to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:46 | 30.01.2020

Κοινωνία

Κίνηση Μελών Ανατ. Αττικής: Για τη δημοκρατική αριστερή ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ

Σε μια συγκυρία που απειλούνται συλλογικά, κοινωνικά, εργασιακά και ατομικά δικαιώματα από την παλινόρθωση της αντιδραστικής δεξιάς και που η μισαλλοδοξία και ο ρατσισμός γιγαντώνονται απειλητικά μέρα με τη μέρα, είναι επιτακτική η ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να συναντηθεί με όσο το δυνατόν πλατύτερα στρώματα της κοινωνίας.


Οι υπογράφοντες το κείμενο αυτό αποφασίσαμε να συμβάλουμε με όλες τις δυνάμεις μας στο αναγκαίο εγχείρημα της ανασυγκρότησης και διεύρυνσης του κόμματός μας, ιδιαίτερα στο χώρο δράσης μας, την Ανατολική Αττική, συμβάλλοντας στην οικοδόμηση ενός μεγάλου λαϊκού ριζοσπαστικού κόμματος της Αριστεράς, ενός κόμματος που θα παραμείνει φορέας προοδευτικής αλλαγής της κοινωνίας και δεν θα περιορίζεται στον ρόλο της απλής εναλλαγής στην κυβέρνηση στο πλαίσιο ενός νέου κακέκτυπου δικομματισμού. Ένα κόμμα που θα περιφρουρεί θεσμικά και θα προστατεύει πολιτικά το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, απαραίτητη προϋπόθεση για την εξυγιαντική του επίδραση στην κοινωνία.

Οι διαδικασίες που θα ακολουθήσουμε θα είναι δημόσιες, ανοικτές σε συντρόφους/ες και φίλους/ες, συμφωνούντες ή διαφωνούντες, όπως το καταστατικό μας επιτρέπει και επιβάλλει. Αυτό, εξάλλου, υπηρετεί και η κοινοποίηση του κειμένου αρχών, τιθέμενου σε ανοικτή διαβούλευση. Στόχος μας είναι η οργάνωση καταρχάς μιας ευρείας ανοικτής σύσκεψης, για την οποία θα υπάρξει δημόσια πρόσκληση, ώστε να ανταλλάξουμε απόψεις και να ξεκινήσουμε μια διαδικασία συμβολής στον επί της ουσίας δημόσιο διάλογο που πρέπει να ξεκινήσει
Βρισκόμαστε στον δρόμο προς το 3ο Συνέδριο του κόμματος μας. Μαζί με την προγραμματική ανασύνταξη, στα καθήκοντα μας ως αντιπολίτευση είναι να αποκαλύπτουμε την σύγκρουση του δικού μας αξιακού φορτίου και ιδεολογικού πλαισίου απέναντι στον αυταρχικό, συντηρητικό, σκοταδιστικό κόσμο της δεξιάς του οικονομικού νεοφιλελευθερισμού και του σκληρού αυταρχισμού.
Σε αυτή τη συνθήκη οφείλουμε να οικοδομήσουμε :
- Ένα κόμμα που θα έχει ως στόχο τη μείωση των τεράστιων ανισοτήτων και διακρίσεων
-Ένα κόμμα θεσμικής και πολιτικής εμβάθυνσης της δημοκρατίας, που θα στοχεύει στην ενεργοποίηση και συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, ιδιαίτερα των νέων.

-Ένα κόμμα δυναμικής και πρωτοπόρας συμβολής, στο μέτρο των δυνάμεων του, στην αντιστροφή της πορείας της καταστροφικής κλιματικής κρίσης και στην αλλαγή του παραγωγικού και καταναλωτικού μοντέλου της χώρας, με κριτήριο την υπεράσπιση του κόσμου της εργασίας, ώστε η «πράσινη ανάπτυξη” να μην εκφυλιστεί σε μία ακόμη επιχειρηματική συναλλαγή.
Στηρίζουμε και στηριζόμαστε στην πολιτική διακήρυξη που ομόφωνα ψηφίστηκε από την Κεντρική Επιτροπή και επικυρώθηκε επίσης ομόφωνα από την ΚΕΑ, που αποτυπώνει τη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς με ορίζοντα τον Σοσιαλισμό με Ελευθερία και Δημοκρατία και που σκιαγραφεί, παράλληλα, με σαφήνεια και καθαρότητα τα άμεσα πολιτικά μας καθήκοντα.
Η σαφής δήλωση ότι η σταθερή πορεία άμβλυνσης των ανισοτήτων και των διακρίσεων πρέπει να φθάσει μέχρι τέλους, μέχρι την οικοδόμηση μιας κοινωνίας χωρίς ανισότητες και διακρίσεις, κάνει σαφές το όραμά μας, και ορίζει το πού εντάσσονται τα επιμέρους πολιτικά και προγραμματικά μας βήματα. Ανισότητες και διακρίσεις που αφορούν όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας, οικονομικές, κοινωνικές, θρησκευτικές, φυλής, φύλου, καταστάσεων σωματικής αναπηρίας, σεξουαλικού προσανατολισμού, επιλογής φύλου κ.λπ.

Ωστόσο, στην πορεία της ανασυγκρότησης, υπάρχουν κάποια ζητήματα, τα οποία μας έχουν προβληματίσει, όπως απόψεις που θέλουν να ταυτίσουν την Αριστερά με έναν προοδευτισμό ασαφούς περιεχομένου ή που θέλουν να ταυτίσουν την έννοια «κόμμα» με την έννοια «παράταξη». Πρακτικές που τείνουν να μετατρέψουν τα όργανα και τα μέλη του Κόμματος, σε παρατηρητές και αποδέκτες σοβαρών αποφάσεων που λαμβάνονται από κάποιο κέντρο με ασαφή δομή και νομιμοποίηση, χωρίς να τους δίνεται καμιά δυνατότητα συμμετοχής στη διαμόρφωση τους. Μας ενοχλεί ότι επιχειρείται ένας προσχηματικός «διάλογος», κυρίως μέσω των ΜΜΕ ή των Κοινωνικών Δικτύων, που αποφεύγοντας συστηματικά να μπει στην ουσία των πολύ σοβαρών ζητημάτων, στοχεύει στη κατασκευή εσωτερικών εχθρών, που είτε «δεν θέλουν τη διεύρυνση για να μη χάσουν τις καρέκλες» είτε «θέλουν να ευνουχίσουν τα ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά του κόμματος, για λόγους προσωπικής ιδιοτελείας»» Ιδιαιτέρως, όμως, μας ανησυχεί το νοσηρό φαινόμενο του παραγοντισμού και των προσωπικών εξωθεσμικών πρακτικών κάποιων κορυφαίων, και όχι μόνο, στελεχών του κόμματος. Τέτοιες πρακτικές, στην Ανατολική Αττική, τουλάχιστον, έχουν οδηγήσει σύμφωνα με συρρέουσες ενδείξεις στην δημιουργία μηχανισμού απολιτικού στην ουσία, απολύτως εξωθεσμικού, που λειτουργεί με την ανάπτυξη άτυπης παράλληλης οργανωτικής δομής. Τέτοια φαινόμενα οδηγούν νομοτελειακά σχεδόν στη δημιουργία εσωκομματικών πελατειακών σχέσεων και στην οικοδόμηση πελατειακού κράτους επί κατάληψης της εξουσίας. Αναρωτιόμαστε αν αυτό αποτελεί ιδιαιτερότητα της Ανατολικής Αττικής, αν και σφόδρα μας ανησύχησε ανάλογη αναφορά σε πρόσφατη απόφαση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ.
Στον αντίποδα αυτών, εγγύηση μιας προοδευτικής αλλαγής για μια κοινωνία ισότητας και αλληλεγγύης είναι το χτίσιμο ενός κόμματος μαζικού, σύγχρονου και δημοκρατικού.
- Η οικοδόμηση ενός κόμματος μαζικού σημαίνει να πάρουμε τη διεύρυνση του κόμματος στα χέρια μας. Η ενδυνάμωση του κόμματος προϋποθέτει να υποδεχθούμε και να εντάξουμε ουσιαστικά στη ζωή των ΟΜ όσους νέους συντρόφους ήρθαν ήδη μαζί μας. Όλοι όσοι είναι ενταγμένοι στο Σύριζα έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις και τα ίδια δικαιώματα ανεξάρτητα «προϋπηρεσίας». Δεν υφίσταται διάκριση νέων και παλαιών μελών. Όμως αυτό δεν αρκεί. Με σχεδιασμό, πρόγραμμα και κινηματική λογική οφείλουμε να βγούμε στην κοινωνία και να συναντηθούμε μαζί της στο πεδίο των κοινωνικών αγώνων. Να πείσουμε και να πειστούμε ότι η λογική της ανάθεσης δεν οδηγεί στην προοδευτική αλλαγή της κοινωνίας. Έτσι μόνο οι οργανώσεις μας θα γίνουν ελκυστικές και ως εκ τούτου μαζικές Το πρόβλημα της σύνδεσης με την κοινωνία δεν είναι μόνο και κυρίως αριθμητικό, αλλά πρωτίστως πολιτικό και οργανωτικό. Αφορά τη διάσπαρτη πολύμορφη Αριστερά, τον ευρύτερο προοδευτικό κόσμο, τις νέες γενιές που αναζητούν μία νέα σχέση με την πολιτική, εκείνους που επιλέγουν την αποχή.
- Ένα κόμμα σύγχρονο σημαίνει να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών που επιτρέπουν την διάνοιξη μιας ηλεκτρονικής κομματικής ζωής, συμπληρωματικά με την άμεση, υλική και συντροφική κομματική ζωή, με εξυπηρέτηση λειτουργιών όπως αυτή της ενημέρωσης, του διαλόγου και της διαβούλευσης για σειρά από ζητήματα αλλά και της λήψης αποφάσεων. Οι νέες τεχνολογίες διευρύνουν τις δυνατότητες επικοινωνίας, είναι χρήσιμες και ουσιαστικές όταν μετασχηματίζουν την ενημέρωση σε συμμετοχή και δράση. Όμως, ο εκσυγχρονισμός δεν εξαντλείται στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Απαιτεί ένα κόμμα ανοικτό στα νέα ρεύματα και τις νέες ιδέες της Αριστεράς, και των Κινημάτων, με τη δημιουργία δομών υποδοχής, και διάχυσης των νέων ρευμάτων και πρόκλησης διάλογου
- Ένα κόμμα δημοκρατικό σημαίνει να ψηφίσουμε ένα νέο καταστατικό λειτουργίας που θα διέπεται από τη μέριμνα για θεσμικό καθορισμό των ορίων, των υποχρεώσεων και των δικαιωμάτων όλων, από τα κεντρικά καθοδηγητικά όργανα και τον πρόεδρο, μέχρι τις ΟΜ και το κάθε μέλος. Από τη μέριμνα για θέσπιση καταστατικών προβλέψεων και δεοντολογικών κανόνων που να τηρούνται απαρέγκλιτα. , ώστε οι τάσεις να λειτουργούν ως πραγματικά ρεύματα ιδεών και όχι ως μηχανισμοί νομής της κομματικής εξουσίας
- Ανάπτυξη αυστηρών καταστατικών εμποδίων στη δημιουργία απολιτικών, πελατειακών, προσωπικών μηχανισμών γύρω από κομματικά, κοινοβουλευτικά ή κυβερνητικά στελέχη.
- Όμως το βασικότερο στοιχείο εκδημοκρατισμού είναι η ουσιαστική μετακίνηση του κέντρου των αποφάσεων στα δεκάδες χιλιάδες μέλη του Κόμματος . Όλες οι σημαντικές κομματικές αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται ( ή να επικυρώνονται σε περίπτωση ειδικών συνθηκών) από καθολική ψηφοφορία του συνόλου των μελών του κόμματος, ύστερα από διάλογο κατά βάση στις ΟΜ. Και αυτό ως αναπότρεπτος καταστατικά κατοχυρωμένος κανόνας, όπως γίνεται, εξάλλου, σε πολλά σύγχρονα ευρωπαϊκά Κόμματα της Αριστεράς κυρίως
Η δημιουργία ενός τέτοιου σύγχρονου και δημοκρατικού κόμματος των μελών θα είναι μια σημαντική συμβολή στην αντιμετώπιση του φαινομένου της κρίσης αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος στη χώρα μας και θα μετασχηματίσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα μαζικό λαϊκό κόμμα συντροφικότητας και κοινωνικού μετασχηματισμού.
Γουλιαρης Αντωνης ΟΜ Κορωπίου Αναπλ. Συντονιστής Νομαρχιακής Επιτροπής Αν. Αττικής
Κοτσαλης Γιωργος ΟΜ ΒΒΒ Μέλος Συντονιστικού Νομαρχιακής Επιτροπής Αν. Αττικής
Γιαννακης Δημήτρης ΟΜ Αχαρνών Μέλος Συντονιστικού Νομαρχιακής Επιτροπής Αν. Αττικής
Ντελακη Λια ΟΜ Σπάτων Μέλος Νομαρχιακής Επιτροπής Αν. Αττικής

Ροδακης Γιωργος Συντονιστής ΟΜ Αχαρνών Μέλος Επιτροπής Οικονομικού Ελεγχου Νομαρχιακής Αν. Αττικής
Αποστολοπουλος Γιαννης Αναπλ. Συντονιστής ΟΜ Αχαρνών
Στεργιου Ηβη Μέλος Συντονιστικού ΟΜ Αχαρνών
Σταμου Φρεντυ Μέλος Συντονιστικού ΟΜ Θρακομακεδονων

Σιμονετατος Ανδρεας Συντονιστής ΟΜ ΒΒΒ
Κοιλακος Σταματης ΟΜ ΒΒΒ Μέλος κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελεγχου του Συριζα
Βέλλη Ανθη ΟΜ ΒΒΒ Δημοτική Σύμβουλος Δήμου ΒΒΒ
Βαρδαβας Μανωλης ΟΜ ΒΒΒ

Κωσταντοπουλου Δεσποινα Συντονίστρια ΟΜ Καλυβιών
Λιαπης Γιαννης Μελος Συντονιστικού ΟΜ Καλυβιων
Κωσταντοπουλος Γιαννης ΟΜ Καλυβιων
Τοτομης Γιωργος Συντονιστής ΟΜ Καπανδριτιου
Πετροπουλος Αντωνης Αν. Συντονιστής ΟΜ Καπανδριτιου
Τοτομης Ντινος Μελος Συντονιστικού ΟΜ Καπανδριτιου
Παναγης Χριστος Μελος Συντονιστικού ΟΜ Καπανδριτιου

Παυλου Δωρα Συντονίστρια ΟΜ Κορωπίου Μέλος Νομαρχιακής Επιτροπής Αν. Αττικής
Μυλωνας Κωστας ΟΜ Κορωπίου
Δημοπουλος Γιαννης ΟΜ Κορωπίου
Θεοχαρης Γιωργος ΟΜ Κορωπιου
Χρηστου Τασος ΟΜ Κορωπιου

Σμορογλου Δημητρης Συντονιστής ΟΜ Λαυρίου
Βλαχογιαννης Νικος Μέλος Συντονιστικού ΟΜ Λαυρίου
Παντελη Τανια Μέλος Συντονιστικού ΟΜ Λαυρίου
Κουτσουμπου Μαρια ΟΜ Λαυριου
Τσιαβακος Μανωλης ΟΜ Λαυριου

Δεσυπρης Κυριακος Συντονιστής ΟΜ Παιανίας
Λαγουβαρδος Δημητρης Μέλος Συντονιστικού ΟΜ Παιανίας
Τσατσου Χαρα Μελος Συντονιστικου ΟΜ Παιανιας
Τσατσου Βικη Μελος Συντονιστικου ΟΜ Παιανιας
Ζωγοπουλος Μανος Μελος Συντονιστικου ΟΜ Παιανιας

Σεφεριαδου Ελλισαβετ Συντονίστρια ΟΜ Σαρωνικού Μέλος Νομαρχιακής Επιτροπής Αν. Αττικής
Κολλια Στελλα Μελος Συντονιστικού ΟΜ Σαρωνικού
Χατζησταυρου Βασιλης Μέλος Συντονιστικού ΟΜ Σαρωνικού
Πρωτοψαλτη Γεωργια Μέλος Συντονιστικού ΟΜ Σαρωνικού
Παπαντωνης Σταθης Μέλος Συντονιστικού ΟΜ Σαρωνικού
Θεοφανιδου Μαρια Μέλος Συντονιστικού ΟΜ Σαρωνικού
Τημπελης Κωνσταντ. Μέλος Συντονιστικού ΟΜ Σαρωνικού
Νικολακης Νικος ΟΜ Σαρωνικού

Κατης Στεφανος Συντονιστής ΟΜ Σπάτων-Αρτεμιδας
Αργυρος Φιλιππος Μέλος Συντονιστικού ΟΜ Σπάτων-Αρτεμιδας
Κωνσταντινιδης Δημητρης Μέλος Συντονιστικού ΟΜ Σπάτων-Αρτεμιδας
Πασος Μπαμπης Μέλος Συντονιστικού ΟΜ Σπάτων-Αρτεμιδας
Κατσοπουλου Μαριανα Μέλος Συντονιστικού ΟΜ Σπάτων-Αρτεμιδας

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)