to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:17 | 28.03.2013

Πολιτισμός

Κινητοποιήσεις έξω από τα θέατρα που σφραγίζει ο Δήμος Αθηναίων

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι υπεύθυνοι θεάτρων και πολυχώρων πολιτισμού που απειλούνται με λουκέτο καθώς βρέθηκαν να λειτουργούν δίχως άδεια θεάτρου μετά από ελέγχους της Δημοτικής Αστυνομίας.


Η απόφαση για τη σφράγιση έχει σταλεί ήδη εγγράφως από τη Διεύθυνση Εμπορίου και Ανάπτυξης του Δήμου Αθηναίων σε περίπου 20 χώρους που φιλοξενούν παραστάσεις.

«Θα βρισκόμαστε έξω από τον πολυχώρο Ακαδήμεια, ο οποίος είναι και ο πρώτος που θα σφραγιστεί με απόφαση του δήμου στις 2 Απριλίου, για να διαμαρτυρηθούμε» λέει στα ΝΕΑ.gr ο Δημήτρης Καρατζιάς, υπεύθυνος του χώρου Vault που σύμφωνα με απόφαση του δήμου θα σφραγιστεί στις 15 Απριλίου. 

Η νεοσύστατη Ενωση Εναλλακτικών Χώρων Πολιτισμού Αθήνας πραγματοποίησε συνέλευση το μεσημέρι της Πέμπτης στο Olvio, με τη συμμετοχή δημοτικών συμβούλων της Αθήνας, φορέων καθώς και θεατρόφιλων. Την Παρασκευή οι υπεύθυνοι των χώρων θα πραγματοποιήσουν συνάντηση με τον αντιδήμαρχο της Δημοτικής Αστυνομίας Γεώργιο Αναγνωστόπουλος.

Σε επιστολή της η Ενωση ζητά «την αναστολή των αποφάσεων σφράγισης των χώρων καθώς και την ανανέωση και τον εκσυγχρονισμός ενός πεπαλαιωμένου νόμου του 1937 για χώρους που φιλοξενούν παραστάσεις ο οποίος δεν καθρεφτίζει τη νέα καλλιτεχνική πραγματικότητα».

Τις επόμενες ημέρες οι υπεύθυνοι των χώρων που κλείνουν μετά από τους ελέγχους θα στείλουν επιστολή με τα αιτήματά τους στο υπουργείο Δικαιοσύνης, στο υπουργείο Πολιτισμού καθώς και στον Δήμο Αθηναίων. 

«Η Δημοτική Αστυνομία ζητούσε το καταστατικό αντί να προχωράει σε ελέγχους για να διαπιστώσει αν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας. Εμείς τους τηρούμε και διαθέτουμε συστήματα πυρασφάλειας και εξόδους κινδύνου» εξηγεί ο Δημήτρης Καρατζιάς.

«Για τον δήμο είσαι παράνομος από τη στιγμή που κόβεις εισιτήρια για παράσταση και δεν έχεις άδεια για θέατρο. Ας μας δώσουν λοιπόν το χρονικό περιθώριο να προχωρήσουμε τις διαδικασίες έκδοσης άδειας. Αν και θα ήταν καλό να προβλέπει ο νόμος ρυθμίσεις και για τους πολυχώρους» εξηγεί.

Πηγή: Τα Νέα

--------------------------------------------

Αντιδράσεις για το "λουκέτο" που βάζει σε πολιτιστικούς χώρους ο δήμος Αθηναίων

Ανθρώπινη «αλυσίδα» και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τον πολιτιστικό χώρο «Ακαδήμεια», το οποίο αναμένεται να σφραγίσουν οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων, θα πραγματοποιήσουν άνθρωποι του θεάτρου, την Τρίτη 2 Απριλίου.

Πρόκειται για μία συμβολική κίνηση των ηθοποιών και των συντελεστών θεατρικών παραστάσεων, απέναντι στη σφράγιση των πολιτιστικών χώρων που έχει αποφασίσει ο δήμος Αθηναίων με το αιτιολογικό ότι δεν διαθέτουν την απαραίτητη άδεια λειτουργίας.

«Αυτό που συμβαίνει τώρα δεν αφορά μόνο τους μικρούς εναλλακτικούς χώρους, αλλά αφορά μια γενικότερη πολιτική η οποία θέτει σε κίνδυνο οτιδήποτε ζωντανό- πολιτιστικό υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Αθήνα» είπε χαρακτηριστικά η χορογράφος και καλλιτεχνική διευθύντρια του Κινητήρας Studio Αντιγόνη Γύρα, κατά τη σημερινή έκτακτη συνέλευση της Ένωσης Χώρων Πολιτισμού Αθήνας που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο Olvio.


Στη συνέλευση συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ένωσης Χώρων Πολιτισμού Αθήνας, του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, του Σωματείου Αστικών Μη Κερδοσκοπικών Εταιρειών, του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων, ΠΟΘΑ, Δημοτικοί Σύμβουλοι, νομικοί, μέλη πολιτικών παρατάξεων καθώς και θεατρόφιλοι. Σε αυτή, αποφασίστηκε να προχωρήσουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το θέατρο «Ακαδήμεια», τον πρώτο χώρο που θα σφραγιστεί η αρμόδια υπηρεσία του δήμου Αθηναίων, ενώ αποφάσισαν ακόμα:

1) Επίδοση επιστολής προς τις αρμόδιες Αρχές, απαιτώντας την αναστολή αορίστου χρόνου των αποφάσεων σφράγισης του Δήμου.

2) Την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου που αφήνει εκτεθειμένους τους χώρους πολιτισμού.

3) Ατομικές και συλλογικές νομικές προσφυγές για να ανατραπεί το σχέδιο σφράγισης των χώρων το γρηγορότερο δυνατό.

4) Συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη 4 Απριλίου, στις 12 μ.μ. στο θέατρο Olvio. Οι χώροι που κινδυνεύουν άμεσα με «λουκέτο» είναι οι εξής: Ακαδήμεια 2/4 Kινητήρας Studio 8/4 Δυναμό 10/4 Rabbithole 10/4 Αβατον 11/4 104 11/4 Χώρος Τέχνης Δια Δύο 15/4 Βαφείο 15/4 Χώρος Τέχνης Vault 15/4 Olvio 15/4 Knot Gallery 16/4 Διέλευσις 16/4 Θεμέλιο 16/4 Βασικό μέλημα της Ένωσης είναι η αναστολή των μαζικών σφραγίσεων χώρων πολιτισμού της Αθήνας.

 ΑΠΕ - ΑΜΠ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)