικές αποτροπής». 
Κατά τα άλλα, τα γνωστά. Ο υπουργός επανέλαβε το δόγμα του Λιμενικού «Καμία ζωή χαμένη στη θάλασσα», είπε ότι διέταξε αμέσως έρευνα για τις συνθήκες του ναυαγίου και της «διάσωσης», απέδωσε την τραγωδία στις «παράνομες μεταναστευτικές ροές» και ζήτησε τη συνεργασία της Ευρώπης για την αντιμετώπισή τους. 
Ο επίτροπος καλωσόρισε την «προθυμία των ελληνικών αρχών να ενισχύσουν τη συνέργεια και συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης», εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δημόσια «συγγνώμη» του αρχηγού του Λιμενικού, και επανέλαβε την έκκλησή του να θεσμοθετηθεί και στην Ελλάδα ένας ανεξάρτητος μηχανισμός που θα υποδέχεται και θα ελέγχει αναφορές των πολιτών για πράξεις των δυνάμεων ασφαλείας. Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για την έναρξη της ανεξάρτητης ποινικής έρευνας για το Φαρμακονήσι, προσθέτοντας πως αναμένει να είναι άμεση, πλήρης και να οδηγεί στην τιμωρία κάθε υπεύθυνου για την τραγωδία. 

 

(ΕφΣυν 18/2/2014)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)