to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:28 | 04.01.2013

Πολιτική

Κινητοποιήσεις στην ΑΓΝΟ

Διαβάστε την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Θεσσαλονίκης




Για δεύτερη μέρα συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη γαλακτοβιομηχανία ΑΓΝΟ, που προχώρησαν σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, διεκδικώντας την καταβολή δεδουλευμένων τριών μηνών. 

Η εταιρία, η οποία έκανε τον περασμένο μήνα αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του προπτωχευτικού κώδικα με εντελώς αδιαφανείς διαδικασίες, ιδιωτικοποιήθηκε το 2003 και πέρασε στη δικαιοδοσία του Ομίλου ΚΟΛΙΟΣ. Η εξέλιξη αυτή, δηλαδή της υπαγωγής στο άρθρο 99, αποτελεί σοβαρότατο πλήγμα όχι μόνον για τους εργαζόμενους στην επιχείρηση αλλά και για ένα μεγάλο πλέγμα παραγωγών-κτηνοτρόφων και εργαζομένων, όπως είναι οι παραγωγοί ζωοτροφών των αγελαδοτρόφων οι οποίοι είχαν σχέση με την ΑΓΝΟ. Σε περισσότερους από 250 αγελαδοτρόφους η γαλακτοβιομηχανία χρωστά μέχρι και 200 χιλιάδες ευρώ στον καθένα για την αξία του γάλακτος που προμήθευσαν και για τους οποίους η ΑΓΝΟ εξέδωσε μεταχρονολογημένες επιταγές μέχρι τον Ιούλιο του 2013 που όμως με την υπαγωγή της στο άρθρο 99 δεν είναι υποχρεωμένη να τις εξοφλήσει. Έτσι αυτή τη στιγμή κινδυνεύουν άμεσα με αφανισμό 250 αγελαδοτροφικές μονάδες. 

Η πορεία της μεγαλύτερης  συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας της Μακεδονίας, η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της την δεκαετία του 1950, συνδέθηκε με την ανάπτυξη του συνεταιριστικού κινήματος αλλά και την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας και συνολικά της αγροτικής παραγωγής στη ευρύτερη περιοχή. Όμως περίπου δέκα χρόνια πριν, επί πρωθυπουργίας Σημίτη και  με σοβαρότατες ευθύνες της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, πέρασε στο ιδιωτικό κεφάλαιο και σήμερα οδηγείται ουσιαστικά σε πτώχευση. Αυτό καταδεικνύει τις σοβαρές ευθύνες των κομμάτων που χειρίστηκαν τις τύχες της χώρας μας διαχρονικά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ τονίζει την πάγια θέση του για τη στήριξη της πρωτογενούς  αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής και της μεταποίησης των αγροκτηνοτροφικών προϊόντων. Ως εκ τούτου  στηρίζει τους αγώνες των εργαζομένων στην ιστορική γαλακτοβιομηχανία, οι οποίοι διεκδικούν το αυτονόητο: να πληρωθούν για την εργασία τους.

Επιπλέον επισημαίνουμε πως σε μια εποχή που το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσία και οι ιδιωτικοποιήσεις παρουσιάζονται από την τρικοματική κυβέρνηση ως η απόλυτη λύση, το παράδειγμα της ιδιωτικοποιημένης από το 2003 γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ αλλά και το πρόσφατο ξεπούλημα της ΔΩΔΩΝΗΣ, που ενισχύουν τη δημιουργία καρτέλ τροφίμων από τις μεγάλες ετειρίες, αποδεικνύει ακριβώς το αντίθετο. Πως δηλαδή, η λύση δε βρίσκεται στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας αλλά στους λαϊκούς και εργατικούς αγώνες και στο πέρασμα των επιχειρήσεων που έχουν σχέση  με τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας σε εργατικό –κοινωνικό έλεγχο. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ καλεί τους εργαζόμενους, τους κτηνοτρόφους και όλους τους πολίτες που αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και τις στοιχειώδεις διατροφικές τους ανάγκες, σε κοινό αγώνα ενάντια σε αυτές τις πολιτικές και τα κόμματα που τις στηρίζουν.  


  

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)