to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:14 | 12.02.2014

πηγή: efsyn

Κοινωνία

Κίτρινες ειδήσεις βαμμένες ροζ

Η φιλομνημονιακή στράτευση των κυρίαρχων Μέσων πλήττει θανάσιμα την αξιοπιστία του Τύπου. Και σαν να μην έφτανε αυτό, δημοφιλή σάιτ και «έγκριτες» εφημερίδες τού δίνουν τη χαριστική βολή στοχοποιώντας γυναίκα συνάδελφο στον “9,84” Του Δημήτρη Τρίμη


Τέτοιες ώρες, τέτοια λόγια, θα μου πείτε. Κι όμως, υπάρχει σοβαρό θέμα με τα αλλεπάλληλα κρούσματα δημοσιογραφικού κιτρινισμού, τα οποία, προστιθέμενα στη γενική εικόνα της απροκάλυπτης φιλομνημονιακής στράτευσης των κυρίαρχων Μέσων, έρχονται να δώσουν τη χαριστική βολή στην αξιοπιστία του Τύπου.

Την περασμένη εβδομάδα μία από τις δημοφιλέστερες ενημερωτικές ιστοσελίδες, το σάιτ iefimerida, δημοσίευσε μια πλαστή είδηση («Δημοσιογράφος απολύεται από τον “9,84” για αποκαλυπτικές φωτογραφίες»), δημοσιεύοντας βεβαίως και τις επίμαχες «αποκαλυπτικές» φωτογραφίες (τις οποίες αντέγραψε από τον προσωπικό κλειδωμένο λογαριασμό στο facebook της δημοσιογράφου που δήθεν απολύθηκε). Οπως συμβαίνει συνήθως με ανάλογες «πιπεράτες» ιστορίες που συνοδεύονται από «αποκαλυπτικές» φωτογραφίες, η ψεύτικη είδηση με την εικονογράφησή της διαδόθηκε. Το κίτρινο πουλάει, βλέπετε.

Επιστολή εργαζομένων

Οι εργασιακοί εκπρόσωποι του δημοτικού ραδιοσταθμού «Αθήνα 9,84», υπερασπιζόμενοι την αλήθεια και τη δημοσιογραφική δεοντολογία, με επιστολή τους προς το Δ.Σ. του σωματείου των δημοσιογράφων (ΕΣΗΕΑ) σημειώνουν:

«Νιώθουμε υποχρέωσή μας να καταγγείλουμε σε όλο τον κλάδο ορισμένα παρακμιακά φαινόμενα στην άσκηση της “δημοσιογραφίας”, τα οποία εισπράττουμε ως ευθεία επίθεση στο σύνολο των εργαζομένων στον “Αθήνα 9,84”.

»Μας προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι “ενημερωτικά” sites έκριναν ως αντικείμενο άξιο δημοσίευσης τις προσωπικές φωτογραφίες συναδέλφισσάς μας από κλειδωμένες σελίδες του λογαριασμού της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Αδυνατούμε να συμφιλιωθούμε με την αναγωγή της λογικής της κλειδαρότρυπας και της σεξιστικής στοχοποίησης των γυναικών δημοσιογράφων σε “ενημερωτικό” προϊόν –ιδίως όταν πρόκειται για προϊόντα υποκλοπής, απέναντι στην οποία η συνάδελφος κινείται δικαστικά. Η επαγγελματική επάρκεια του καθενός και της καθεμιάς κρίνεται στο αντικείμενο της δουλειάς του και όχι από τις ιδιωτικές του στιγμές.

»Μας προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη κατάπληξη το ότι αυτό το μη θέμα επανήλθε και επιδεινώθηκε, με τη δημοσίευση ισχυρισμών ότι η συνάδελφος “απολύθηκε” από τον “Αθήνα 9,84” λόγω της διαρροής των φωτογραφιών της. Στοιχειώδης τήρηση της δεοντολογίας και των κανόνων του ρεπορτάζ θα αποκάλυπτε το αναληθές όλου αυτού του σεναρίου –πόσω μάλλον που το Δ.Σ. της ΔΕΡΑ εξέφρασε με απόφασή του τη συμπαράστασή του προς τη συνάδελφο.

»Θεωρούμε ότι σε μια συγκυρία μεγάλης δοκιμασίας για την κοινωνία, τον κλάδο και ειδικότερα τα δημοτικά ραδιόφωνα είναι δείγμα έσχατης αντισυναδελφικότητας και ταυτοχρόνως μεγάλης φτήνειας το να απασχολούνται ορισμένα μέσα με τον “Αθήνα 9,84”, όχι για τα πραγματικά του προβλήματα ή την όποια προσφορά του στο τοπίο της ενημέρωσης, αλλά για ανυπόστατα κουτσομπολιά. Αν πάλι όλα αυτά έχουν ίσως να κάνουν με την προεκλογική συγκυρία στην οποία βρίσκεται ο Δήμος Αθηναίων, οι εργαζόμενοι του “Αθήνα 9,84” δηλώνουν έτοιμοι να υπερασπισθούν αποφασιστικά την αξιοπρέπειά τους απέναντι σε τέτοια παιχνίδια. Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας».

Μήνυση κατά αγνώστων

Στην τελευταία παράγραφο οι εργασιακοί εκπρόσωποι αφήνουν να εννοηθεί ότι ο ιδιοκτήτης του iefimerida έχει κάποιου είδους βεντέτα με τη διοίκηση του ραδιοσταθμού και δεν διστάζει να «χτυπά κάτω από τη ζώνη», με ή χωρίς πραγματική αφορμή. Επιπλέον, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στον “9,84” επισυνάπτουν και σχετική δήλωση της ίδιας, της δήθεν απολυμένης, συναδέλφου τους, η οποία σημειώνει ότι κινήθηκε «νομικά με καταγγελία και μήνυση κατά αγνώστων στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τις αναδημοσιεύσεις των φωτογραφιών μου και τον διασυρμό και ενημέρωσα τα sites για τις συνέπειες όσων δεν συμμορφωθούν. Από εκεί και έπειτα η υπόθεση οδηγήθηκε στον εισαγγελέα».

Στη συνέχεια, στις 7/2/2014, το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία «καταγγέλλει τους “ενημερωτικούς” ιστοτόπους, οι οποίοι δημοσίευσαν προσωπικές φωτογραφίες συναδέλφου, που βρίσκονταν σε κλειδωμένες σελίδες του λογαριασμού της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης». Και υπογραμμίζει: «Η εισβολή στην ιδιωτική ζωή είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα από όλους τους υγιώς σκεπτόμενους πολίτες. Η συνέχεια της ιστορίας με τη δημοσίευση της δήθεν απόλυσης της συναδέλφου από τον Ρ/Σ “Αθήνα 9,84” εξαιτίας της δημοσίευσης των φωτογραφιών αποτελεί παράβαση κάθε κανόνα δεοντολογίας. Η διασπορά ειδήσεων χωρίς τον έλεγχο της πηγής δεν είναι δημοσιογραφία. Καλούμε τους συναδέλφους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε θέματα που άπτονται του ιδιωτικού βίου. Να τηρούν τους κανόνες δεοντολογίας και να μην προχωρούν σε δημοσιεύσεις, οι οποίες προκαλούν τον διασυρμό και τη διαπόμπευση συμπολιτών μας».

Το γαϊτανάκι του ψεύδους

Και προχθές ήρθε η ώρα της ναυαρχίδας του κίτρινου Τύπου. Το «Πρώτο Θέμα» ολοκληρώνει το γαϊτανάκι του ψεύδους και της εντυπωσιοθηρίας και βγάζει για άλλη μια φορά τη γλώσσα στη δημοσιογραφική δεοντολογία και στις αρχές της ΕΣΗΕΑ. Στο πρωτοσέλιδο δημοσιεύει το όνομα της δήθεν απολυμένης και μια από τις «αποκαλυπτικές» φωτογραφίες που είχαν διακινηθεί από τις «ενημερωτικές» ιστοσελίδες με τίτλο «Μάχη για τη γυμνή ρεπόρτερ στο facebook» και παραπέμπει στις μέσα σελίδες σε δισέλιδο αφιέρωμα με τις υπόλοιπες «αποκαλυπτικές» πόζες.

Το ενδιαφέρον είναι ότι στο εισαγωγικό κείμενο για το σχετικό κίτρινο ρεπορτάζ πρυτανεύει η… δεοντολογία: «Το πρόσωπο του Διαδικτύου έγινε την εβδομάδα που μας πέρασε η (σ.σ. γράφεται το όνομα). Οι σέξι φωτογραφίες της από τον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook έκαναν τον γύρο των ιστοσελίδων με πλήθος ειρωνικών σχολίων να συνοδεύουν τις προκλητικές πόζες. Η ιδιότητά της ως δημοσιογράφου στον “9,84” ήταν αρκετή για να πυροδοτήσει αρνητικές κριτικές αλλά και σενάρια περί απόλυσής της. Η ίδια, μιλώντας στο “Θέμα”, διαψεύδει τις κακόβουλες φήμες, ενώ κάνει λόγο για σεξισμό…».

Λεπτομέρεια: η συγκεκριμένη συνάδελφος δεν έδωσε άδεια δημοσίευσης των φωτογραφιών της και, όπως διαβάζουμε στο κίτρινο ρεπορτάζ του «Θέματος», «εμφανώς οργισμένη ξεσπά κατά εκείνων που έκλεψαν τις αισθησιακές της φωτογραφίες…».

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)