Φωτογραφία: Μαρία Δεναξά
Διαδηλωτές πυρπόλησαν μια τράπεζα και λεηλάτησαν καταστήματα στον διασημότερο εμπορικό δρόμο του Παρισιού σε ένα νέο ξέσπασμα βίας καθώς οι διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» εναντίον του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και των φιλικών προς τις επιχειρήσεις μεταρρυθμίσεών του συμπληρώνουν τέσσερις μήνες.
Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και κανονιών νερού καθώς η διαδήλωση εξελίχθηκε βίαια έπειτα από εβδομάδες σχετικής ηρεμίας στη διάρκεια των διαδηλώσεων και μείωσης του αριθμού των συμμετεχόντων.
Ένα υποκατάστημα της τράπεζας Tarneaud τυλίχθηκε στις φλόγες και οι πυροσβέστες χρειάστηκε να εκκενώσουν ένα κτίριο που βρίσκεται κοντά στην περίφημη οδική αρτηρία του Παρισιού. «Δύο άνθρωποι διασώθηκαν από τις φλόγες. Μια γυναίκα και το μωρό της είχαν εγκλωβιστεί στον δεύτερο όροφο», δήλωσαν οι πυροσβέστες στο Γαλλικό Πρακτορείο. Έντεκα άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά, ανάμεσά τους δύο αστυνομικοί, διευκρίνισαν.
Δύο περίπτερα στη λεωφόρο των Ηλυσίων έπιασαν φωτιά.
Το Fouquet's το διάσημο εστιατόριο των πλουσίων στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων έγινε στόχος βανδαλισμού. (Κι ακόμα είναι νωρίς στη Γαλλία ) pic.twitter.com/T3P1A0WQib
— Maria Denaxa (@mdenaxa) 16 Μαρτίου 2019
Εικόνες απο την τράπεζα που έγινε στάχτη νωρίτερα στην Λεωφόρο των Ηλυσίων όπου συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και Κίτρινων Γιλέκων pic.twitter.com/Hq8Jaxcaqu
— Maria Denaxa (@mdenaxa) 16 Μαρτίου 2019
Διαδηλωτές εκσφενδόνισαν πλάκες πεζοδρομίου εναντίον των αστυνομικών μέσα σε σύννεφα δακρυγόνων μπροστά από την Αψίδα του Θριάμβου, η οποία είχε λεηλατηθεί στην κορύφωση των διαδηλώσεων τον Δεκέμβριο.
Η αστυνομία είχε προσαγάγει τουλάχιστον 120 διαδηλωτές μέχρι αργά το απόγευμα καθώς διαδηλωτές λεηλάτησαν καταστήματα στην περιοχή των Ηλυσίων Πεδίων και το εστιατόριο Fouquet.
Πυρκαγιές εκδηλώθηκαν επίσης μπροστά στα καταστήματα Longchamp και Foot Locker καθώς και στο εστιατόριο Leon de Bruxelles, με τους δράστες να φωνάζουν "επανάσταση!".
Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, που έσπευσε στην περιοχή για να εκφράσει την υποστήριξή του στις δυνάμεις ασφαλείας, χαρακτήρισε "απαράδεκτη" τη βία που αμαύρωσε τη σημερινή κινητοποίηση. "Αυτοί που δικαιολογούν ή ενθαρρύνουν" τέτοιες ενέργειες καθίστανται "συνένοχοι", τόνισε.
"Νόμιζαν ότι θα μας δαμάσουν αλλά είμαστε αδάμαστοι. Τα κίτρινα γιλέκα δεν χαλαρώνουν, πρέπει να το καταλάβουν", είπε ένας κουκουλοφόρος διαδηλωτής σε δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.
Οι αστυνομικοί, που αρχικά είχαν κρατηθεί σε απόσταση, κατόπιν απάντησαν με δακρυγόνα, καλύπτοντας τη λεωφόρο με πυκνούς καπνούς, σε μια προσπάθεια να διαλύσουν τη συγκέντρωσης.
Πολλά από τα καταστήματα της περίβλεπτης λεωφόρου, όπως τα Zara, Lacoste και Celio, λεηλατήθηκαν.
"Κάποιοι ήρθαν εδώ αποκλειστικά και μόνο για να τα σπάσουν", υποστήριξε ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέ, σύμφωνα με τον οποίο περίπου 1.500 "υπερβίαιοι" ταραξίες είχαν παρεισφρύσει μεταξύ των 10.000 διαδηλωτών.
Η αστυνομία προχώρησε σε περίπου 100 προσαγωγές. Η εισαγγελία του Παρισιού ανέφερε ότι γύρω στις 15.30 (ώρα Ελλάδας) είχαν τεθεί υπό κράτηση 46 πρόσωπα.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, «τουλάχιστον 350.000 άνθρωποι» διαδήλωσαν σε όλη τη Γαλλία, 107.000 εκ των οποίων στο Παρίσι. Από την πλευρά της η αστυνομική διεύθυνση έκανε λόγο για 25.000 έως 30.000 διαδηλωτές στην πρωτεύουσα.
Σκηνές αστυνομικής βίας και πάλι εξελίχθηκαν σήμερα με βίντεο μανιασμένου αστυνομικού που χτυπά διασώστες που τρέχουν να φροντίσουν τραυματίες.
Παρίσι: Αστυνομικός μαινόμενος εναντίον Κίτρινων Γιλέκων και γιατρών που παρέχουν τις πρώτες βοήθειες σε τραυματισμένους διαδηλωτές pic.twitter.com/3D5mhAxoSl
— Maria Denaxa (@mdenaxa) 16 Μαρτίου 2019
Την ίδια στιγμή που η Γαλλία φλέγεται πάλι και η οργή ξεχιλίζει, ο πρόεδρος Μακρόν κάνει σκι αμέριμνος ποζάροντας στοτυς φωτογράφους προκαλώντας περισσότερη οργή.
Οι διαδηλωτές έχουν υποσχεθεί μεγαλύτερη συμμετοχή με την ευκαιρία της συμπλήρωσης, αύριο, τεσσάρων μηνών από την έναρξη των κινητοποιήσεων στα μέσα Νοεμβρίου.
Η εξέγερση των «κίτρινων γιλέκων» που πήρε το όνομά της από τα ευδιάκριτου χρώματος γιλέκα που οι Γάλλοι οδηγοί είναι υποχρεωμένοι να έχουν στο παρμπρίζ του αυτοκίνητου τους και τα οποία φοράνε οι διαδηλωτές, μετατράπηκε γρήγορα σε ένα ευρύτερο κίνημα εναντίον του Μακρόν και των μεταρρυθμίσεών του.
Ωστόσο ο αριθμός των συμμετεχόντων στις διαδηλώσεις, που πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις, μειώνεται γενικά από τον Δεκέμβριο όταν το Παρίσι γνώρισε μερικούς από τους χειρότερους βανδαλισμούς και λεηλασίες των τελευταίων δεκαετιών.
Έπειτα από την κορύφωση της βίας ο Μακρόν πρόσφερε ένα πακέτο υποχωρήσεων αξίας άνω των 10 δισεκ. ευρώ με σκοπό την ενίσχυση των εισοδημάτων των πιο φτωχών εργατών και των χαμηλοσυνταξιούχων.
Η κυβέρνησή του έδωσε εντολή στην αστυνομία να καταστείλει τις διαδηλώσεις τον Ιανουάριο, οδηγώντας σε διαμαρτυρίες για αστυνομική βαρβαρότητα έπειτα από σειρά σοβαρών τραυματισμών διαδηλωτών.
Ο 41χρονος πρώην τραπεζίτης ξεκίνησε επίσης μια σειρά εθνικών δημόσιων συζητήσεων που έχουν σκοπό να προσδιορίσουν σε ποιες πολιτικές θα ήθελαν οι πολίτες να εστιάσει τις προσπάθειές της η κυβέρνηση.
Οι σημερινές διαδηλώσεις συμπίπτουν με το τέλος αυτών των δημόσιων συζητήσεων.
Πηγή: AFP via ΑΠΕ - ΜΠΕ