to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:06 | 02.04.2021

Διεθνή

Κινητικότητα ΗΠΑ στην Ουκρανία - Ανησυχίες Βρετανίας για τη «Ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα»

Κινητικότητα, τουλάχιστον στο επίπεδο δηλώσεων, τις τελευταίες ώρες μετά την επικοινωνία των προέδρων ΗΠΑ και Ουκρανίας. Το σχέδιο του αμερικανού προέδρου για επιθετική επανεμφάνιση στη διεθνή σκακιέρα ανοίγει ακόμη ένα μέτωπο.


Τηλεφώνημα Μπάιντεν στον Ζελένσκι

Τη «σταθερή στήριξη» της Ουάσινγκτον στην εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με τον Ουκρανό ομόλογό του, τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, στη συνομιλία που είχαν οι δύο ηγέτες ο Μπάιντεν επανέλαβε «την ακλόνητη στήριξη στην εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας απέναντι στη συνεχιζόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας στο Ντονμπάς και την Κριμαία».

Σύμφωνα με μια πηγή, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε επίσης ότι «νοιάζεται» για την Ουκρανία και «θέλει να την επισκεφθεί».

Το τηλεφώνημα ήταν διάρκειας περίπου 50 λεπτών, σύμφωνα με τον προσωπάρχη του Ζελένσκι, Άντριι Γιέρμακ. Ο Ουκρανός πρόεδρος από την πλευρά του, χαιρέτισε με ανάρτησή του στο Twitter την «εταιρική σχέση» της χώρας του με τις ΗΠΑ η οποία «είναι κρίσιμης σημασίας για τους Ουκρανούς».

Την Πέμπτη, το Κίεβο κατηγόρησε τη Ρωσία ότι συγκεντρώνει χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα των δύο χωρών στην Κριμαία, τη χερσόνησο που προσαρτήθηκε από τη Μόσχα το 2014. Την ίδια ημέρα, οι ΗΠΑ προειδοποίησαν τη Ρωσία να αποφύγει οποιαδήποτε απόπειρα «εκφοβισμού» της Ουκρανίας, εκφράζοντας «ανησυχία για την πρόσφατη κλιμάκωση των επιθετικών και προκλητικών ενεργειών» της Μόσχας στην ανατολική Ουκρανία.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα, ο Μπάιντεν δήλωσε επίσης ότι επιθυμεί «να αναζωογονήσει» τη «στρατηγική συνεργασία» της Ουκρανίας με τις ΗΠΑ, διαβεβαιώνοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες προωθεί ο Ζελένσκι για την καταπολέμηση της διαφθοράς είναι «κρίσιμες για τις ευρωατλαντικές φιλοδοξίες της Ουκρανίας».

Για διαβεβαιώσεις μιλάει ο Ουκρανός πρόεδρος

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έλαβε διαβεβαιώσεις από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν σήμερα μεταξύ τους οι δύο ηγέτες, ότι η Ουάσιγκτον δεν θα εγκαταλείψει την Ουκρανία ενόψει της ρωσικής «επιθετικότητας».

«Συζητήσαμε λεπτομερώς την κατάσταση στο Ντονμπάς. Ο πρόεδρος Μπάιντεν με διαβεβαίωσε ότι η Ουκρανία δεν θα μείνει ποτέ μόνη απέναντι στην επιθετικότητα της Ρωσίας» δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε δηλώσεις που έκανε στην τηλεόραση μετά την συνομιλία που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος σε ανάρτηση του στο Twitter έγραψε μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο, ότι η Ουκρανία και οι ΗΠΑ ενώνουν τις δυνάμεις τους όταν πρόκειται για την διαφύλαξη της δημοκρατίας, μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων ukrinform.

«Χαίρομαι που μίλησα με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Η Ουκρανία εκτιμά την υποστήριξη των ΗΠΑ σε διάφορα επίπεδα. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας, όταν πρόκειται για την διαφύλαξη των δημοκρατιών μας. Προτίθεμαι σοβαρά να μεταρρυθμίσω την Ουκρανία, να ενισχύσω την διαφάνεια και να πετύχω την ειρήνη», έγραψε ο Ουκρανός πρόεδρος στην ανάρτηση του, υπογραμμίζοντας ότι η συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες έχει καθοριστική σημασία για τους Ουκρανούς.

Ανησυχίες Λονδίνου για τη «ρωσική κινητικότητα»

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε σήμερα πως το Λονδίνο ανησυχεί έντονα για τη ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα που απειλεί την Ουκρανία.

«Επαναεπιβεβαίωσα την στήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχα σήμερα με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα», δήλωσε σε tweet του ο Ράαμπ.

«Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για τη ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα που απειλεί την Ουκρανία», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)