to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:50 | 29.11.2017

Κοινωνία

Κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς: Επεισόδια με τραυματίες στο Ειρηνοδικείο Αθηνών

Επεισόδια εκτυλίχθηκαν στο Ειρηνοδικείο Αθηνών μεταξύ ΜΑΤ και μελών του ΠΑΜΕ και της ομάδας «Δεν πληρώνω» κατά την πρώτη ημέρα επανέναρξης των πλειστηριασμών, όπως μεταδίδει η Ναυτεμπορική ενώ υπήρξαν τραυματισμοί διαδηλωτών, όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ και χρήστες των social media


*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι 14 πλειστηριασμοί που πραγματοποιήθηκαν σήμερα

Επεισόδια σημειώθηκαν στο χώρο του Ειρηνοδικείου Αθηνών όταν μέλη του κινήματος «Δεν Πληρώνω» επιχείρησαν να εισέλθουν στη δικαστική αίθουσα για να ματαιώσουν τους πλειστηριασμούς. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, δυνάμεις της Αστυνομίας απομάκρυναν τους διαδηλωτές με χρήση χημικών και από τα επεισόδια υπήρξαν τραυματισμοί διαδηλωτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από στελέχη της ΛΑΕ, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ - ΜΠΕ, στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» μεταφέρθηκε με αναπνευστικά ο πρώην δήμαρχος Καισαριανής και στέλεχος του κόμματος Θάνασης Μπαρτζώκας.

Μεταξύ αυτών που βρέθηκαν στο χώρο ήταν και ο επικεφαλής της ΛΑΕ Παναγιώτης Λαφαζάνης αλλά και μέλη του ΠΑΜΕ που είχαν αρχικά συγκεντρωθεί έξω από το χώρο του Ειρηνοδικείου.

Φωτορεπόρτερ που είναι στο σημείο έκανε νωρίτερα λόγο για έναν τραυματία:
 
 

Ο επικεφαλής της ΛΑΕ, Π. Λαφαζάνης κατήγγειλε ότι υπέστη προπηλακισμούς και δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Αυτά που ζήσαμε σήμερα στην αίθουσα του Ειρηνοδικείου δεν έχουν προηγούμενο. Για μένα που έζησα το Πολυτεχνείο, θυμίζουν σκοτεινές μέρες χούντας. Και πράγματι, στη χώρα αυτή υπάρχει πλέον μία χούντα πλειστηριασμών. Αυτήν τη χούντα την αποτελούν, και τους καταγγέλλω από αυτήν τη θέση, ο Τσίπρας, ο Κοντονής, ο Τόσκας, ο Ρούσκας, μαζί με τα "κοράκια" εκείνα των συμβολαιογράφων που έκαναν το πραξικόπημα και, φυσικά, οι τραπεζίτες. Όλοι αυτοί εξαπέλυσαν σήμερα με τα ΜΑΤ έναν χημικό πόλεμο, έναν πόλεμο άγριου ξύλου απέναντι σε ειρηνικούς διαδηλωτές, μόνο και μόνο για να προχωρήσουν τους ηλεκτρονικούς αυτούς πλειστηριασμούς, μόνο και μόνο για να αρπάξουν τα σπίτια του ελληνικού λαού, να αρπάξουν τις περιουσίες του.

Η δράση των ΜΑΤ είχε ως συνέπεια να πάει στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα ο Θανάσης Μπαρτζώκας, στέλεχος της ΛΑ.Ε και πρώην Δήμαρχος της Καισαριανής, μαζί με ένα άλλο ηλικιωμένο στέλεχος της ΛΑ.Ε, αιμόφυρτο από χτύπημα στο κεφάλι».

Το ΠΑΜΕ είχε προαναγγείλει παραστάσεις διαμαρτυρίας στα ειρηνοδικεία:

  • Αθήνας, Κυρίλλου Λουκάρεως 14

  • Πειραιά, Νικήτα 12

  • Νίκαιας, Ερμού 6 & Π. Τσαλδάρη.

Εξάλλου, επεισόδια μεταξύ MΑΤ και μελών του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης σημειώθηκαν το μεσημέρι έξω από τα γραφεία του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, επί της Αριστοτέλους.

Όπως μεταδίδει το voria.gr, διαδηλωτές ζήτησαν αρχικά την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων και στη συνέχεια άρχισαν να σπρώχνουν τους άνδρες των ΜΑΤ, προσπαθώντας να εισέλθουν στο κτήριο. 

Οι αστυνομικοί απάντησαν απωθώντας τους με τις ασπίδες και σημειώθηκε συμπλοκή με σωματική βία μεταξύ των δύο πλευρών, σύμφωνα με την ιστοσελίδα. Τελικά, οι διαδηλωτές αποχώρησαν χωρίς να μπουν στο κτήριο και κινήθηκαν προς την Τσιμισκή.

Νέα ένταση σημειώθηκε όταν διαδηλωτές επιχείρησαν να εισέλθουν στο γραφείο της συμβολαιογράφου Ιωάννας Μπιλίση-Χρουσαλά και τα ΜΑΤ επίσης τους απώθησαν.

Τα μέλη του Συντονισμού πραγματοποιούν πορεία κατά των πλειστηριασμών σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, ενώ νωρίτερα συγκεντρώθηκαν στο ΥΜΑΘ όπου φώναζαν συνθήματα και ανήρτησαν αφίσες στην είσοδο του υπουργείου.

Υπενθυμίζεται ότι, μετά την αναστολή της αποχής του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών – Πειραιώς – Αιγαίου & Δωδεκανήσου, από σήμερα Τετάρτη ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, με κινήματα πολιτών να δηλώνουν ότι προτίθενται να εμποδίσουν με κάθε τρόπο την εκποίηση της πρώτης κατοικίας οφειλετών.

Δ. Τζανακόπουλος: Μέριμνα της κυβέρνησης η προστασία της λαϊκής κατοικίας

Για την προστασία των δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά τη διάρκεια του briefing της Τετάρτης, τόνισε πως βασική μέριμνα της ελληνικής κυβέρνησης είναι η προστασία της λαϊκής κατοικίας.

«Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για την επίτευξη αυτού του στόχου, τούτο όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να δίνεται και η δυνατότητα σε στρατηγικούς κακοπληρωτές να μην αποπληρώνουν τα δάνειά τους, πράγμα το οποίο εφόσον συμβεί θα καταλήξει και πάλι να επιβαρύνει τους Έλληνες φορολογούμενους», είπε ο κ. Τζανακόπουλος και υπενθύμισε ότι έως 31/12/2017 υπάρχει η δυνατότητα για υποβολή αίτησης ώστε κάποιος να ενταχθεί στο νόμο Σταθάκη ο οποίος στοχεύει στην προστασία της λαϊκής κατοικίας με συγκεκριμένα κριτήρια.

Ν. Φίλης: Να ληφθούν μέτρα για την προστασία των αδυνάμων

"Σήμερα, ξεκινούν οι πλειστηριασμοί ακινήτων μεγάλης αξίας στρατηγικών κακοπληρωτών, αλλά χρειάζεται να πάρουμε νομικά μέτρα –νομοθετικές προϋποθέσεις που χρειάζονται – ώστε να μην πάρει η μπάλα τον κόσμο της λαϊκής κατοικίας. Χρειάζεται μια δέσμη μέτρων. Πρώτον, επέκταση της προστασίας των ακινήτων μέχρι 140.000 ευρώ αντικειμενική αξία, που σήμερα τελειώνει στις 31/12 του τρέχοντος έτους. Αυτά τα δίνουν σε funds και φτιάχνονται ελκυστικά πακέτα για funds ακόμη και με δάνεια ενήμερα. Αυτό είναι λάθος. Δεύτερον, λέει η κυβέρνηση ότι υπάρχει μια συμφωνία κυρίων με τις τράπεζες να μην βγουν σε πλειστηριασμό τα ακίνητα . Αυτό πρέπει να νομοθετηθεί. Διότι δεν υπάρχουν κύριοι όταν έχουμε συμφέροντα μπροστά μας. Τρίτον, είναι το θέμα της εμπορικής και της αντικειμενικής αξίας. Τα ακίνητα βγαίνουν σε πλειστηριασμό με τις εμπορικές αξίες. Ποιος μηχανισμός τις καθορίζει αυτές;" τόνισε από την πλευρά του ο Ν. Φίλης.

Παράλληλα, διερωτήθηκε "γιατί να μην μπορεί να έχει δικαίωμα προτίμησης ο δανειολήπτης στο τέλος του πλειστηριασμού; Μου βγάζεις το σπίτι στον πλειστηριασμό; Θέλω το σπίτι να το πάρω εγώ. Γιατί ο αδελφός μου και ο ξάδελφός μου, μού δίνουν χρήματα να το πάρω, να τελειώνω, σε μια τιμή. Αυτά τα θέματα είναι σοβαρά και είναι μπροστά μας" είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

"Νομίζω ότι η πραγματικότητα θα αναγκάσει και την κυβέρνηση, που προφανώς έχει αντιδράσεις από τους δανειστές, οι οποίοι είναι με τις τράπεζες, να πάρει κάποια μέτρα. Πάντως δεν μπορούμε όλα να τα αφήσουμε στο μιλητό, σε συμφωνία κυρίων", πρόσθεσε ο Ν. Φίλης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)