to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:55 | 01.08.2019

πηγή: stokokkino.gr

Κοινωνία

Α. Κιουπκιολής: Πρόθεση επιβολής του δόγματος «τάξη και ασφάλεια» στα πανεπιστήμια

«Υπάρχει μια σαφής πρόθεση επιβολής του δόγματος “τάξη και ασφάλεια” και ελεύθερης κίνησης των αρχών καταστολής στον πανεπιστημιακό χώρο που δεν γίνεται στον αέρα αλλά συνδέεται με την πρόθεση ριζικών αλλαγών στην κατεύθυνση αν όχι ιδιωτικοποίησης των ιδρυμάτων αλλά στενής σύνδεσης τους με τα επιχειρηματικά συμφέροντα»


«Υπάρχει μια σαφής πρόθεση επιβολής του δόγματος “τάξη και ασφάλεια” και ελεύθερης κίνησης των αρχών καταστολής στον πανεπιστημιακό χώρο που δεν γίνεται στον αέρα αλλά συνδέεται με την πρόθεση ριζικών αλλαγών στην κατεύθυνση αν όχι ιδιωτικοποίησης των ιδρυμάτων αλλά στενής σύνδεσης τους με τα επιχειρηματικά συμφέροντα» δήλωσε ο Αλέξανδρος Κιουπκιολής, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης και την εκπομπή «Ορθά-Κοφτά».

«Το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για το άσυλο δε συνδέει την αξιολόγηση κάποιας αξιόποινης πράξης με κάποια πανεπιστημιακή αρχή. Η αστυνομία μπορεί με τη δικιά της κρίση να επεμβαίνει θεωρώντας ότι τελούνται αξιόποινες πράξεις. Δεν είναι μόνο ότι στη νέα διατύπωση για το άσυλο δεν έχουμε τον περιορισμό της επέμβασης σε κακουργήματα και εγκλήματα κατά της ζωής και εν συνεχεία σε αυτά που κρίνει το πρυτανικό συμβούλιο. Ουσιαστικά αποσυνδέεται η κρίση για το τι αποτελεί αξιόποινη πράξη από τις πανεπιστημιακές αρχές» σημείωσε ακόμη προσθέτοντας ότι στο στο σχέδιο νόμου για το άσυλο «δεν αναφέρεται καν ότι το πανεπιστημιο κρίνει ότι πιθανόν τελείται κάποια αξιόποινη πράξη. Αυτό σημαίνει ότι η αστυνομία θα έχει το ελεύθερο να επέμβει με την υποψία ότι τελείται κάποια αξιόποινη πράξη».

Ο κ. Κιουπκιολής εξήγησε ακόμη ότι με την επαναφορά του ασύλου με το νόμο Γαβρόγλου αυτό που στην πράξη προστατεύονταν δεν ήταν αξιόποινες πράξεις του Ποινικού Κώδικα. «Αυτό που προστατεύονταν στην πραγματικότητα ήταν και πολιτικές δραστηριότητες, όπως παραστάσεις διαμαρτυρίας από φοιτητές και φοιτήτριες και οι οποίες πριν εντάσσονταν στην κατοχύρωση των δημοκρατικών αξιών. Και αυτές προστατεύονταν εν μέρει γιατί έχουν συμβεί περιστατικά που πανεπιστημιακές αρχές έχουν καλέσει την αστυνομία και έχουν κάνει καταγγελίες αλλά υπήρχε μια καταρχήν προστασία αυτού του τύπου των δράσεων που τώρα δεν υπάρχει. Ο νόμος δεν προστάτευε την διακίνηση ναρκωτικών ή τις απειλές κατά της ζωής και η αστυνομία είχε το ελεύθερο με μία πάγια εξουσιοδότηση που της είχε δοθεί να αντιμετωπίζει τη διακίνηση ναρκωτικών, πράγμα που το έκανε. Αυτό που δεν έκανε η αστυνομία μέχρι τώρα είναι να μπαίνει αυτεπαγγέλτως μετά την οποιαδήποτε τυχαία καταγγελία ενός προσώπου για τέτοιου τύπου συλλογικές παραστάσεις διαμαρτυρίας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η νέα κυβέρνηση σχεδιάζει ευρύτερες αλλαγές που δεν περιορίζονται στο άσυλο που συνδέονται με την μεγαλύτερη διείσδυση των ιδιωτικών επιχειρήσεων και της σύνδεσης της αγοράς με το πανεπιστήμιο. «Αυτό θα μπορούσε και είναι πιθανόν να προκαλέσει τέτοιες συλλογικές αντιδράσεις όχι μόνο από φοιτητές αλλά και από το διδακτικό προσωπικό και αυτό που θα ζούμε είναι να μπαίνει η αστυνομία γιατί θα την έχει καλέσει ο τάδε επιχειρηματίας ή ο συνεργάτης πανεπιστημιακός των επιχειρηματιών για να διαλύει αυτές τις παραστάσεις διαμαρτυρίας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)